به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «آستان مقدس حسینی»، کنگره بینالمللی «علامه وحید بهبهانی»، 11 و 12 مردادماه، با حضور اندیشمندان و شخصیتهای دینی بیش از ۲۰ کشور جهان در کربلای معلی برگزار شد.
در پژوهشهایی که به این کنگره ارائه شد، پژوهشگران به تبیین ویژگیهای فقه علامه بهبهانی، عملکرد این فقیه جلیلالقدر در برسی احادیث در طی تاریخ و بیان تأثیرات آراء و اندیشههای این علامه بزرگوار بر امت اسلامی و عربی پرداختند.
سید کاظم طباطبائی، از پژوهشگران دینی کشورمان با ارائه پژوهشی با عنوان «مسیر تاریخی نگرشها در ارزیابی حدیث و جایگاه علامه بهبهانی» تصریح کرد: علامه بهبهانی روش متأخرین در بررسی احادیث را رد کرد و ارزیابی حدیث را علاوه بر روش بررسی سند که یک روش نو، عقلانی و مطابق با سیره قدما است، روش تکیه بر قرائن و سیاقها را نیز پیشنهاد داد.
«استفاده از دو عامل زمان و مکان در آراء فقهی علامه بهبهانی»، از دیگر پژوهشهای ارائهشده به این کنگره بود که در آن، استفاده از نشانهها و قرائن تاریخی در استنباط، توسط علامه بهبهانی بررسی شد، علامه بهبهانی به شرایط و احوال راویان از جنبه ذهنی و نیز شرایط جامعه آنها در آن زمان و مقایسه آن با متون مختلف توجه بسیاری داشته است.
همچنین هاشم یوسفی، پژوهشگر کشورمان پژوهشی با عنوان «نقش نوگرایانه علامه وحید بهبهانی در علم اصول؛ حجیت ظن بهعنوان نمونه» ارائه کرد که در آن به تبیین این موضوع پرداخت که مکتب اصولی از لحاظ عمق علمی وریشهدار بودن آن در میراث و شریعت(قرآن و سنت)، محقق ساختن اهداف والا در پژوهشها و استدلالات و ارائه برهان و حجت مناسب با استنباط اجتهادی بسیار موفق عمل کرد.
وی افزود: بحثهای ظن و گمان در مکتب علامه وحید بهبهانی یکی از بحثهای نو و جدید است که با مخالفت و رد مکاتب اخباری مواجه شد و این علامه بزرگوار، تلاش علمی و معرفتی بسیای بهمنظور بکارگیری آن در فقه مبذول کرد.