به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کتاب «الگوی ارتقای سرمایه فرهنگی در ایران» به قلم سیدرضا صالحی امیری و رزیتا سپهرنیا با موضوع بررسی اختلال در اقتصاد فرهنگ و ناکارآمدیهای فرهنگی توسط انتشارات ققنوس منتشر شد. این کتاب مجموعهای از مقالات و مفاهیم مرتبط با سرمایههای فرهنگی است که در پنج فصل مختلف تدوین شده.
نویسندگان در فصل اول کتاب با عنوان «مفهومشناسی سرمایه فرهنگی» به بیان تاریخچه سرمایه فرهنگی، مفاهیم و مبانی مرتبط با سرمایه فرهنگی، سرمایه، سرمایه فرهنگی و اشکال آن و چگونگی ارتباط سرمایههای گوناگون پرداختهاند.
فصل دوم با عنوان «شناسایی شاخصهای سرمایه فرهنگی» مروری بر شاخصهای سرمایه فرهنگی در مطالعات داخلی و خارجی دارد و شاخصهای اندازهگیری سرمایه فرهنگی در ایران را معرفی میکند.
فصل سوم نیز به بیان جایگاه ابعاد سهگانه سرمایه فرهنگی در ایران پرداخته و خواننده در فصل چهارم کتاب به تعریفی از ارتقای سرمایه فرهنگی و سرمایهگذاری فرهنگی میرسد و با شاخصهای ارتقای سرمایه فرهنگی در مطالعات تطبیقی و نیز الگوی ارتقای سرمایه فرهنگی در ایران آشنا میشود.
فصل پنجم با عنوان راهکارهای برونرفت از چالش در حوزه سرمایه فرهنگی در ایران، راهکارهای خرد و کلان در حوزه سرمایه فرهنگی را بیان میکند. فصل ششم نیز به نتیجهگیری اختصاص دارد.
از نظر متخصصان و صاحبنظران فرهنگی، مفهوم سرمایه فرهنگی در مناسبات آینده جهان یکی از قدرتهای تمایزبخش در دیپلماسیهای همهجانبه در کشورها خواهد بود و میتوان با تکیه بر آن از قالبهای فرهنگی خارج شد و به معنای واقعی در سیاستگذاریهای فرهنگی از آن بهره جست.
اگر فرهنگ را مجموعهای از اعتقادها، ارزشها، باورها، زبان، نحوه زندگی کردن، سخن گفتن و فکر کردن تعریف کنیم، پس این مجموعه واقعیتی متحرک، پویا و تاریخی است که قومیتها، تمایزات طبقاتی و اجتماعی را نیز با خود به همراه دارد. فرهنگ حاصل نوعی تکامل فکری، معنوی یا مادی در حوزه فردی و جمعی در نظام اجتماعی است، از این رو نمیتوان آن را فقط بخش هنری یا فرهنگی دانست. فرهنگ حافظه جمعی ملتی است در حوزه تمدن، تاریخ و آیین و دربرگیرنده تمامی ارزشها، هنجارها، آداب و رسوم و رفتارهایی که در قالب تلقی و نگرش جمعی در طول اعصار تاریخی معنا یافته است. چنین تعبیر وسیعی از فرهنگ که به نوعی سبک زندگی افراد را تعیین میکند حاکی از وسعت اثرگذاری و اثرپذیری این عرصه در فعالیتهای انسانی است. با چنین تعریفی از فرهنگ، سرمایه فرهنگی نیز به عظمت ارزشهای موجود، باورهای تمدنی و آیینی، سنتهای دیرینه و ذهنیتها و نگرشهای متعالی وزین و پربارتر خواهد شد.
تدوین و تنظیم شاخصهای سرمایه فرهنگی در ایران گام کوچکی برای تعالی فرهنگ ایرانی و تولید سرمایههای معنوی و فرهنگی به ویژه در نسل جوان است.
کتاب «الگوی ارتقای سرمایه فرهنگی در ایران» در 280 صفحه و توسط انتشارات ققنوس با قیمت 17 هزار تومان به چاپ رسیده و روانه بازار نشر شده است.