مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فرمایشات اخیر رهبر معظم انقلاب که در طلیعه ماه مبارک رمضان در جمع قرآنیان انجام شد، گفت: برای پیگیری وضعیت تحقق مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه قرآن نیازمند ایجاد تشکیلاتی هستیم تا از طریق این تشکیلات، مطالبات به صورت رسمی پیگیری شود.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه قرائت، حفظ، مفاهیم و... طی سالهای گذشته، عنوان کرد: هر چند که رهبر معظم انقلاب طی سالهای گذشته در حوزههای مختلف قرآنی فرمایشاتی داشتهاند اما به نظر میرسد ما تحقق فرمایشات ایشان را به صورت جدی پیگیری نمیکنیم و جایی وجود ندارد که این مطالبات را به صورت جدی پیگیر باشد تا مشخص شود این مطالبات تا چه میزان محقق شده و اگر محقق نشده، چه موانعی داشته است.
فعالیتهایی در جهت تلاوت معنامحور داشتهایم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با اشاره به تلاوت معنامحور که در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری نیز مورد توجه بوده است، گفت: ما در سازمان دارالقرآن الکریم فعالیتهایی در جهت تحقق تلاوت معنامحور داشتهایم که یکی از این فعالیتها، برگزاری مسابقات تلاوت در جهت توسعه حفظ قرآن و مفاهیم قرآن کریم بوده است؛ در این مسابقات که امسال سومین دوره آن برگزار میشود قاریان باید بخشی از آیات را از حفظ بخوانند و حافظان نیز علاوه بر تسلط بر حفظ باید بر مفاهیم آیات نیز مسلط باشند.
وی با اشاره به برگزاری طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن، عنوان کرد: در سالهای اولیه اجرای این طرح اکثر شرکتکنندگان که رد میشدند افرادی بودند که با مفاهیم قرآن آشنایی نداشتند و به این دلیل که آزمونهای ما، هم مفاهیم و حفظ دارد کار برای شرکتکنندگان سخت بود اما در حال حاضر با فرهنگسازی صورت گرفته، حافظان ما روی مفاهیم نیز کار کردهاند که به همین دلیل آمار قبولی ما هرسال نسبت به سالهای گذشته افزایش پیدا میکند.
فرمایشات رهبر معظم انقلاب در حوزه قرآنی باید دستهبندی شود
قرهشیخلو با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر، در چندین محور فرمایشاتی داشتند، اظهار کرد: فرمایشات اخیر ایشان در حوزه قرآنی باید دستهبندی و موضوعبندی شود تا ببینیم مطالبات ایشان در حوزه قرائت، حفظ و... چیست و بتوانیم متناسب با مأموریتها و مقتضیات هر دستگاه و سازمان به برنامهریزی بپردازیم.
وی با یادآوری اینکه دستگاههای قرآنی و فرهنگی تفاوتهایی با هم دارند، گفت: به عنوان مثال تمام ظرفیت و فلسفه وجودی سازمان دارالقرآن الکریم حول محور قرآن است و تمامی مأموریتهای این سازمان قرآنی است اما دستگاههایی هم هستند که بخشی از مأموریت آنها انجام کارهای قرآنی است که برای این دستگاهها باید متناسب با شرایط آنها تکالیفی در نظر گرفته شود تا تحقق آن در آن دستگاه نیز امکانپذیر باشد.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم ادامه داد: برای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه قرآنی باید پرهیز کنیم از آمارهایی که برخی از دستگاهها میدهند اما ریشه درستی ندارند؛ فعالیتها و مأموریتهای قرآنی در دستگاهها باید به نحوی اجرا و اطلاعرسانی شود که در زمان ارزیابی و اندازهگیری آن فعالیت، بتوانیم بگوییم این فعالیت بالای 80 درصد خروجی داشته و طرح قابل اعتماد و اطمینانی است.
سیستم نظارت بر مأموریتهای قرآنی دستگاهها ایجاد شود
وی یادآور شد: همچنین باید سیستم نظارت بر مأموریتهای قرآنی دستگاهها نیز وجود داشته باشد تا اگر ضعفی بود برطرف شود و امکانات متناسب با آن مأموریت به آن دستگاه داده شود. نمیتوانیم دست دستگاه را بسته نگه داریم و انتظار داشته باشیم کار فوقالعادهای در حوزه قرآن انجام دهد.
قاری بینالمللی قرآن در این بخش از سخنان خود با بیان اینکه تمامی بخشها باید در حوزه تحقق مطالبات قرآنی مقام معظم رهبری فعال باشند، عنوان کرد: در حوزه قرآن، دستگاههایی از جمله سازمان دارالقرآن الکریم، معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و ... فعالیت دارند اما این دستگاهها مگر چقدر امکانات دارند و میتوانند نیاز کشور را در حوزه قرآن رفع کنند؟
وی در ادامه افزود: اگر وزارتخانهها، کارخانجات و ... در حوزه قرآنی سرمایهگذاری کرده و از دستگاههای قرآنی در جهت تحقق مطالبات مقام معظم رهبری حمایت کند و ما در سازمان دارالقرآن الکریم به عنوان دستگاه تخصصی در حوزه قرآن مشورت و طرح و ایده بدهیم اتفاقات بسیار خوبی در حوزه قرآنی رخ میدهد.
قرهشیخلو با بیان اینکه تمامی دستگاههای فرهنگی بودجه قرآنی دارند، گفت: ما در سازمان دارالقرآن الکریم طرحهای قرآنی زیادی داریم که به دلیل امکانات محدود قابلیت اجرایی پیدا نمیکند اما اگر دستگاههای فرهنگی در این حوزه ورود پیدا کنند و بودجههای قرآنی خود را در این حوزه صرف کنند اتفاقات خوبی رخ میدهد.
لیلا محمدی