به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا اوحدی، کارشناس مذهبی در برنامه زنده «نفس صبح» شبکه قرآن سیما طی گفتوگویی صمیمانه با مخاطبان خود درخصوص انس با قرآن گفت: عنصر مشترکی بین انسانها وجود دارد که از آن میتوان به صفت انس و علاقه یاد کرد، به عنوان نمونه علاقهای که در کودکی به اسباب بازی وجود دارد و در بزرگی به دیگر وسایل ایجاد میشود، گواه از این انس دارد.
اوحدی با تاکید بر اینکه آیا انسان میتواند نسبت به هر چیزی علاقه و انس پیدا کند، بیان کرد: انسان عاقل، به چیزی انس میگیرد که پایداری و ثبات را در خود داشته و تاثیرات آن در لحظات مهم زندگی مانند برزخ، مرگ و قیامت دیده شود؛ در اینجا میتوان به ماجرای لیلی و مجنون اثر فاخر نظامی گنجوی اشاره کرد که ایشان در این ماجرا تاکید دارد که انسان به چیزی که یک شب با یک تب به فنا میرود نمیتواند دل ببندد و وابسته آن شود، انسان به هر چیزی نمیتواند دل ببندد و باید چیزی باشد که ماندگاری و ثبات در آن احساس شود.
اوحدی در ادامه افزود: انسان برای دلبستگیهای خود در زندگی، طرحی داشته باشد و دلبستگیهایی را در ابعاد زندگی انتخاب کند که عنصر حرکت در این مسیر باشد و انتخاب این دلبستگیها در هر فرد به نوعی تفاوت در افکار انسانها ایجاد میکند که در این راستا برخی از افراد به دلیل نوع تفکر خود، ذلیل مشکلات میشوند و خود را درگیر انس میکنند که فرو ریختنی و نابودشدنی است و خود نیز با فرو ریختن، از هم پاشیده میشوند.
وی درباره انتخاب چگونگی انس با قرآن کریم ادامه میدهد: به منظور انتخاب قرآن کریم، باید دلیل عقلی و قرآنی مطرح شود، به چه دلیل قرآن کریم میتواند مأمن مطمئن برای انسان باشد که در اینباره به موثرترین شخص قرن بیستم حضرت امام(ره) میتوان اشاره کرد، ایشان در خاطراتشان میفرمایند در زمانی که ساواک مرا 48 ساعت در اتاقی تاریک و کوچک زندانی کرد، در اتاقی که به سختی میتوان در آن نفس کشید، در این 48 ساعت لاینقطع قرآن تلاوت شد و در این تنهایی، تنها قرآن همیار من بود.
قرآن ماهیتی ملکوتی دارد
محمدرضا اوحدی درباره اینکه مبنای حرکت انسان در زندگی قرآن است، افزود: قرآن در حرکتی که انسان به سمت خداوند دارد، به ترک دنیا اشاره ندارد بلکه فرمانهایی را به منظور رسیدن هر چه بهتر به خداوند در دستور کار قرار داده است که توجه به آن میتواند، بسیار موثر واقع شود.
وی ادامه داد: قرآن کتابی است که دستورات تربیتی فرزندان در زمینههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... را به منظور تربیت هر چه بهتر ارائه کرده است که پیروی از آن میتواند فرزندان را از خطرات حفاظت کند و در اینجا میتوان به فرمایش امام سجاد(ع) در خصوص انس با قرآن کریم اشاره کرد که فرمودند: «اگر مردم مشرق تا مغرب زمین بمیرند و تنها باشیم، قرآن تنهایی ما را پر خواهد کرد».
اوحدی با اشاره به این موضوع که برخی از جوانان میگویند که با انس با قرآن کریم چه چیز حاصل میشود، گفت: در آیات قرآن کریم، موضوعاتی مورد بررسی قرار گرفته است که می تواند جوان را سیراب کرده و پاسخگوی ذائقه او باشد که در اینجا تفکر جوان در آیات قرآن مورد توجه است.
اوحدی در ادامه صحبتهای خود پیرامون قرآن کریم گفت: قرآن برای ما تعریف تحویل نداده است، بلکه دستوراتی را در زندگی ارائه کرده است که همگان میتوانند در برابر پرسشهای خود، پاسخ دریافت کنند و مانند دیگر کتبها تنها به جسم توجه نکرده است، بلکه به تمام جوانب روحی انسان نیز توجه کرده است که وظیفه ما در قبال این آیات، تفسیر است.
قرآن؛ منشور هدایت زندگی است
این کارشناس مذهبی تصریح کرد: نگاه افراد به موضوع متفاوت است، برخی این نگاه را دارند که این کتاب شریف، قادر به رفع مشکلات زندگی نیست و از آن فاصله میگیرند و تفاوتی میان قرآن و دیگر کتبها نمیدانند و این در حالی است که قرآن سه کار انجام میدهد: شفاعت، شکایت و نفرین، که این سه عنصر در هیچ کتاب دیگری نیست؛ این کتاب تشنگیها را رفع میکند و به عنوان منشور هدایت زندگی محسوب میشود.
