کد خبر: 3337541
تاریخ انتشار : ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۶
حمید محمدی:

اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی تکلیف تمامی دستگاه‌ها را روشن می‌کند

گروه فعالیت‌های قرآنی: دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار کرد: اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی در صورت تدوین و نهایی شدن، تکلیف تمامی دستگاه‌های سیاست‌گذار، دستگاه‌های میانی و موسسات قرآنی و... را مشخص می‌کند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در برنامه زنده امروز، دهم مردادماه «افق» که با اجرای و کارشناسی محمدرضا پورمعین به روی آنتن شبکه رادیویی قرآن رفت به بیان مطالبی پیرامون موضوع «تدوین اسناد راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی در سه حوزه پژوهش، تبلیغ و ترویج و آموزش عمومی قرآن» پرداخت.
محمدی در بخشی از سخنان خود اظهار کرد: در 22 اردیبهشت سال 88 سندی به نام «منشور توسعه فرهنگی قرآنی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید که این آرزوی جامعه قرآنی بود تا سندی باشد و بتواند حرف‌های اساسی در حوزه قرآن را بزند. در منشور توسعه فرهنگ قرآنی تمام آنچه به عنوان چشم‌انداز حوزه قرآنی وجود داشت مورد توجه قرار گرفت.
وی افزود: بعد از تصویب شورای توسعه فرهنگ قرآنی، کشور در واقع مجلس قرآنی پیدا کرد و کلیه مصوبات این شورا قابل اجرا بوده و به عنوان قانون در حوزه قرآنی تلقی می‌شود.
محمدی با اشاره به کمیسیون‌های سه‌گانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: مسئولیت‌های کمیسیون آموزش عمومی قرآن، تبلیغ و ترویج و آموزش عالی و پژوهش‌های قرآنی به سه وزارتخانه واگذار شد، اما نه به این معنی که کمیسیون‌ها برای این سه وزارتخانه باشد بلکه این کمیسیون‌ها تمامی فعالیت‌ها در حوزه مربوطه را که مربوط به بخش‌های مختلف بود ساماندهی می‌کردند.

بررسی پیش‌نویس‌های اسناد راهبری توسعه فرهنگ قرآنی
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: در حال حاضر اسناد مربوط به منشور توسعه فرهنگ قرآنی را بررسی و آماده می‌کنیم و طی هفته گذشته پیش‌نویس‌ها را در برنامه‌ای در مشهد مقدس مورد بررسی قرار دادیم تا بتوانیم به زودی این پیش‌نویس‌ها را به نتیجه نهایی برسانیم.
وی ادامه داد: طی چند روزی که در مشهد مقدس حضور داشتیم دستگاه‌های اصلی و دستگاه‌های همکار و کارشناسان برجسته سندنویس که دارای نگاه کلان هستند و می‌توانند برنامه‌ریزی‌های کلان داشته باشند گردهم آمدند و طی سه روز کاری فشرده به تدوین نظام‌نامه، تدوین اسناد راهبردی پرداختیم و اسناد را به زودی به سازمان مدیریت ارائه می‌کنیم تا در نهایت طی چند مرحله به اجرایی شدن برسد.
محمدی در ادامه به اهداف تدوین اسناد راهبردی اشاره کرد و گفت: ما 9 هدف جدی داریم که تدوین سند قرآنی در حوزه‌های مختلف، ایجاد بیشتر و درک مشترک از اهداف منشور، شناخت فرهنگ موجود و تبیین فرهنگ قرآنی، تبیین کارکردهای نظام توسعه در هر حوزه، مهندسی مجدد نظام توسعه فرهنگ قرآنی، شاخص‌های ارزیابی، رصد و پایش فعالیت‌های قرآنی و... از جمله اهداف ما در تدوین اسناد راهبردی است و بدون اسناد راهبردی نمی‌توانیم کاری انجام دهیم.

