عوض حیدرپور، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سوءمدیریت عربستان در ایام حج گفت: در فاجعه منا حدود 30 هزار نفر از حجاج دچار حادثه شدهاند و آل سعود باید عمق اندوه را درک کند و با ملتها همراهی کند.
وی با تأکید بر جبران خسارات مادی و معنوی حادثه منا از سوی آل سعود اظهار کرد: آنها باید با جهان اسلام همدردی و همراهی داشته باشند و با آغوش باز بپذیرند که کمیته حقیقتیاب از سوی کشورهای اسلامی تشکیل شود و به علل و اسبابش برخورد کند که برای سالهای بعد، از تکرار آن جلوگیری کند و چنانچه سازمان ملل بخواهد چنین کمیتهای تشکیل دهد، با آنها همکاری کند.
حیدرپور اضافه کرد: حج فریضهای است که باید انجام شود و کسانی که مصدوم و مجروح شدند و به این صورت از منا خارج شدهاند، حجشان نیمهتمام مانده است؛ بنابراین عربستان سعودی در سال آتی باید به همه این افراد ویزا بدهد و هزینههایشان را متقبل شود و به صورت ویژه میهمان کند تا حجشان را تمام کنند.
وی ادامه داد: همچنین کسانی که در این حادثه جان باختهاند نیز باید حجشان ادا شود؛ بنابراین عربستان این امکان را برای خانواده جانباختگان فراهم کند تا بتوانند به نیابت از عزیزانشان حج نیمه تمام آنها را به پایان برسانند.
حیدرپور با تأکید بر ضرورت پرداخت دیه به حادثهدیدگان و بازماندگان آنها گفت: کسانی که از هر طریقی به عربستان میروند تحت پوشش بیمه آنها قرار دارند و عربستان موظف است به کسانی که در این حادثه جان باختهاند دیه کامل مسلمان در ماه حرام را پرداخت کند؛ همچنین کسانی که آسیب دیدهاند و جراحت پیدا کردهاند باید دیه نقص عضو آنها بر اساس ماه حرام پرداخت شود؛ اگر چنین نشود عربستان خلاف شرع و قرآن عمل کرده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: عربستان موظف است طبق مقررات بینالمللی و قواعد اسلامی و شرعی هر آنچه بر عهدهاش قرار دارد، را جبران کند؛ چنانچه نخواهد این کار را انجام دهد و یا استنکاف کند، عناد کرده و باید منتظر برخورد متناسب و لازم باشد.
وی در مورد برخوردهای احتمالی در قبال رفتارهای نامناسب آل سعود گفت: این اقدامات شامل سلسله اقدامات دیپلماتیک و سیاسی است که از مذاکرات دوجانبه مسئولان دوطرف شروع میشود و نهایتاً ممکن است کار به سازمان همکاریهای اسلامی، سازمان ملل و شورای امنیت برسد و اگر لازم باشد در عرصه دیپلماتیک تا دادگاه لاهه پیش خواهد رفت.
حیدرپور خاطرنشان کرد: اگر نیاز به برخورد سختتر و محکمتر باشد، این کار نیز صورت می گیرد؛ چرا که جهان اسلام امروز نگران، آزردهخاطر و دلسوخته از حادثه منا و تکرار چنین حوادثی در سالهای آتی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: توقعی که از سازمانهای بینالمللی داریم این است که به حکام سعودی متذکر شوند که حج فریضهای است متعلق به مسلمین و آنها نمیتوانند ادعا کنند که خود ادارهکننده حج باشند.
وی افزود: لازم است کشورهای اسلامی سازوکار و راهکاری را برای اداره هر چه بهتر حج در سالهای آتی ارائه کنند.
محمود قرهداغی