به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی ایران در مراسم نکوداشت کامران فانی که صبح دوشنبه، 5 مردادماه در کتابخانه ملی برگزار شد، گفت: اقدامات کامران فانی را میتوان در حوزههای گوناگون بررسی کرد، اما به نظرم فعالیت وی در سه حوزه ایران، اسلام و تشیع بسیار برجسته بوده، همچنین در حوزه قرآن و قرآنپژوهی و دایرةالمعارف تشیع اثر شاخصی از خود به جای گذاشته است.
وی افزود: فانی در عمق همه موضوعات است و این اطلاعات دایرةالمعارفی نبوده و عمیق است و ترجمههایی که از وی منتشر شده، بسیار خوب بوده و تواضع در آنها موج میزند و در اغلب آثارشان مقدمهای از وی دیده نمیشود که خود را معرفی کند و مقالههای وی به اندازهای محققانه است که میتواند جای بسیاری از موضوعات دایرةالمعارفی را بگیرد.
امیرخانی تصریح کرد: فانی با این همه عمق علمی، مقاله علمی و پژوهشی ندارد، در حالی که مقالههای علمی و پژوهشی متعددی را شاهدیم که نوشته میشود و محققانه نیست و این امر سبب رخوت در جامعه شده است؛ چرا که مقاله به عنوان امتیاز علمی در دانشگاهها محسوب میشود، در حالی که فقط به درد پیشینه پایاننامه میخورد و کاربرد دیگری ندارد؛ از این رو باید فکری کرد که مجلات علمی و پژوهشی از این وضعیت خارج شوند.
مسجدجامعی: ضایعات فروش پایاننامه دانشجویی بر جامعه
احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به کارت عضویت کامران فانی گفت: فردا 53 سال است که کامران فانی در خدمت کتابداری، کتاب و کتابخانه ملی است که بیش از نیم قرن در حوزه کتاب تلاش پیوسته داشته است.
وی افزود: با توجه به دانش فانی در زمینههای گوناگون اعم از تاریخ، ادبیات کلاسیک، ادبیات غرب؛ موسیقی، سینما و ... میتوان در حوزههای گوناگون برای وی مراسم بزرگداشت برگزار کرد؛ چرا که در مورد این زمینهها اطلاعات روزآمدی دارد و مواردی از این قبیل نیز دانشگاهی است.
مسجدجامعی ادامه داد: اگر بخواهیم کامران فانی را معرفی کنیم، یک وجه از ویژگی وی برجسته است و آن اینکه، در حوزه کتاب، کتابداری و کتابخوانی، خواندن بر نوشتن تقدم دارد و فانی شفاهی مقدم بر فانی مکتوب است و زمانی هم که در شورای خرید کتاب بود، وقتی در مورد یک کتاب بحث میشد، متوجه میشدیم که وی کتاب را خوانده است.
وی تصریح کرد: متأسفانه اسم معلم و کتابدار حذف شده است و باید پرسید که این موارد چه مشکلی داشت که حذف شدهاند. همین امر باعث شده که اکنون پایاننامهها را به هر قیمتی روبهروی دانشگاه میفروشند و این ضایعاتی است که بر علم وارد شده.
مسجدجامعی یکی از ویژگیهای فانی را دقت بالا در ارائه کتاب خواند و اظهار کرد: زمانی با هم کار میکردیم و ویژگی وی این بود که با شیوههای جدید کتابداری کارها را انجام میدهد؛ از این رو کامران فانی در انتقال از شیوه کتابداری کهن به شیوه مدرن و شرایط جدید اطلاعرسانی نقش مهمی داشت.
وی در ادامه گفت: فانی تعبیر زیبایی دارد که میگوید؛ انسان زمانی که میتواند کتاب بخواند چرا بنویسد؟ یادم میآید با استاد فانی درباره اشیایی از موزه لوور فرانسه صحبت میکردم که وی اطلاعاتش به قدری دقیق بود که گمان کردم به آنجا سفر کرده و از نزدیک این اشیاء را دیده است.
انصاری: کتابخانههای خوب نداریم
نوشآفرین انصاری در ادامه این مراسم، کامران فانی را یک انسان مشوق خواند و گفت: فرهنگنامهها، گستردن سفرهای برای تعامل و گفتوگو است که فانی در این زمینه پیشگام بوده و دانش وی با قاطعیت ترکیب میشود که این موضوع پیشرفت و رشد وی را فراهم کرده است.
وی افزود: ما هنوز کتابخانههای خوبی در کشور نداریم و این موضوع هم در سطح ملی، دانشگاهی و هممداری مطرح است و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد رشد و توسعه کتابخانهها باشیم؛ چرا که در شهری زندگی میکنیم که باید شهروندان آن بدانند، بپرسند و بخوانند.
محققداماد: فانی گزافهگو و گزافهنویس نیست
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی محققداماد نیز گفت: امروزه بسیاری از اساتید عمر خود را صرف یک رشته خاص میکنند و ماحصل عمرشان چند مقاله میشود، هر چند این تخصص ارزشمند است و باید به آن احترام گذاشت، اما واقعیت این است که جریان بدی در حال رخ دادن است که جامعیت را نقض میکند.
وی افزود: نباید ناسپاسی کرد، اما کسانی که مجموعهای از معارف را به ما معرفی میکنند و منبع دانش هستند، کار عظیمی انجام میدهند، به طور مثال دهخدا و علامه مجلسی خدمات بسیار شایستهای به فرهنگ ایران اسلامی ارائه کردهاند که باید از آنها سپاسگذار باشیم.
حجتالاسلام محققداماد گفت: جای بسی تأسف است که امروزه متخصصانی را میبینیم که فقط در رشته خود تخصص دارند و اگر برای آنها یک غزل بخوانیم هیچ اطلاعی از شعر ندارند، حتی یک فیلسوف بزرگ و یا حقوقدان را میبینیم زمانی که میخواهد نامه حقوقی بنویسد، هیچ اطلاعی از حقوق ندارد و این ضعفی است که جامعه دچار آن شده.
وی درباره فانی عنوان کرد: وی فردی است که گزافهگو و گزافهنویس نیست، با اینکه روحیه مشوق دارد و نمیدانید که این گزافهگوها چه اندازه مضر هستند؛ کسانی که اگر بخواهد فحش هم بدهد به توزیع عادلانه فحش معتقد نیست و هر چه فحش دارد نصیب یک نفر میکند، در حالی که اگر انتقادی هم وارد است باید عدالت رعایت شود و فانی در انتقاد و تعریف، عدالت را رعایت میکند؛ از این رو باید گفت که این گزافهگوییها به تاریخ و فرهنگ ما ضربه میزند.
حجتالاسلام محققداماد در ادامه پیشنهاد کرد: از فانی بخواهید جزوهای برای آموزش کتابخوانی تهیه کند، اینکه چگونه برای کتابخوانی خود برنامهریزی کنند و چگونه نسل جدید به کتاب خواندن علاقهمند شوند و از تجربه وی در آینده استفاده کنیم.
وی یادآور شد: اگر گفته شد که کسی قدر شما را نمیداند، باید گفت که این گونه نیست و همه قدر شما را میدانند، اما باید از تجربیات افراد استفاده کرد که از جامعه ما این گله وجود دارد که این گونه نیست.
پوری سلطانی نیز در پایان در سخنان کوتاهی، وی را دایرةالمعارف متحرک خواند و گفت: ما در کتابخانه ملی از این فرد بهرهمند بودیم.
در پایان این مراسم از کامران فانی با اهدای لوح یادبود قدردانی شد و سپس از تمبر اختصاصی و تندیس وی رونمایی شد.