فرهنگ‌سازی، سامان‌دهی و نظام‌سازی فعالیت‌های قرآنی
وی افزود: اسناد راهبردی ابعاد مختلفی دارد که یکی از ابعاد بحث رویکردها شامل؛ فرهنگ‌سازی، سامان‌دهی و نظام‌سازی فعالیت‌های قرآنی است. متاسفانه با وجود تلاش‌های چندین دهه‌ای حوزه و دانشگاه هنوز به نظام‌سازی فعالیت‌های قرآنی نرسیده‌ایم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره فرآیند فرهنگ‌ قرآنی، سامان‌دهی و نظام‌سازی فعالیت‌های قرآنی در کشور گفت: اگر بخواهیم قضاوت عادلانه‌ای داشته باشیم اینطور باید بیان کرد که وضعیت فرهنگی ما در قرآن از دیگر حوزه‌های فرهنگی بیشتر است و خانه‌های قرآن، تشکل‌های قرآنی، موسسات قرآنی و... که بالغ بر 50 هزار می‌شود از وضعیت خوبی برخوردار است اما وضعیت موجود ما با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.
وی با بیان اینکه در اسناد راهبردی چهار گام داریم، درباره این گام‌ها، گفت: ما در گام اول باید بتوانیم در تمامی حوزه‌ها تحلیل نظری و مفهومی داشته باشیم و در مرحله دوم به توصیف وضعیت موجود بپردازیم و در گام سوم نیز وضعیت مطلوب و راهبردهای کلان را ترسیم کنیم که البته در اسناد راهبردی به دنبال این موضوعات هستیم. همچنین در گام چهارم باید برنامه‌های عملیاتی حوزه تخصصی را نیز طراحی و تدوین کنیم.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: اسناد راهبردی سه حوزه کلان آموزش عمومی، تبلیغ و ترویج و پژوهش‌های قرآنی، تمام سازوکارها و اصول حاکم بر تحقق راهبردها و اهداف منشور را پیگیری می‌کند. منشور در کلیات خود مطالب مهمی را بیان کرده است و اسناد راهبردی مشخص می‌کند که در کدام حوزه‌ها باید چه اتفاقاتی بیافتد.

موازی‌کاری‌ها در حوزه قرآن به دلیل نبود اسناد راهبردی است
وی ادامه داد: به این دلیل که تاکنون اسناد راهبردی نداشته‌ایم بسیاری از کارهای موازی در حوزه قرآن انجام می‌شود و هنوز بی‌سوادی قرآنی در جامعه وجود دارد و اگر اسناد راهبردی تدوین شود تمامی مشکلات حل می‌شود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار کرد: ما در بسیاری از حوزه‌ها کمبود و خلاء داریم و در حوزه امور قرآنی که با قرآن باید چه کنیم و نسبت ما با قرآن چیست به شدت خلاء داریم و ضعیف هستیم و اسناد راهبردی دقیقا پاسخگوی ندانم‌کاری‌ها، موازی‌کاری‌ها و نیازمندی‌ها در حوزه قرآن است. اسناد راهبردی به ایده‌آل سازی در حوزه قرآن و فعالیت‌های قرآنی می‌پردازد.
وی ادامه داد: اگر اسناد راهبردی نهایی شود و امسال مسیر نهایی خود را طی کند تکلیف دستگاه‌های سیاست‌گذار کلان مشخص می‌شود و هم تکلیف دستگاه‌ها میانی مشخص می‌شود و همچنین تکلیف دستگاه‌های پایین‌تر، موسسات و ... نیز مشخص شوند و این دستگاه‌ها می‌دانند باید چه کاری کنند.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود درباره زمان تدوین اسناد راهبردی گفت: ما با کمک دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های همراه که جا دارد از همه آنها تشکر کنیم، کاری که دبیرخانه باید انجام دهد تا دو هفته آینده به انجام می‌رسد تا به سازمان مدیریت برسد اما اینکه مراحل بعد در سازمان مدیریت چقدر زمان ببرد بستگی به شرایط کشور دارد؛ اما باید تا پایان پاییز این کار را به اتمام برسانیم.
وی ادامه داد: پیشنهادی که درباره بودجه این حوزه داریم بالاتر از سال‌های گذشته است و ما پیشنهادی که برای دولت داریم با توجه به مقدورات دولت است و تلاش می‌کنیم بودجه مناسبی را به دولت بدهیم. اما بودجه قرآنی برای سال آینده بیش از دو برابر امسال خواهد بود چرا که نیاز ما با تدوین اسناد راهبردی بیشتر خواهد بود.
محمدی در این بخش پایانی سخنان خود به طرح قرآنی 1449، قرآن، کتاب زندگی اشاره کرد و گفت: امروز جلسه این طرح در شبکه قرآن سیما برگزار شد؛ خوشبختانه طرح امسال با هماهنگی شبکه قرآن سیما و رادیو قرآن به خوبی اجرا شده است. این طرح با محوریت سوره یاسین کار خود را طی می‌کند و یک اختتامیه خیلی ویژه با جوایز ویژه خواهد داشت.
وی افزود: از مردم درخواست داریم یک بار بنا بگذارند که سوره یاسین که قلب قرآن است، حفظ کنند و در مرحله بعد به مفاهیم این سوره نیز توجه داشته باشند. مردم تصمیم بگیرند و یکبار با سوره یاسین که قلب قرآن است انس بگیرند.

captcha