جواد عبادی، سردبیر خبرگزاری شبستان در گفتوگو با خبرنگار کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، در ارتباط با تأثیر رسانه و نقش شبکههای ماهوارهای در جامعه گفت: نقش و تأثیر رسانه بر کسی پوشیده نیست؛ ولی نباید آنقدر بر طبل بزرگی رسانه کوبید که ما را دچار وازدگی درمقابل آن کند. رسانه، ابزاری است که اگر درخدمت تعالی انسانیت باشد، مفید و اگر در دست مستکبران باشد، مضر خواهد بود و ماهواره نیز از این قاعده مستثنی نیست.
کالبدشکافی اهداف برنامههای ماهوارهای
وی افزود: به این معنا که اگر نظامی بخواهد ایدئولوژی خود را به گوش جهانیان برساند، بدیهی است رسانهای را انتخاب میکند که سرعت و سطح فراگیری بالایی داشته باشد که امروزه ماهواره مصداق آن است. در حال حاضر بیش از بیست هزار شبکه ماهوارهای در جهان وجود دارد که از این تعداد، در حدود سه هزار شبکه در ایران قابل مشاهده است و از این میان نیز دهها شبکه به تولید و پخش برنامههای فارسیزبان مشغول هستند؛ این حجم از برنامههای متنوع فارسی، قابل تأمل بوده و لازم است تحلیلهای دقیقتری صورت گیرد تا بتوان اهداف پشت پرده آنها را کالبدشکافی کرد.
مدیرکل اداره روابط عمومی کانونهای فرهنگی ــ هنری مساجد کشور با بیان اینکه مردم ما به برکت انقلاب اسلامی از سطح بینش بالایی برخوردار هستند، عنوان کرد: مردم ما به برکت انقلاب اسلامی، از تشخیص و سطح بینش بالاتری نسبت به سایر ملل برخوردار هستند، از این حیث که وقتی مخاطب ایرانی به سراغ شبکه ماهوارهای میرود در همان ابتدا متوجه میشود که چه شبکههایی مضر و چه شبکههایی مفید است، اما با یک قید و آن هم این است چه گروه، چه سنی و چه گروه هدفی؟
وی افزود: یک وقت فردی از ماهواره استفاده میکند که صاحب فکر و نظر است؛ مانند دانشجو، کارمند و ... اما گاهی اوقات اینطور نیست. ما باید قدری جامع به مسئله نگاه کنیم. سؤال اصلی اینجاست که آیا همه این قدرت تشخیص را دارند؟ آیا میتوان گفت که همه افراد میتوانند به ماهواره دسترسی داشته و شبکههای مختلف را مرور میکنند؟
سردبیر خبرگزاری شبستان با اشاره به تأثیرگذاری برنامههای ماهواره بر افراد مختلف، اظهار کرد: چه بسا فردی که به دنبال کنجکاوی علمی، سیاسی و فرهنگی است، برنامهای را ببیند و بهره خود را ببرد اما همان برنامه ممکن است برای عضو دیگری از خانواده ضرر و زیان داشته باشد؛ مثل اینکه یک غذای سنگین در معده یک فرد بزرگسال بهراحتی هضم میشود اما همان غذا اگر به یک خردسال داده شود ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری ایجاد کند. غذا همان غذاست اما افراد مختلف، توان متفاوتی دارند.
وی ادامه داد: فرض کنیم پاسخ این باشد که شبکههای ضد اخلاقی و مضر را حذف کرده و سپس استفاده کرد. حال این پرسش مطرح میشود که آیا میشود صفر تا صد شبکهای را تأیید کرد؟ مثلا شبکهای که معمولا برنامههای علمی و مستند پخش میکند و مشکلی به حسب ظاهر، از حیث اخلاقی و اجتماعی ندارد. آیا این شبکه مجاز است؟
تغییر سبک زندگی در پوشش برنامههای جذاب
عبادی با تأکید بر توجه به اهداف گردانندگان شبکههای ماهوارهای، گفت: باید توجه داشت که این شبکهها در کنار برنامههای علمی و سیاسی به پخش برنامههایی میپردازند که در خدمت اهداف گردانندگان شبکه است. این برنامهها که عموما درونمایه اجتماعی و فرهنگی دارند، تلاش میکنند از زاویهای متفاوت به اهداف خود دست پیدا کنند. این شبکهها در پوشش برنامههایی جذاب و هیجانانگیر بهدنبال تغییر سبک زندگی جامعه هدف خود هستند.
