احمد شاکری، داستاننویس و منتقد ادبی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با بیان اینکه «مانایی و میرایی» مجموعه نقدهایی است که در نوع خودش تفاوتهایی با مجموعه نقدهای رایج دارد، عنوان کرد: دراین کتاب به نقد 10 عنوان کتاب دفاع مقدس از جمله «گوساله سرگردان» مجید قیصری، «جمجمهات را قرض بده برادر» از رضا امیرخانی، مجموعه داستان «هفت بند» راضیه تجارپرداخته شده است.
شاکری افزود: در این اثر تلاش کردهام که با توجه به ویژگیهای ادبیات داستانی ما به ازای ساختاری مناسبی را در نقد این آثار تفهیم کنم. جریانهای روانکاوانه نقد ادبی منطبق بر اومانیسم هستند، از این روش کنارهگیری کردهام و نقد من در این اثر رویکرد محور بوده است.
وی همچنین از پایان تالیف «فلسفه داستان داستان» خبر داد و گفت: این کتاب را به دلیل فقدان منابع در عرصه ادبیات دفاع مقدس کتاب نوشتهام و به ضرورت درباره چیستی و کارکرد اجزا و جنبههای داستان صحبت میکند. این کتاب حدود 800 صفحه است و از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به ویترین کتابفروشیها راه خواهد یافت.
شاکری توضیح داد: این کتاب به تعبیری به چیستی، کارکرد و عناصر جنبه داستان هر روایت داستانی میپردازد. این کتاب دو بخش کلی را دربردارد که بخش اول به روش تجزیه داستان پرداخته و این بحث را مطرح کرده که آیا داستان به جوانب کوچکتری قابل تقلیل است و آیا دارای پیرنگ است؟ وروش استخراج پیرنگ چیست؟ در بخش دوم نیز 70 خصوصیت داستان بیان شده است. همچنین تالیف 80 درصد جلد دوم این کتاب را که درباره ایده اولیه داستان است را به پایان رساندهام.