به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کنگره بینالمللی بزرگداشت آیتاللهالعظمی وحید بهبهانی با حضور شخصیتهای برجسته حوزههای علمیه قم، نجف و علمایی از کشورهای اسلامی به مدت دو روز در کربلای معلی برگزار و دیشب، ۱۲ مردادماه به کار خود خاتمه داد.
آیتالله حسینی بوشهری، مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور نیز در سخنانی در این کنگره گفت: مرحوم آیتالله محمد باقر وحید بهبهانی از جمله شخصیتهایی است که در حوزههای علمیه به عنوان استاد کل از ایشان یاد میشود، زیرا ایشان در زمانی که اخباریگری در حوزههای علمیه در اوج بود و عملا با نگاه اخباریگری، مسئله عقلانیت و عقل به حاشیه رفته بود و حجیت ظواهر قرآن برای این افراد مورد توجه نبود، مرحوم آیتالله وحید بهبهانی حرکت خود را از ایران و بهبهان به منظور مقابله با این افکار آغاز کرد.
شیخ عبدالمهدی کربلایی، تولیت آستان مقدس حسینی، ضمن سخنانی برگزاری این کنگره علمی را یکی از گامهای مهم در راستای توجه بیشتر به مسائل علمی و پژوهشی در شهر کربلا دانست و این اقدام را در راستای تکریم علم و عالم بهویژه شناساندن شخصیت آیتالله بهبهانی به حوزویان با ارزش برشمرد.
وی بیان داشت: اقدامات علمی آیتالله بهبهانی در زمان خود بسیار با ارزش بود و امروز ثمرات آن تلاشهای را در حوزههای علمیه مشاهده میکنیم که در همان مسیری که این علامه بزرگ حرکت کرده است، امروز همان راه و روش توسط عالمان و روحانیت ادامه دارد.
مدرسه علمیه آیتالله وحید بهبهانی ایجاد میشود
نماینده آیتالله العظمی سیستانی در کربلای معلی، با اشاره به راهاندازی مدرسه علمیه وحید بهبهانی در آیندهای نزدیک در شهر کربلا اظهار داشت: تلاش میشود در این مدرسه که زیر مجموعهای از حوزه علمیه کربلا خواهد بود، دروس حوزوی و مذهبی برای طلاب ارائه شود و در واقع جنبش علمی در کربلا با برگزاری این کنگره سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن موسوی بروجردی، دبیر علمی کنگره بینالمللی بزرگداشت آیتالله العظمی وحید بهبهانی نیز با اشاره به استقبال علما، حوزیان و دانشگاهیان از محورهای فراخوان این کنگره ابراز داشت: 200 مقاله به دبیرخانه برگزاری کنگره بینالمللی آیت الله العظمی وحید بهبهانی رسید که بیشتر آنان به زبانهای فارسی و عربی و تعدادی نیز به زبان انگلیسی بود.
دین را خردمندانه بیاموزیم
حجتالاسلام والمسلمین علی عماد، معاون پژوهشی حوزههای علمیه نیز در سخنانی در این کنگره گفت: راه و روش علامه وحید بهبهانی در حقیقت به ما میآموزد که دین را خرمندانه و همراه با اخلاق و معنویات دریافت کنیم در غیر این صورت دچار افراطیگری و سلفیگری خواهیم شد.
وی افزود: آیتالله وحید بهبهانی در رشتههای مختلف علوم اسلامی به صورت تخصصی ورود میکرد و امروز ما آراء و اندیشههای این عالم بزرگ و همچنین شاگردان برجستهای که تربیت کرده را در اختیار داریم.
معاون پژوهشی حوزههای علمیه، تأکید کرد: باید دین را به صورت روشمند و روزآمد آموخت و آن را با شاخصهای قدسی و معنوی دریافت کرد که در این صورت جهان به دنبال انحرافات و افراطیگریها نخواهد رفت.
ترسیم مسیر فقه پویا
حجتالاسلام و المسلمین ابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب نیز گفت: آیتالله وحید بهبهانی توانست با اقدامات علمی خود جمود و خمودگی را از حوزههای علمیه شیعه دور و در حقیقت مسیر فقه پویا را برای آینده حوزههای علمیه ترسیم کند.
نواب عنوان کرد: این عالم بزرگ نقش برجستهای در حاکمیت عقل، منطق و اصولی فکر کردن و همچنین اهتمام و همت ویژهای در زمینه رفع شبهات اخباریون داشت.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب تاکید کرد: راه و روش عالمان برجسته گذشته را باید شناخت تا بتوان در مسیری که آنان قدم گذاشتند حرکت کرد و اگر امروز افرادی مانند علامه وحید بهبهانی برای نسل جدید حوزههای علمیه معرفی و شناسانده نشود شاهد آسیبها و انحرافات خواهیم بود کما اینکه در گذشته نیز این امر رخ داده است.
