کد خبر: 3345157
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۸
محسن سیاح:

نگرش مفسران قرآن به حقوق بشر برای اولین بار تبیین می‌شود

گروه اندیشه: عضو دفتر مرکزی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران از اولین تلاش منسجم جامعه حقوقی و قرآنی کشور برای تبیین نگرش مفسران قرآن به حقوق انسان خبر می‌دهد.

محسن سیاح، عضو دفتر مرکزی کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، با اعلام اینکه در جهان معاصر موضوعات مربوط به حقوق بشر بسیار مورد توجه هستند، گفت: این مباحث گسترش نظری و کاربردی زاید الوصفی پیدا کرده‌اند و کمتر فرهنگ و کشوری را می‌توان یافت که نسبت به این مقوله حساسیت نشان ندهد و تلاش نکند که خود را هماهنگ با ارزش‌های انسانی معرفی نماید.

ضرورت توجه به حقوق بشر
سیاح تصریح کرد: در کشور ما نیز این موضوع سال‌هاست که به شکل‌های مختلف مطرح است به ویژه پس از انقلاب اسلامی که از یک سو مباحث حقوق بشری در قانون اساسی جمهوری اسلامی مبتنی بر اندیشه اسلامی متجلی شده و باید از سوی دولتمردان رعایت شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، نظام بین‌المللی حقوق بشر به شکل‌های مختلف موضوعاتی را در مورد جمهوری اسلامی مطرح نموده و در همین راستا هر ساله بحث حقوق بشر ایران در سازمان ملل مطرح و مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌گیرد.
عضو کمیسیون حقوق بشراسلامی با بیان اینکه در چنین شرایطی انتظار است که مباحث تخصصی حقوق انسان در کشور ما به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و بیش از اقدامات شعاری و تبلیغاتیِ سطحی و زود گذر، مطالعات عمیق و فعالیتهای کاربردی موثر  در دستور کار قرار گیرد  تا بتوان مبتنی بر اندیشه اسلامی منظومه جامعی از حقوق انسان را به مخاطبان در سطح داخلی و بین‌المللی معرفی کرد و در روند هنجارسازی نظام بین‎‌المللی حقوق بشر نیز مشارکت عالمانه ومتفکرانه داشت.

باروری مطالعات حقوق بشر مبتنی بر اندیشه اسلامی
عضو دبیرخانه مرکزی کمیسیون ادامه داد: مدت‌هاست کمیسیون حقوق بشر اسلامی به این جمع‌بندی رسیده که لازم است قرآن‌پژوهان را نیز به مباحث تخصصی حقوق انسان وارد کرد تا از این منظر به باروری مطالعات حقوق بشر مبتنی بر اندیشه اسلامی کمک شود.
وی افزود: برای پیگیری این دغدغه از سوی کمیسیون و برای اولین بار یک سلسله فعالیتها با مشارکت قرآن پژوهان وحقوقدانانی که مطالعات قرآنی ترتیب داده شد.
سیاح ادامه داد: اولین برنامه اجرا شده تدریسی بود که  یکی از حقوقدانان قرآن پژوه  طی چند هفته پیرامون دیدگاه‌های برخی از قرآن‌پژوهان دنیای اسلام در زمینه حقوق بشر در قالب جلسات خصوصی ارائه کردند.

مدرسه تابستانی آشنایی با رویکرد مفسران قرآن به حقوق انسان


عضو کمیسیون حقوق بشر اسلامی تصریح کرد: برنامه بعدی که در دستور کار قرار گرفته مدرسه تابستانی امسال است که با عنوان «آشنایی با رویکرد مفسران قرآن از حیث نوع نگرش به حقوق انسان» طراحی شده با این هدف که هم برآوردی از میزان آمادگی قرآن پژوهان برای طرح مباحث تخصصی ذیربط به دست آید وهم مخاطبان برنامه که عمدتا از دانش پژوهان ارشد ودکترای رشته های حقوق یا علوم قرآنی خواهند بود بهره لازم را از این مباحث ببرند و ارزیابی انجام شود که تا چه اندازه اشتیاق به این زاویه بحثهای حقوق انسانی در جامعه وجود دارد و هم این امکان فراهم شود که پس از برگزاری برنامه چهار هفته ای ذیربط، مطالعات وپژوهش های جدید در این حوزه در دستور کار قرار گیرد.
سیاح افزود: در هفته اول مدرسه تابستانی یاد شده طی دو نشست و با حضور چهار استاد قرآن پژوه محورهای موضوعی« آشنایی با تاریخ قرآن کریم  و نزول وتدوین آیات در سال‌های مختلف و تئوری‌های گفتاری و نوشتاری ذیربط» و «آشنایی با مکاتب تفسیری قرآن از جهت سبک نگارش و تفسیر و دوره زمانی»  مورد بحث قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: مباحث هفته اول در واقع مباحث پایه است که لازم است هم قرآن‌پژوهان شرکت‌کننده در این دوره وهم حقوق دانان با آن آشنا شوند تا از هفته دوم که بحث‌های حقوقی متمرکز بر تلاش قرآن‌پژوهان در زمینه حقوق انسان انجام خواهد گرفت، همه با مبانی  بحث های قرآنی آشنایی مناسبی داشته باشند.
سیاح در پایان این گفت‌وگو گفت: اطلاع‌رسانی این برنامه در اکثر مراکز قرآنی کشور صورت گرفته و بر همین اساس انتظار می رود که کارشناسان مطالعات قرآنی و دست اندرکاران در موسسات غیر دولتی قرآنی حضور فعالی در این دوره به عمل آورند تا در آینده بتوان جریان علمی موثری مبتنی بر قرآن کریم در زمینه انسان وحقوق ومسئولیت های وی  شکل داد آن گونه که قابل ارائه در سطح جهانی باشد.
گفتنی است علاقه‌مندان برای شرکت در «مدرسه تابستانی آشنایی با رویکرد مفسران قرآن به حقوق انسان» می‌توانند به سایت این کمیسیون مراجعه کرده و یا با شماره 88768623 تماس حاصل فرمایند.

captcha