کد خبر: 3363219
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۳
ناطق‌پور عنوان کرد:

مزایای مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن و سلامت برای بیماران

گروه سلامت: طرح‌هایی مانند اثر قرآن بر شفا و بهبودی بیماران در مطالعات میان‌رشته ای قرآن و سلامت نیز قابل طرح است و باید به آنها پرداخته شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مهدی ناطق‌پور معاون پژوهشی مرکز تحقیقات علوم قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست‌ مطالعات میان رشته‌ای قرآن و سلامت که امروز 25 شهریور‌ماه در سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشگاهیان‌ کشور برگزار شدT بر ضرورت ورود به مباحث میان رشته‌ای قرآن و سلامت در حوزه‌های تربیتی و آموزشی تأکید کرد.

وی با بیان این که «سلامت» یکی از اهداف اولیه قرآن است، عنوان کرد: برای اینکه انسان بتواند به سلامت به دنیای آخرت سفر کند نیازمند سلامت جسمی و روحی در این دنیاست، به بیان دیگر انسان با جسم سالم می‌تواند به عبادات و امور اخروی خود برسد نه بیماران و انسان‌های رنجور که چنین حوصله ای ندارند.

ناطق پور ادامه داد: با توجه به اینکه تنها منابعی که با قطعیت در مورد جهان آخرت بحث کرده قرآن و حدیث است؛ لذا برای حضور در آنجا هم نیازمند این دو منبع هستیم.

نیاز به مباحث میان رشته‌ای در حوزه مباحث قرآنی و علوم سلامت/ جذب دانشجوی علوم حدیث و اخلاق پزشکی

وی سپس به تشریح فعالیت‌های مرکز تحقیقات علوم، قرآن و حدیث دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخت و تصریح کرد: به دلیل نیاز به مباحث میان رشته در دانشگاه علوم پزشکی تهران این مرکز راه اندازی و با دو گروه آموزشی علوم حدیث و اخلاق پزشکی در دو سطح کارشناسی و کارشناسی‌ارشد ویژه اعضای هیئت علمی دانشگا‌ه‌هاست به صورت مجازی دانشجو می‌پذیرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد: جذب دانشجو در این حوزه‌ها اقدام مثبتی برای توجه همزمان به علوم سلامت و مباحث قرآن و طب است؛ زیرا این ارتباط ضروری بوده و باید بتوان بستر‌های تحقق آن را  فراهم کنیم.

وی ادامه داد: در این مرکز ما به دنبال این نیستیم که آنچه را که در طب سنتی در مورد آن بحث می‌شود به آن بپردازیم، بلکه ما به دنبال الگوهای سلامت در قرآن و حدیث و عملی کردن آنها هستیم و در واقع بیشتر به زمینه‌های مغفول پرداخته می‌شود.

زمینه‌های مغفول قرآن و سلامت/ ارتباط با دانشگاه‌های بزرگ جهان اسلام

ناطق‌پور زمینه‌های مغفول مطالعات میان رشته‌ای قرآن و سلامت را زمینه‌هایی مانند تأثیر محیط بر رفتار انسان، اپی ژنتیک و برخی مباحث فقه پزشکی دانست که نیازمند بررسی هستند و تأکید کرد: در این مباحث پژوهشگران نیازمند مباحث تربیتی و آموزشی بوده و باید سعی شود ارتباط این مباحث با قرآن روشن شود.

وی با بیان اینکه پرداختن به مطالعات میان رشته‌ای قرآن و سلامت نیازمند منابع غنی و ارتباط با مراکز دینی و پژوهشی در سراسر دنیا است، بیان کرد: ما با ارتباط خوبی با دانشگاه‌های الازهر مصر و دانشگاه‌های عربستان ــ که در این زمینه کار کرده اند ــ توانسته‌ایم بیش از 30 هزار عنوان دیجیتال و 6 هزار عنوان کتابی در زمینه قرآن، علوم حدیث و طب را گردآوری کنیم و همچنین قرار است مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت نیز در این زمینه کمک کرده تا منابع بیشتری در اختیار ما گذاشته شود.

معاون پژوهشی مرکز قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه جایگاه قرآن در هر مطالعه‌ و هر رشته‌ای در واقع جایگاهی‌ است که قرآن برای خود تعیین کرده است گفت: جایگاه قرآن خارج کردن انسان از گمراهی و تاریکی بوده و کتاب هدایت بشر به زندگی حقیقی است که خداوند برای او تعیین کرده است.

وی افزود: از طریق آیات الهی این هدایت صورت می‌پذیرد و از رهگذر آن به مباحث مختلف اجتماعی و انسانی زیستی اشاره می‌کند که برای استحکام این هدایت مورد نیاز است مانند تأکید قرآن بر سلامت مواد غذایی و مباحث مختلف سبک زندگی که قرآن اشاره‌های مختلفی به آن دارد.

ناطق‌پور اضافه کرد: آیات الهی به چیزهایی در زندگی انسان‌ها اهمیت داده است که باید به عنوان مبانی تربیتی و فکری از آنها استفاده کنیم و نمی توانیم بگوییم قرآن کتاب طب یا فیزیک و یا شیمی است بلکه از رهگذر هدایتی بودن خود اشارات مختلفی به این موارد داشته و به آنها پرداخته است اگر بر روی این اشارات قرآنی به صورت عمیق کار شود به نتایج خوبی دست‌ پیدا می‌کنیم.

عدم ورود به دغدغه‌های طب سنتی
وی ضمن اشاره به برخی پروژه‌های انجام شده در مرکز قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: اولویت میان رشته‌ای بودن و ارتباط احکام و مسائل پزشکی و بهداشتی و عدم ورود به پروژه‌هایی که دیگر مراکز انجام داده‌اند از جمله فعالیت‌های ماست.

این محقق قرآن و سلامت تصریح کرد: برخی از مسائل مانند بحث پیشگیری در سلامت بحثی عمومی و بنیادی بوده و تمام گروه‌های پزشکی باید بر روی آن کار کنند و این مسئله تناقض در  اهداف ما به وجود نمی‌آورند.

وی عنوان کرد: امام صادق(ع) می‌فرمایند: کسانی که به واسطه احسان عمر طولانی‌تری دارند بسیار بیشتر از کسانی هستند که به صورت طبیعی معمر بوده و تعداد کسانی که به واسطه گناه‌ عمرشان به دنیا باقی نخواهد ماند بیشتر کسانی است که به صورت طبیعی می‌میرند باید زمینه‌های آن بررسی شود، اینها مسائلی است که در مطالعات میان رشته‌ای مشخص می‌شود.

ناطق پور یادآور شد: طرح‌هایی مانند اثر قرآن بر شفا و بهبودی بیماران در مطالعات میان‌رشته ای قرآن و سلامت نیز قابل طرح است و باید به آنها پرداخته شود کما اینکه امروز این طرح‌ها در اروپا و آمریکا مشابهاتی دارد.

captcha