هما فرهنگ رنجبر، مدیر عامل و طراح برند هما که بالغ بر 30 سال تجربه فعالیت آموزشی، طراحی و تولید در عرصه لباس دارد، در گفت وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که آیا تفکری پشت مد شدن برخی پوشش ها از جمله لباس های شیشه ای که در حال حاضر در جامعه مورد استفاده قرار می گیرد هست یا خیر؟ گفت: تنها تفکری که می توان گفت وجود دارد درآمدزایی برای برخی از واحدهای تولید کننده است که به صورت تیراژ بالا برخی محصولات را تولید می کنند و وقتی که در سطح شهر این محصول ارائه می شود، استفاده از آن همه گیر می شود.
وی ادامه داد: در چنین حالتی وقتی برخی تولید کنندگان و فروشندگان این محصول را تولید نمی کنند، مورد مطالبه مشتریان قرار می گیرد؛ تنها عامل این اتفاق های نادرست به این مسئله باز می گردد که واحدهای تولیدی با طراحان لباس همکاری ندارد.
این طراح لباس کشورمان با تأکید بر اینکه مد دنیا در حال حاضر به وسیله طراحان لباس اتفاق می افتد، عنوان کرد: اما در ایران مد در دست تولید کنندگان است نه طراحانی که در پشت هر طرح خود فکر، فرهنگ، تحصیلات و ... را پشتوانه کار قرار می دهند.
طراحان ایرانی نمی توانند موج مد در جامعه ایجاد کنند!
وی ادامه داد: هر طراح با هر عقایدی که دارد رسالتی را بر دوش دارد، ولی آنچه که مسلم است این است که من طراح از فرهنگ جامعه خودم برای طراحی استفاده می کنم اما وقتی که من با تولید کننده ارتباط کاری ندارم تولید کننده کار خود را انجام می دهد و طراح نیز کار خود را و از آنجا که تمامی طراحان یا واحدهای تولیدی کوچک دارند و یا به صورت مزونی و تک دوزی کار می کنند، این افراد با این میزان تولید نمی توانند موجی را در جامعه ایجاد کنند.
رنجبر در تشریح این موضوع که در ایران چه کسانی «موج مد» را ایجاد می کنند، گفت: کسی می تواند در جامعه موج ایجاد کند که یکدفه با تیراژ 10 تا 15 هزار لباس با مدل خاص را وارد بازار کند؛ وقتی یک محصول با تیراژ بالا وارد جامعه می شود سایر تولیدکنندگان هم میبینند که آن محصول به جریان اقتصادی و سوددهی مالی رسیده است، آنها هم به الگوبرداری وایده برداری از آن مد می پردازند.
تهاجم فرهنگی یا بازارسازی و پولسازی واحدهای تولید کننده؟
وی با اشاره به اینکه برخی از مسئولان ممکن است مسئله تهاجم فرهنگی را در این خصوص مطرح کنند، گفت: من به عنوان یک طراح وارد مباحث سیاسی نمی شوم بلکه از منظر یک طراح عنوان می کنم که مسئله، بازارسازی و پول ازی واحدهای تولیدکننده است. البته برخی از آنها هم به کشورهای مختلف تردد دارند و مدل ها را از آنجا خریداری کرده به ایران می آورند و الگوسازی کرده و دست به تولید می زنند.
مدیر عامل و طراح برند هما با اشاره به اینکه در حال حاضر بسیاری از طرح های سنتی ایران در دنیای مد جهان مورد استفاده قرار می گیرد، گفت: پس نمی توان گفت ما به آنها تهاجم فرهنگی داریم یا آنها به ما تهاجم کردهاند دنیای هنر با دنیای سیاست متفاوت است؛ مسئله در اینجا سودجویی واحدهای تولید کننده است که فقط به فکر سوددهی خود هستند.
وی تصریح کرد: اگر بنیاد ملی مد و لباس که اعلام کرده تولید این لباس ها (لباسهای شیشهای) به آنها ارتباطی ندارد با همکاری اتحادیه تولید و وزارت ارشاد قانونی را برای واحدهای تولیدی اجرا کند تا هیچ طرحی بدون طراحی یک طراح به تولید نرسد، می توان جلوی بروز چنین مسائلی را گرفت.
طراحان ایران در مد ایران هیچ دخل و تصرفی ندارند
رنجبر با انتقاد از اینکه طراحان ایران در مد ایران هیچ دخل و تصرفی ندارند، گفت: تنها راه این است که وزارت ارشاد قانونی را تصویب کند که به موجب آن واحدهای تولیدی الزام داشته باشند از طراحان استفاده کنند.
تعصب ملی و فرهنگ غنی داریم، چرا نباید از آن استفاده کنیم؟
وی با تأکید بر اینکه طراحان کشور ما تعصب ملی دارند و این عامل مثبتی می شود که روند طراحی ما روندی ایرانی پیدا بکند، گفت: طی قرن هاحجاب اسلامی ما در قالب پوشش های سنتی بوده و قبل از اینکه اسلام وارد سرزمین ایران شود زن ایرانی پوشش داشته است پس ما این تعصب و فرهنگ غنی را داریم چرا نباید از آن استفاده کنیم.
بانوی ایرانی دیگر لباس با طرح ایرانی را قبول ندارد
این طراح کشورمان ضمن هشدار نسبت به این مسئله که «وضعیتی ایجاد شده که دیگر بانوی ایرانی طرح های ایرانی را قبول ندارد»، گفت: وقتی نمایشگاه مد و لباس برگزار می شود همه غیرتخصصی است و دو طراح کنار 10 تولید کننده بدون طراح در حال ارائه طرح و فروش هستند و همه اینها دست به دست هم داده و موجب شده ما هیچگاه نمایشگاه تخصصی طراحی مد نداشته باشیم و همه اینها بستری فراهم کرده که تولید کننده هر کاری می خواهد انجام می دهد.
آیا باید جلوی واردات را گرفت؟
وی در پایان گفت: بسیاری این مسئله را مطرح می کنند که جلوی واردات را باید بگیریم اما این مسئله کاملاً از نظر فرهنگی اشتباه است آیا در کشورهای اسلامی جلوی واردات لباس های سایر کشورها را می گیرند؟ خبر؛ بلکه مد خود را قوی کرده فرهنگ سازی می کنند و از مد خودشان استفاده می کنند وقتی ما مد قوی نداریم و کنار نشسته ایم دیگران جای ما را می گیرند.