به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) دو حادثه بسیار تأسف برانگیز در حج تمتع سال جاری رخ داد؛ یکی حادثه واژگون شدنجرثقیل در مسجدالحرام بود و دیگری حادثه کشته شدن زائران در سرزمین منا که در هر دو حادثه تعداد زیادی از زائران ایرانی حج تمتع کشته شدند.
در حادثه سقوط جرثقیل در مکه از مجموع 107 زائر کشته شده و238 نفر هم زخمی شدند، اگر چه مسئولان ایرانی تعداد کشتهها را بیش از این عدد و حتی تا 150 نفر اعلام کردهاند، تعداد زائران کشته شده ایرانی در این حادثه 11 نفر و تعداد مجروحان نیز 32 نفر بود.
در حادثه منا نیز به نظر میرسد باید منتظر اعلام رسمی کشته شدن 480 ایرانی در این حادثه باشیم چرا که تا امروز هشتم مهر ماه که هفت روز از حادثه میگذرد همچنان 241 ایرانی مفقود هستند و به نظر میرسد باید قطع به یقین گفت که این گمشدگان جزو کشته شدگان حادثه هستند اما چرا آمار کشتههای حجاج ایرانی در چنین حوادثی بالاست و در حالی که ایران فقط 64 هزار حاجی در حج امسال داشت و تعداد حجاج سایر کشورها هم کمی کمتر یا بیشتر از این تعداد بود، اما تعداد کشتههای آنها کمتر از ایران است؟
این سؤال را از علی لیالی، از رؤسای پیشین سازمان حج و زیارت پرسیدیم؛ وی پاسخ داد: خودتان میگویید حادثه؛ البته درست است که حوادث گاهی ناشی از سوء مدیریت مدیران میدانی است و افراد در حوادث گرفتار میشوند اما حادثه خبر نمیکند.
وی ادامه داد: بر اثر تصادف، زائران کشور ما در اتفاقهای رخ داده بیش از سایر کشورها در مکان حضور داشتند و این به معنی این نیست که مدیریت کشورهایی که زائر کمتری از آنها کشته شده بهتر از مدیریت ما بوده است. این مسائل قابلپیشبینی نبودند.
لیالی تصریح کرد: اگر تعداد فوتشدگان کشوری کمتر است نشانه تجربه یا توانمندی بیشتر آنها نیست و ممکن بود در آن موقعیت و یا در آن مکان زائران کشور دیگری بیشتر از زائران ما حضور داشته و کشته میشدند.
وی تأکید کرد: کسانی که باید چنین مکانهایی را مدیریت کنند باید به وظایف قانونی خود خوب عمل میکردند؛ اگر مدیریت مسئولان عربستانی پس از حوادث بهتر بود، ابعاد فاجعه کمتر میشد.
آیا بالا بودن میانگین سنی زائران ایرانی عامل کشته شدن آنهاست؟
رئیس پیشین سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سؤال که آیا بالا بودن میانگین سنی زائران ایرانی یکی از دلایل بالا بودن آمار کشتهشدگان ایرانی هست؟ (میانگین سنی زائران امسال 57 سال است که براساس آن میتوان گفت نسبت به سال گذشته میانگین سنی زائران 1.5 سال کاهش پیدا کرده است) گفت: خیر؛ چرا که زائران بسیاری دیگر از کشورها در حج تمتع از زائران کشور ما مسنتر هستند و میانگین سنی زائران کشور ما با سایر کشورها تقریباً در یک رده سنی است.
وی افزود: ممکن است ما زائر جوان هم داشته باشیم اما برخی از کشورها اجازه نمیدهند زائران کمتر از 40 سالشان در حج تمتع حضور داشته باشند. ضریب سنی همه زائران در حج تمتع بالاست.
لیالی با اشاره به اینکه زائران ایران به صورت کاروانی و به ویژه به صورت خانوادگی عموماً به حج مشرف میشوند، گفت: اداره زائر در ایام تشریق بر عهده مسئولان کاروان است و زائران نیز عموماً در کنار هم به انجام اعمال میپردازند در حالی که زائران سایر کشورها پراکندگی بیشتری دارند و در حوادث رخ داده نیز زائران از یک خانواده و یک کاروان در کنار هم صدمه میبینند.
نسبت حجاج ما به حجاج سایر کشورها با نسبت کشته های ما به کشته های سایر کشورها اصلا و جور در نمیاد
لعنة الله علی آل سعود
خداوند بر درجات شهیدان این فاجعه بیفزاید و به خانواده های آنها صبر عنایت فرماید.
http://bartar1390.blogfa.com/post/1545