به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست تخصصی با عنوان «رسانههای نوظهور و سبک زندگی» با حضور حسین امامی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر رسانههای نوین در سازمان فعالیتهای قرآنی برگزار شد.
امامی، مدرس دانشگاه با اشاره به ظهور رسانههای نوین اظهار کرد: با پیدایش رسانهها، ارتباطات چهره به چهره کاهش پیدا کرد. انسان انسان را مشغول خودش کرد و عضو جدیدی از خانوادهها شد.
وی افزود: اینترنت موجب ارتباطات یک به یک شد و بحران هویت و انزوا طلبی از اثرات منفی آن به شمار میرود.
این پژوهشگر رسانههای نوین تصریح کرد: سهم زبان فارسی از محتوای تمام وب سایتها از هشت دهم درصد به یک درصد رسید درحالی که سهم زبان انگلیسی 55 درصد، روسی 6 درصد به همین مراتب هستند. درواقع ایران در سهم محتوایی زبان، رتبه 13 را دارد.
هر 100 نفر 85 نفر در ایران از تلفن همراه استفاده میکنند
وی بیان کرد: براساس آخرین آمار از هر یکصد نفر در ایران، 85 نفر از تلفن همراه استفاده میکنند. همچنین 69 میلیون نفر بطور میانگین تلفن همراه دارند. همچنین 13 میلیون و 800 هزار مشترکین موبایل هستند که از اینترنت پرسرعت سیار استفاده میکنند.
امامی با اشاره به فرصتهای تلفن همراه هوشمند گفت: دسترسی ثابت به اینترنت راحت، امکان جستجوی راحت، امکان اشتراکگذاری اطلاعات، کاهش هزینههای پیام کوتاه و تماسها، ایجاد فرصتهای جدید شغلی و تغییر کسب و کارها و افکار سریع، تفکر انتقادی، توسعه دانش فردی از جمله این فرصتها به شمار میرود.
وی یادآور شد: اپلیکیشنهای قرآن فرصت مناسبی به شمار میرود که متأسفانه نتوانستهایم از این فرصتها بهرهمند شویم. در این مدت نتوانستهام اپلیکیشن مناسب اذان شیعه را در دسترس داشته باشم و هماکنون از اپلیکیشن اذان اهل تسنن بهرهمند شدهام که آن هم زودتر از زمان موعد، اذان را پخش میکند.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: همین اپلیکیشنهای موجود حتی آمریکایی تا زمانی که صهیونیسم و یهود از آن حمایت نکنند، نمیتوانند رشد کنند. واتسآپ از جمله این اپلیکیشنها به شمار میرود.
تلفن همراه هوشمند سبب کمرنگ شدن حریم خصوصی میشود
وی با اشاره به معایب تلفن همراه گفت: تلفن همراه هوشمند سبب اتلاف وقت، اعتیاد انزوا، کمرنگ شدن حریم خصوصی و کمرنگشدن تمرکز میشود. تعامل واقعی در آن وجود ندارد. امنیت کاربران در آن به خطر میافتد. همچنین هویت مجازی سبب فریب میشود.
امامی با اشاره به فعالیتهای قرآنی در فضای مجازی تصریح کرد: قرآن به همان نسبت که در فضای حقیقی برایمان اهمیت دارد، در فضای مجازی هم همانطور است. به همان نسبت که در فضای حقیقی نسبت به قرآن ارزش قائلیم، به همان نسبت هم باید انتظار داشته باشیم که در فضای مجازی هم ارزش قائل باشیم.
وی بیان کرد: اطلاق شبکههای اجتماعی به وایبر و تلگرام تعبیر دقیقی نیست، پس آنها به تعبیری یک شبکه ارتباطی موبایلی یا پیامرسان موبایلی میتوانند باشند.
این پژوهشگر رسانههای نوین به تأثیر شبکههای ارتباطی موبایلی و سبک زندگی اشاره کرد و گفت: شبکههای ارتباطی موبایلی فراتر از ارتباط، تغییر در مصرفگرایی، ایجاد فضای مشارکتی، حرکت به سمت دموکراسی و حذب تریبون یکطرفه، آزادیهای جدید در روابط و ایجاد همبستگی هستند.
وی یادآور شد: بخش زیادی از زندگی مردم در فضای مجازی واقع شده است و در آنجا زندگی میکنند. مخالفت با این فضا بیمعناست چراکه فضای اجتماعی واقعیت امروز شده و جهتگیریهای منفی و مثبت افراطی محکوم به شکست است.
تعیین 13 شخصیت ایرانیان در شبکههای اجتماعی
امامی شخصیتهای ایرانیان در شبکههای اجتماعی را به 13 شخصیت تعبیر کرد و گفت: روح سرگردان(مشاهدهگر، ناظر، دارای دو اکانت، تازهوارد)، طوطی(از خودشان حرفی ندارند و تنها جملات بزرگان را نقل قول میکنند)، خودشیفته(عکسهای زیادی از خودشان منتشر میکنند)، عاطل و باطل(ساکت و آرام، معتاد شبکه، علاقمند به کمک برای مردم)، نقابدار(ضداجتماعی، اسم مستعار، دارای هویت دوم یا ترس از اعلام هویت)، خنثی(فالوعر و لایک)، یاوهگو(وراج، اظهار نظرکننده شبانهروز)، خبررسان(اولین کسی که خبر را اطلاعرسانی میکند)، رهبری، معلم و مربی، جوانمرد اجتماعی از جمله شخصیتهای ایرانیان در شبکههای اجتماعی به شمار میرود.
وی بیان کرد: شبکههای اجتماعی سبب ترویج مفاهیم قرآنی میشود و باید نوع شخصیتهای مخاطبان را واکاوی کرد و در نهایت براساس آن شخصیتها به تولید محتوا پرداخت.
این مدرس دانشگاه با اشاره به صحبتهای پاپ درباره شبکههای اجتماعی گفت: پاپ در اینباره میگوید که اینترنت هدیه خداوند برای ارتباط و گفتوگو میان انسانهاست. اگرچه اینترنت میتواند منجر به انزوای انسانها از نزدیکان و همسایگانتان شود اما کسانی که به هر دلیلی از شبکههای اجتماعی استفاده نمیکنند در معرض خطرعقب ماندن از دیگران قرار دارند.
وی یادآور شد: بنظرمیرسد برای ترویج مفاهیم قرآن باید بر طلاب و پژوهشگران دینی متمرکز شد چراکه درگیری مردم با این امر ممکن است آسیبهایی وارد شود که میتوان به خرافات اشاره کرد.
امامی اظهار کرد: شبکههای اجتماعی قرآنی باید تشکیل شود تا اعضا در آن قرار بگیرند و به تولید محتوا بپردازند. تولید محتوا تنها متن نیست بلکه میتوان از عکس، فیلم و صوت استفاده کرد که اینها به مراتب از محتوای متنی تأثیرگذارترند.
وی خاطرنشان کرد: میتوان مسابقات قرآنی را در آپارات ترتیب داد به این معنی که از مردم درخواست کرد تا فیلمهایی از قرائتها بگیرند و برای مسابقه ارسال کنند. در این صورت میتوانیم شاهد محتوای غنی و مشارکت عمومی داشته باشیم.