به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز، 13 مهر در حاشیه نشست خبری جشنواره «مصرف کالاهای فرهنگی» در پاسخ به سؤالی درباره تکلیف حضور ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفت: این سؤال پرهیجانی است، هر چند ممکن است پاسخ آن پرهیجان نباشد، اما باید گفت که نمایشگاه کتاب فرانکفورت به عنوان رویداد فرهنگی قابل احترام بوده و هست و امسال شعارش آزادی بیان انتخاب شده، اما به نظر میرسد اتفاقی که افتاده آدرس اشتباهی برای آزادی بیان بوده و هست و آزادی بیان حق انسانی، اخلاقی و دینی است و با این نگاه به آزادی بیان نگاه میکنیم.
وی افزود: آزادی بیان اگر بخواهد آزادی پایدار باشد و بیان خود مقدمه خشونت، صلحستیز و تعارض نباشد، لوازم و اقتضائاتی دارد که یکی از لوازم آن احترام به مقدسات ادیان و مذاهب است و اگر بخواهیم آزادی پایدار در جوامع انسانی داشته باشیم، باید به مقدسات ادیان و مذاهب احترام بگذاریم و به آنها توهین نکنیم.
صالحی ادامه داد: برداشت ما این بوده و هست، اتفاقی که توسط سلمان رشدی با تبیین آیات شیطانی و کاریکاتورهای موهن انجام شد، اینها در قلمرو آزادی بیان تعریف نمیشود و اینها مقدمه مخدوش کردن آزادی بیان هستند و مقدمه گسترش دادن خشونتها و ظهور داعشها و طالبانها هستند، آنچه که اتفاق افتاد؛ یعنی ما بهانه به دست جریانهای افراطی ادیان و مذاهب در فضای اسلامی بدهیم.
برخوردی که با سلمان رشدی صورت گرفت، با این نگاه نبود که او یک کسی بود که رمانی را منتشر کرد، بلکه با این نگاه بود که میتواند مقدمه یک نگاه باشد. فرقی نمیکند، محمد(ص)، عیسی(ع) یا بودا. وقتی شما به مقدسات ادیان و مذاهب حمله میکنید، مخدوش میکنید و موهن با آنها برخورد میکنید، تحریک احساسات و عواطفی میکنید که این احساسات و عواطف معلوم نیست به کجا ختم میشود.
صالحی تصریح کرد: با این نگاه انتشار آیات شیطانی از نظر ما مخدوش بوده است و با همین نگاه وقتی شعار یک نمایشگاه معتبر و دارای قدمت آزادی بیان میشود و آزادی بیان به سلمان رشدی آدرس پیدا میکند و سلمان رشدی در کنفرانس خبری میخواهد حضور یابد، میشود غلط اندر غلط. یعنی شما خود این شعار و فرهنگ را مخدوش میکنید.
وی ادامه داد: با این مقدمه وقتی خبری منتشر شد، سعی کردیم علنی و رسانهای اعلام کنیم؛ چرا که سیاستمان این نیست که با جنجالسازی بحثها را پیش ببریم؛ از این رو بلافاصله مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی نامه اعتراضآمیزی به رئیس نمایشگاه آلمان تنظیم کردند و با همین ادبیات به این اقدام اعتراض شد و درخواست شد تا این برنامه از کنفرانس خبری حذف شود که پاسخی نشنیدیم.
صالحی گفت: احساس ما این است که برگزارکنندگان نمایشگاه کتاب فرانکفورت خطای مضاعفی را مرتکب میشوند و به نحوی این تصویر را پدید میآورد که در شرایطی که نیازمند همگرایی ادیان و مذاهب هستیم باز علامتهایی پدید میآید که باید همچنان برطبل خشونت و تفرقه میان ادیان و مذاهب کوبید. در شرایطی که ایران اسلامی در فضای گفتوگوهای جهانی قرار میگیرد، سلمان رشدی در نمایشگاه فرانکفورت حضور مییابد که سؤال برانگیز است و حدس را قوی میکند که لابیهای صهیونیستی که از توفیق مذاکرات هستهای به جایی نرسیدهاند گام جدیدی را برای گلاویز شدن با ایران اسلامی و جهان اسلام و مسلمانان باز کردهاند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در ادامه عنوان کرد: با این نگاه قدم دوم که بحث روز گذشته بود، بررسی مجدد حضور در نمایشگاه کتاب فرانکفورت مطرح شد که این بررسیها ادامه دارد و البته رایزنیهایی با کشورهای اسلامی در حال انجام است که آنها هم به نحوی این نگاه و بیان اعتراضی خود را مطرح کنند و امیدواریم این گفتوگوهایی که انجام میشود به این نتیجه منتهی شود که تجدیدنظری صورت گیرد و با این تجدیدنظر نمایشگاه، مسیر طبیعی خود را طی کند که ما از قبل دنبال میکردیم.
وی اظهار کرد: در سال گذشته و امسال قدمهای خوبی را برای حضور در ایران برداشتیم و با هدف فعال کردن تشکلها و واگذاری امور به آنها تلاش کردهایم و چند ماه است که برای حضور قوی در آن فکر شده است و این موضوع باز هم در دست بررسی است و امیدواریم مسئولان نمایشگاه این احساس را پیدا کنند که این علامت خوبی نیست برای جهان اسلام و مسلمانها که در این شرایطی که منطقه درگیر خشونت و نفرت و خونریزی است، باز علامت جدیدی برای اسلامستیزی دهند تا فضای تلخی را ایجاد کنند و امیدواریم که خبرهای بهتری را بشنویم.