علی اکبر پورفتحالله، مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه اهدای خون در همه کشورها و از جمله کشور ایران متکی به اقشار ایثارگر است، اظهار کرد: افرادی که پیشتاز این فعالیتاند افراد معتقد و مذهبی آن جامعه هستند.
وی تصریح کرد: حجم بالای اهدای خون در ایران به دلیل مسائل اعتقادی بوده و باید از این بستر در ایران استفاده شود لذا در این راستا برنامه نذر اهدای خون را سازمان از سال گذشته پیگیری و برای آن برنامه ریزی کرده است تا بتواند افراد دیندار و معتقد به امر مبارک اهدای خون جذب کند.
پورفتحالله با بیان اینکه حجم بالای اهدای خون در ایام و مناسبتهای مذهبی رخ میدهد، اظهار کرد: در دهه محرم، اربعین و لیالی قدر بیشترین حجم اهدای خون را داریم چنانکه اصلا نمی توان پاسخگوی حجم بالای اهدا کنندگان بود.
وی اعلام کرد: از یک سال پیش برنامه نذر اهدای خون را ساماندهی کرده و در این رابطه از علما نیز استفتائیههایی گرفتهایم که افراد در این ایام میتوانند نذر کرده اما اهدای خون را به روزهای دیگری موکول کنند زیرا نیاز به اهدای خون یک نیاز همیشگی است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اهمیت سلامت خون اهدایی عنوان کرد: افراد باید در مقابل گیرنده خون مسئولیت پذیر بوده و اهدای خون آنها هیچ مخاطره ای برای فرد گیرنده خون نداشته باشد در این مورد اقشار مذهبی و معتقد کسانی هستند که میتوانند سلامت خون را تضمین کنند و به همین دلیل سعی داریم با فرهنگ سازی اهدای خون را با اقشار مؤمن جامعه پیوند دهیم.
وی در ادامه با بیان اینکه سمت و سوی انتقال خون در جهان به اهدای خون داوطلبانه میل میکند اظهار کرد: یکی از برنامههایی که سازمان انتقال خون پیگیری میکرد فرهنگ سازی اهدای خون برای پیشگیری از برخی بیماریهای قلبی و عروقی بود که این مسأله به شدت مورد مخالفت سلامت خون سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت این مخالفت از آنجا ناشی میشد اهدای خون به هدف سلامتی یک پاداش مادی برای اهدا کننده ایجاد میکرد.
پور فتحالله ادامه داد: این مسأله که فرد برای دسترسی به سلامت خود به اهدای خون مبادرت کند ممکن است باعث شود که فرد به پرسشهای انتقال خون پاسخ نداده در هر زمانی بخواهد به امر اهدای خون اقدام کند لذا این رویکرد نمی تواند نیازهای سازمان انتقال خون را در امر فراهم کردن خون سالم رفع کند.
وی افزود: ما برای بسیاری از بیماریها امکان آزمایشهای تشخیصی را نداریم و حتی برای آنهایی که این امکان وجود دارد درصد خطای قابل توجهی در آن دیده میشود مثلا بهترین تستهای مالاریا دارای قابلیت تشخیصی 80 درصدی بوده و 20 درصد خطا دارند لذا نمیتوان ریسک کرد انتقال خون بدون پاسخ دقیق بیمار انتقال خون را مورد استفاده قرار داد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون اظهار کرد:ما تمامی بحث اهدا را با اتکای پاسخهای دقیق اهدا کننده پیمیگیریم، به همین دلیل است که جهت گیری تمام دنیا به سوی اهدای خون کاملا داوطلبانه و ایثارگرانه میرود و من فکر کنم این شعار در کشور ما به شدت پاسخ گو میباشد.
و با تأکید بر افزایش اهدای خون در ایران عنوان کرد: اگر امروز با افتخار میگوییم 27 واحد خون به ازای هر هزار نفر اهدای خون در کشور جریان دارد و این در حالیست که کشورهای با شاخص جمعیتی مشابه 13 واحد در هزار اهدای خون دارند باید پایه آن را در صفهای طولانی مردم برای اهدای خون در دوران دفاع مقدس دید.
وی یادآور شد: رشد و گسترش شبکه اهدای خون در ایران مدیون 8 سال فداکاری و ایثار گری مردم در پشت جبههها برای اهدای خون به مجروحان و رزمندهها است که این مسأله با روحیه ایثارگری مردم ایران پیوند خورده است.