به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، غلام علیدادی در کارگروه پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در اتاق فکر فرمانداری کارون گفت: در تعریف آسیب باید یک چارچوب مفهومی و سیستمی تعریف کنیم. چرا که آسیبشناسی مبتنی بر یک دیدگاه سیستمی و ساختاری است. آسیب یعنی ناکارآمدی و ناتوانی بخش یا کل یک سیستم بهگونهای که قادر نباشد اهداف و کارکردهایی که برایش تعریف شده است را محقق کند.
وی در ادامه گفت: اعتقاد دارم ورود نابهنگام فناوریهای نوین به نظامهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تربیتی و اخلاقی جامعه آسیب میزند. البته باید بگویم که ابزار برای تسهیل و بهبود زندگی بشر ساخته شدهاند و به خودی خود آسیبرسان نیستند و این مدیریت و نحوه بهکارگیری آنهاست که ایجاد آسیب میکند.
وی در ادامه گفت: این آسیبها باعث میشوند نتوانیم نظامهای اخلاقی حاکم بر جامعه را مدیریت کنیم که باعث اختلال در نظام موجود نشوند و با توجه به سوء مدیریت در این حوزه نمیتوانیم رفتارها و کارکردهای این فناوریها را مدیریت کنیم. در نتیجه این تقابل بین نظامات سنتی و فناوریهای نوین افراد با یکسری رفتارها، نیازها و عوامل جدید روبهرو میشوند که اگر مدیریت نشوند افراد دچار سرگردانی شده و تحت تأثیر نظامهای دیگر قرار میگیرند.
وی افزود: به سبب آموزش الگوهای تربیتی و معرفی سبک زندگی خاص، رفتارهایی مانند ازدواجهای غیررسمی، روابط عاطفی نادرست در فضای مجازی در جامعه رواج پیدا میکند که منطبق با ارزشها و هنجارهای نظام اسلامی و جامعه ما نباشد. علاوه بر این استفاده از ابزارهای فناوریهای نوین به زیرساختهای اقتصادی و اشتغال کشور هم لطمه وارد میکند.
علیدادی در پایان در رابطه با راهکار مقابله با این آسیبها گفت: ریشه همه این آسیبها در مدیریت این فناوریهاست که باید بگویم ما در این حوزه نیازمند مدیریت کارآمد برای هدایت و شناسایی این فناوریها هستیم. باید روی تبعات استفاده از این فناوریها مطالعه و تحقیق صورت بگیرد و تا حد ممکن آسیبهای ناشی از آن کاسته شود.
حمیدرضا اکبری