امیدعلی مسعودی، عضو هیئت علمی دانشگاه سوره، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر خروج از حالت انفعالی در فضای مجازی، اظهار کرد: قدم اول برای تحقق فرمایشات رهبری این است که فضای مجازی را به خوبی باور کرده و آن را به عنوان یک رسانه قلمداد کنیم. در این صورت میتوانیم به تولید محتوا بیندیشیم و پیامهای مختلفی را منتشر کنیم.
وی افزود: خوشبختانه در دولت تدبیر و امید تا اندازهای حالت انفعالی بودن در فضای مجازی اصلاح شده است اما آنچه که مقام معظم رهبری تأکید کرده است، قطعا نیاز شدیدی به اصلاح صد درصدی این نگاه هستیم تا بتوانیم از حالت انفعالی خارج شویم.
آسیبها را دریابیم
عضو هیئت علمی دانشگاه سوره تصریح کرد: یکی از دلایلی که تا کنون نتوانستهایم بطور کامل از حالت انفعالی فضای مجازی خارج شویم این بوده که فضای مجازی را نپذیرفتیم و اگر میپذیرفتیم قطعا میگفتیم این فضا فراتر از آنچه که مشاهده میکنیم، آسیب به دنبال دارد و به فکر رفع آسیبها بودیم.
وی ادامه داد: فضای مجازی به همان میزانی که برای ما آسیب دارد برای کشورهای پیشرفته هم به همان میزان معایب دارد که میتوان به ورود به حریم خصوصی، اهانت به باورهای کاربران و ... اشاره کرد.
مسعودی اظهار کرد: ما در فضای مجازی مرکزیتی برای مدیریت نداریم و از آنجا که حجم اطلاعات هم انفجاری و غیرقابل تصور است و بسیاری از اطلاعات روز به روز افزایش مییابد؛ بنابراین برای خارج شدن از حالت انفعالی باید کنشگر باشیم و کنشمان باید معطوف به محتوا شود.
فضای مجازی را باور کنیم/ اهمیت سواد رسانهای
وی بیان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند که باید تولید محتوا داشته باشیم؛ بنابراین برای تولید محتوا باید فضا را باور کنیم، بشناسیم و به کاربران بشناسانیم که در اینجا موضوع سواد رسانهای پیش میآید، زیرا آسیبهایی که در این فضا به خانواده وارد میشود بیش از آسیبهایی است که برای شرکتها و مؤسسات است زیرا امنیت شرکتها به لحاظ سختافزای و نرمافزاری بیشتر از خانوادههاست و در نهایت خانوادهها آسیبپذیرترند.
نقطه آسیبپذیر خانوادهها هستند
مسعودی با اشاره به راهکارهایی مبنی بر کاهش آسیبپذیری خانوادهها از خطرات فضای مجازی گفت: باید باورهای دینی خانوادهها و کاربران را مصونیتسازی کنیم و زمانی میتوانیم این کار را انجام دهیم که معارف اسلامی و توانمندیهایی که دین مبین اسلام دارد را در دل خانواده و جوانان بسط و گسترش دهیم.
وی بیان کرد: بخش وسیعی از مصونیت سازی، ایجاد باورهای فرهنگ قرآنی است؛ بنابراین مراکز آموزش قرآن و همه مراکز فرهنگی باید بسیج شوند و از این دریای پرخیر و برکتی که خدا در اختیارمان قرار داده است، استفاده کنیم. بخشی از این وظایف شاید مربوط به حوزهها میشود، اما بخش مهم تری مربوط به مراکز آموزشی از دوران ابتدایی تا دانشگاه است.
مراکز قرآنی باید وارد فضای مجازی شوند
عضو هیئت علی دانشگاه سوره تصریح کرد: باید مراکز فعالیتهای قرآنی را بسط و گسترش دهیم و به آنها کمک کنیم تا وارد عرصه فضای مجازی شوند و با حمایت، آن را انگیزهمند کنیم تا در این فضای مجازی خلاقانه کار کنند.
وی ادامه داد: خبرگزاریهای قرآنی باید تقویت شوند؛ ما بایستی برای بحث فرهنگ قرآنی در فضای مجازی مسابقات و جشنوارههای مجازی برگزاری کنیم تا به ویژه فعالان قرآنی، مداحان، قاریان و مفسران قرآنی تشویق شوند تا به دنیای مجازی ورود کنند و شاهد محتواهای غنی باشیم.
مسعودی اظهار کرد: با توجه به اینکه جهان امروز تشنه این معارف است، محتوای تولید شده دینی و قرآنی خیلی سریع گسترش مییابد و ما طبق فرمایشات رهبری میتوانیم به جایگاه مطلوب در فضای مجازی دست یابیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه سوره تصریح کرد: خوشبختانه در طول گذشت بیش از سه دهه پیروزی انقلاب، نهادهایی داریم که تجربیات خوبی دارند و میتوانیم از این تجربیات آنها در فضای حقیقی برای فضای مجازی اسفاده کنیم.
ضرورت برگزاری کنفرانسهای مجازی قرآنی در جهان
وی بیان کرد: قرآن پژوهان و دانشپژوهان میتوانند به برگزاری کنفرانسهایی در فضای مجازی برای کشورهای مختلف دنیا بپردازند. این جلسات مجازی میتواند سر یک ساعت و روز مشخص باشد تا بتوانیم آموزش قرآن و تفسیر قرآن را در جهان بسط و گسترش دهیم. هر نهادی در شرح وظایف خودش باید به این فضا ورود کرده و محتوای خود را ارائه کند.