به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سعید علامیان، نویسنده «برای تاریخ میگویم» با اشاره به جایگاه تاریخ شفاهی در کندوکاو موضوعهای تاریخی گفت: درباره ثبت و انتشار مکتوب تاریخ شفاهی دهه نخست بعد از انقلاب آثار کمی منتشر شده که احساس میشود باید در اینباره فعالیت بیشتری صورت گیرد. هر دورهای از تاریخ که نیاز به کندوکاو داشته باشد یا حتی اگر بخواهیم دورهای را ثبت کنیم تا آیندگان از آن با خبر شوند، باید سراغ تاریخ شفاهی برویم.
وی افزود: تاریخ شفاهی مجموع روایت بازیگران اصلی یک دوره تاریخی است که وقتی مکتوب میشود و در مقابل مخطبان قرار میگیرد مخاطبان میتوانند در تلاقی روایتهای مختلف به جنبههای مختلف اجتماعی و سیاسی و ابعاد دیگر یک دوره تاریخی پی ببرند.
علامیان در ادامه به نقطه آغاز تاریخ شفاهی پرداخت و گفت: وقتی که بشر به چیزی دست یافت که توانست صدای آدمی را ضبط کند، تاریخ شفاهی نیز شروع شد. ضبط صدا این امکان را برای بشر فراهم میکرد تا صدای افراد مختلف را ضبط و خاطرات و روایتهای آنها را از رویدادهای مختلف ماندگار کند. به این ترتیب خاطرات و روایتها ماندگار میشوند و در اختیار آیندگان قرار میگیرند تا آنها نیز بتوانند از گذشته خود مطلع شوند.
این خاطرهنگار درباره اینکه درباره تاریخ شفاهی دهه اول انقلاب باید کارهای بیشتری صورت بگیرد، عنوان کرد: با توجه به کارهایی که در چند سال اخیر در زمینه تاریخ شفاهی تولید شده، میبینیم که حجم بسیاری از آنها به جنگ و دفاع مقدس پرداخته شده است.
علامیان ادامه داد: این در حالی است که ما نیاز داریم دهه اول انقلاب را توسط بازیگران اصلی روایت کنیم. البته این کار تا حدی صورت گرفته و صوتها و مصاحبههای بسیاری در این زمینه انجام شده که در بایگانی و بانک صدای حوزه هنری موجود است، اما هنوز به صورت مکتوب منتشر نشده تا در اختیار همگان قرار گیرد.
وی درباره قبل از انقلاب نیز تصریح کرد: اگر ما شروع حرکت امام خمینی را قبل از مرجعیت ایشان و در سالهای 40 تا 42 در نظر بگیریم به این نتیجه خواهیم رسید که درباره بازیگران اصلی آن موقع کارهای بسیاری صورت گرفته که برخی از آنها نیز به صورت مکتوب هنوز منتشر نشده است. اما درباره بسیاری هم مصاحبه شده و هم مکتوب منتشر شده است. بنابراین درباره قبل از انقلاب احساس نمیکنم کمکاری صورت گرفته باشد.
این خاطرهنگار همچنین درباره علل توجه به تاریخ جنگ توضیح داد: جنگ جدا از انقلاب نیست و به نحوی ثبت تاریخ شفاهی جنگ، ثبت تاریخ انقلاب است و نمیتوان بین انقلاب و جنگ تحمیلی تفکیک ایجاد کرد.