وی اضافه کرد: ماهواره ابزاری است مانند وسیله نقلیه؛ هم میتواند ما را به مقصدی متعالی برساند و هم میتواند ما را به ناکجاآباد ببرد. اما متأسفانه امروزه همین ابزار با چاشنی هنر مخلوط شده و در دست افرادی قرار گرفته و توانستهاند با شناسایی نقاط ضعف مخاطب و با استفاده از تکنیکهای هنری، برنامههایی بسازند که تأثیرگذار باشد.
لطمه زدن به باورهای دینی
مدیرکل روابط عمومی کانونهای فرهنگی مساجد با اشاره به تعمد شبکههای ماهوارهای بر لطمه زدن به باورهای دینی جامعه، بیان کرد: برخی از این شبکهها و برنامههای ماهوارهای تعمد دارند که هم به باورهای دینی و هم به باورهای اصیل ایرانی و بومی ما لطمه بزنند؛ چراکه میدانند اگر کشوری مانند ایران اسلامی پای این باورها بایستد، آوازه آن به گوش همه رسیده و منافع نظام سلطه را در سراسر جهان به خطر بیندازد؛ لذا برای جلوگیری از این اتفاق مجبور هستند با ایران مقابله کنند، تحریم کنند، موضع بگیرند و علیه آن برنامه بسازند.
وی تصریح کرد: لطمه به باورهای قومیتی، در اولویت اول نظام سلطه نیست، چراکه این باورها به خودی خود، از نسلی به نسل دیگر تغییر میکند؛ مثلا وقتی خانوادهای از روستا به شهر وارد میشود، پدر خانواده که فضای روستا را لمس کرده است اصالتهای قومیتی خود را حفظ کند اما فرزندان او ممکن است حداقلها را رعایت کنند و از طرفی زندگی شهرنشینی اجازه ورود برخی فرهنگها و آداب و رسوم را ایجاد نمیکند و این باورها خودبهخود به فراموشی سپرده میشوند.
عبادی در بیان علل تمرکز شبکههای ماهوارهای بر باورهای دینی، گفت: آنها به سراغ باورهای مذهبی میروند زیرا که همه ما مسلمانان، از 1436 سال گذشته تاکنون به یک ریسمان واحد چنگ میزنیم، یعنی از آن تاریخ تعریفی از دین ارائه شده و این تعریف تا امروز سینه به سینه و نسل به نسل به ما رسیده است. نماز همان نماز و روزه همان روزه و اصول همان اصول است؛ و چون یک ریسمان واحد است مجبور هستند با این به مقابله بپردازند چراکه میدانند تغییر این باور بسیار مشکل است.
برای نابودی یک خانواده باید باورها را شناسایی و نابود کرد
وی ادامه داد: آنها دانستهاند که مهمترین سد در مقابل ترویج مقاصد خود، زندهترین سلول جامعه هدف، یعنی خانواده است. لذا اولین گام، فروپاشی این سلول است. برای نابودی یک خانواده باید باورها را شناسایی و نابود کرد.
سردبیر خبرگزاری شبستان سبک زندگی اسلامی را از مهمترین باورهای دینی برشمرد و اظهار کرد: یکی از مهمترین این باورها که در مسائل اجتماعی اثرگذار است، باورهای اجتماعی خانوادهها یا همان سبک زندگی اسلامی است. سبکی که مبتنی بر باورهای دینی است و آنها میخواهند برای این سبک زندگی، بدلی معرفی کنند که مبتنی بر معیارهای عرفی است نه دینی.
وی افزود: اینکه سبک زندگی اسلامی چه مصادیق و مظاهری دارد و آنها در تغییر آن چه شیوههایی را بهکار گرفتهاند خود بحث مفصل دیگری است. مانند القای ضد ارزش به جای ارزشها، ترویج خرافهپرستی و عرفانهای نوظهور و دینهای ساختگی، معرفی الگوهای نادرست به خانوادهها، اثرگذاری بر ارتباطات عاطفی، ترویج ابتذال و بیبندوباری و مسائل مختلف و گسترده دیگر.
عبادی با تأکید بر بیداری اسلامی و اتحاد در مقابل نظام سلطه، یادآور شد: هدف، به سلطه کشیدن هر موجود اثرگذار در عالم است. آنها به دنبال این هستند که اگر فردی، در یک گوشه از دنیا قصد دارد اثری بر مقاصد آنها داشته باشد، همه ابزار خود را به صف کرده در مقابل او بایستند. امیدوارم بیداری اسلامی، در آیندهای نزدیک، تمام آزادیخواهان کشورهای جهان را متحد کرده و یک شبکه عظیم جهانی را برای افشاگری مقاصد نظام سلطه ایجاد کنند.