وی در برنامه نفس صبح در خصوص لزوم انس با قرآن کریم، افزود: قرآن وقتی قرار است شفاعت کند در سخترین مرحله زندگی انسان که مرگ است؛ شفاعت میکند. قرآن، تنها خط نیست و یک هویت ملکوتی نورانی دارد که این هویت در آخرت شفاعت میکند و در دنیا نیز دستگیر انسانها است که با دستاویز شدن به آن میتوان به موهبت الهی راه یافت.
اوحدی خاطرنشان کرد: زمانی که مفهوم واقعی قرآن را درک نکرده باشیم و از کنار آن به سادگی بگذریم به نتیجهای نخواهیم دست یافت. با استفاده از سور قرآنی گرههای زندگی ما گشوده خواهد شد و راه راستی در مسیر ما باز میشود.
وی بیان کرد: انسان در ناآگاهی خود، از کارکردهای کتاب الهی، به آن ایمان ندارد و تنها آن را به عنوان کتاب میداند که دچار اشتباه است و باید از معجزههای آن باخبر بود و کارکردهای آیات و سورهها را در جامعه شناخت، مثلاسورههای نور و فتح به منظور حمایت و حفاظت از ناموس در جامعه کاربرد دارد که از آن نباید غفلت کرد و از آثار صور قرآنی و برکات آن آشنا شد، مانند کاربردی که آیت الکرسی در حفاظت و گرهگشایی دارد.
این کارشناس مذهبی گفت: قرآن، یک هویت ملکوتی دارد که به صورت صامت است، اما شفاعت و نفرین را در خود جای داده است و قدرت دارد و تنها در ماه رمضان نباید مورد توجه قرار گیرد و در تمام مراحل و زمانها بهرهمندی از این کلام الهی توصیه شده است.
وی با اشاره به فرموده پیامبر اکرم(ص) درباره قرآن، تصریح کرد: محمد رسول الله(ص) فرمودند: «در قیامت سه چیز به عنوان شکایت کننده در محضر خداوند حاضر میشوند که یکی مسجدی است که متروک مانده است، دیگری قرآنی است که خوانده نشده و اهل بیتی که از آن استفاده نشده است. قرآن انعکاس بیرونی دارد و عاقبت بخیری انسانها را به دنبال دارد و همانند بازی فوتبالی که پس از 90 دقیقه دویدن در پایان نتیجه میدهد، قرآن نیز در آخرت جواب میدهد و همچنین در صحنههای زندگی به عنوان راهنما عمل میکند.
اوحدی در پاسخ به این موضوع که شاید در دوران تربیتی کم توجهی به قرآن شکل گرفته است، گفت: در دوران تربیتی، بارها شاهد بودیم که گفتهاند بدون وضو به قرآن دست نزنید که بیاحترامی است و خود عاملی است تا کسی به سمت این کتاب نورانی نمیرود؛ که در این راستا باید قرآن را با تمام ظرفیتها در جامعه نشان داد و در قالبهایی مانند شعر، داستان و رمان جذابیتهای آن را مطرح کرد تا همگان به سمت آن جذب شوند و آن عاقبت بخیری در زندگی انسانها را تحت تاثیر قرار دهد، قرآن میتواند باعث موفقیت در مراحل زندگی شود همانطور که بارها به موفقیت کارها با وضو توصیه شده است و باید این موضوع را مد نظر قرار داد که از تمام سورهها برای فرزندانمان درس تربیتی و آموزشی ارائه کنیم و از آموزههای آن در جهت تربیت استفاده کنیم که این راهگشا خواهد بود.
برنامه «نفس صبح»، یک برنامه گفتوگومحور و صبحگاهی است و از شبکه قرآن سیما با محوریت رصد فعالیتهای قرآنی کشور و ترویج کسب روزی حلال با بخشهای مختلف مانند: معرفی خادمین قرآنی کشور، پخش گزارش از کسب رزق و روزی حلال از کسبه و مردم، تلاوت و تفسیر قرآن کریم، تقویم تاریخ در طول هفته از ساعت 7 تا 8:30 پخش میشود.
این برنامه در طول هفته به موضوعاتی از قبیل، دوست و دوستیابی در قرآن با حضور حجت الاسلام محمدعلی اخوان(شنبهها)، نیت صحیح و احسن با کارشناسی حجت الاسلام سیدهادی عظیمی(یکشنبهها)،خدمت به خلق توسط دکتربشارتی(دوشنبهها)، ایمان به توحید با حضورحجت الاسلام محمد پویا(سهشنبهها)، تربیت اسلامی با حضور حجت الاسلام مسعود اکبریان(چهارشنبهها) و انس با قرآن با کارشناسی حجت الاسلام اوحدی در روزهای پنجشنبه میپردازد که به بخشیهایی از برنامه روز پنجشنبه 1 مردادماه، انعکاس داده شده است.
این بحث در جلسه آینده توسط محمدرضا اوحدی کارشناس مذهبی ادامه خواهد داشت.