حجتالاسلام و المسلمین رضا مختاری، مدیر مؤسسه کتابشناسی شیعه نیز تصریح کرد: برگزاری کنگره بزرگداشت علامه وحید بهبهانی به دلیل نقش تعیین کننده این عالم وارسته که در زمان حیات خود تلاش خستگی ناپذیری در جهت مقابله با افکار انحرافی اخباریون داشت، بسیار مناسب و قابل ستایش است.
مختاری، آیت الله بهبهانی را یکی از برجستهترین عالمان شیعی دانست و عنوان کرد: یکی از اقدامات ستودنی این عالم بزرگ، تربیت شاگردان برجستهای از جمله، ملا مهدی نراقی ، بحر العلوم و کاشف الغطا است که آنان توانستند به درستی راهی که علامه بهبهانی در زمینه فقه و اصول گشود را ادامه دهند و سر منشاء خدمات فراوانی باشند.
حجتالاسلام و المسلمین سید صادق محمدی، مسئول انجمن اصول فقه حوزه علمیه قم نیز با بیان اینکه آیتالله وحید بهبهانی در زمانی حیات داشتند که اخباریگری سیطره عجیی در حوزههای علمیه داشت افزود: اخباریون در واقع به دنبال آن بودند که سدی در برابر اجتهاد پویا که میتواند در هز زمانی پاسخگوی نیازهای بشریت باشد را بگیرند.
وی ادامه داد: آیتالله وحید بهبهانی با شناخت درست جریان اخباریگری و با بهره گیری از روشهای علمی و منطقی توانست از رشد اخباریگری در حوزههای علمیه جلوگیری کند.
حجتالاسلام والمسلمین سیف الله صرآمی، مدیر پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، نیز در سخنانی نقش آیتالله وحید بهبهانی در احیای فقه اصیل و زدودن تحریفات از سوی جریان اخباریگری را بسیار مهم دانست.
وی افزود: امروز با انبوهی از مسائل فقهی در جامعه مواجه هستیم که میتوان با نقش عقل و اجتهاد پاسخهایی برای آنها ارائه داد.
صرامی ادامه داد: احکام اسلامی از زبان ائمه معصومین (ع) را میبایست درست بفهیم و آن را به درستی با زمان حال تطبیق دهیم که این موضوع در آثار اصولی آیت الله وحید بهبهانی بسیار مورد توجه واقع شده است.
فردی کمنظیر
حجتالاسلام والمسلمین سید علی حسینی، رئیس گروه فقه کنگره آیتالله وحید بهبهانی نیز بیان کرد: علامه وحید بهبهانی در بین علمای شیعه فردی کم نظیر بود. هنوز حوزههای علمیه و کسانی که در زمینههای فقه و اصول کار میکنند متاثر از تفکر و اندیشههای آیت الله بهبهانی و شاگردان ایشان هستند.
وی با اشاره به تربیت شاکردان برجستهای از سوی علامه بهبهانی افزود: شاگردان ایشان همانند ستارگانی در عالم فقاهت نور افشانی میکنند و میتوان گفت آثار علامه وحید بهبهانی و نیز تربیت شاگردان برجسته توسط ایشان، برای همیشه در عالم اسلام و تشییع ماندگار و جاویدان خواهد بود.
لقب معروف آیت الله بهبهانی
سید مصطفی میرسلیم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفت: آیتالله وحید بهبهانی با علم خود به جهاد با اخباریون رفت و با شناسایی درست این جریان آن را منزوی کرد. کار آیت الله بهبهانی در زمان خود به قدری اهمیت داشت که جایگاه علمی بالایی برای ایشان قایل بودند و همگان ایشان را به نام آقا میشناختند.
میرسلیم بیان داشت: شخصیتهای بزرگ علمی و دینی را نباید در طول زمان فراموش کرد و امروز جوانان میبایست با چنین سرمایههایی که در گذشته زندگی میکردند را بشناسند و با سبک زندکی آنان بیشتر آشنا شوند.
وی افزود: مرحوم علامه وحید بهبهانی در زمانی که متولد میشود در همان زمان جریان وهابیت نیز در حال شکلگیری بود و این دوره از نظر تاریخی بسیار مهم است.
وی ادامه داد: جریان وهابیت و جریان اخباریگری همزمان و با موازات همدیگر شکل گرفتند و اخباریون در بهبهان قوت و پایگاه گرفتند و این اندیشه در این منطقه بسیار پررنگ شده بود.
گفتنی است، به همت آستان مقدس حسینی و مرکز دارالتراث نجف اشرف، کنگره بینالمللی بزرگداشت آیتالله العظمی وحید بهبهانی در کربلای معلی روزهای شنبه و یکشنبه، 11 و 12 مردادماه، برگزار شد.