کد خبر: 3382469
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۴
هاشمی عنوان کرد:

پرهیز از اطلاق متوفی به مفقودان حادثه منا/ برخی از زائران ممکن است دستگیر شده باشند

گروه سلامت: وزیر بهداشت با بیان اینکه آمار دقیق جان باختگان پس از بازگشت کامل حجاج از عربستان اعلام خواهد شد، تاکید کرد: اطلاق واژه متوفی فقط برای کسی صحیح است که پیکر او به کشور منتقل شده باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از سایت «وب دا» سید حسن هاشمی وزیر بهداشت، در خصوص تعداد کشته شدگان فاجعه منی گفت: طبق اطلاعیه‌ای که روابط عمومی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت منتشر کردند تعداد کشته‌شدگان 465 نفر اعلام شده بود که از نظر دولت ایران لحاظ واژه متوفی برای همه آنها درست نیست و آمار دقیق جان باختگان پس از بازگشت کامل حجاج از عربستان اعلام خواهد شد.

وی افزود: همه باید دقت کنند که در مصاحبه‌های خود از به کار بردن واژه متوفی پرهیز کنند. تعدادی از ایران با ویزای عربستان وارد خاک این کشور شده‌اند طبیعی است که به همان تعداد هم باید به کشور بازگردند.

وزیر بهداشت گفت: تاکنون بیش از 300 پیکر وارد کشور شده است. مابقی را باید بتوانیم در روزهای آینده از سردخانه‌هایی که هنوز بازدید نشده است پیدا کنیم و تعدادی هم که از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست مطالبه دولت جمهوری اسلامی ایران از دولت پادشاهی عربستان خواهد بود.

بخشی از مفقودین ممکن است جز دستگیر شدگان باشند

هاشمی گفت: بخشی از مفقودین ممکن است جز دستگیرشدگان باشند و در بازداشتگاه‌ها و زندان‌های عربستان باشند و یا در بیمارستان‌های عربستان باشند که به دلیل وسعت فاجعه رخ داده هنوز مسئولین مربوط اطلاعی از آنها نداشته باشند.

وزیر بهداشت تاکید کرد: اطلاق واژه متوفی فقط برای کسی صحیح است که پیکر آنها به کشور منتقل شده باشد و بر این اساس تعداد حدود 300 نفر است.

پزشکی قانونی کشور از همه اجساد نمونه برداری می‌کند

وی در خصوص شناسایی جان باختگان گفت: شناسایی جان باختگان طی یک فرایند پیچیده پزشکی قانونی عربستان انجام می‌شود و با مهر خروج بر روی پاسپورت آنها از عربستان خارج می‌شود. در کنار آن پنج هیئت پزشکی از ایران افراد را شناسایی می‌کنند. ما به این هم اکتفا نمی‌کنیم چراکه در دراز مدت ممکن است افرادی خانواده‌ها را تحریک کنند که اجساد درست تحویل داده نشده است. بنابراین پزشکی قانونی کشور از همه اجساد نمونه برداری می‌کند و در هر زمان که لازم باشد از نظر پزشکی قابل اثبات است. اگرچه که خانواده این زائران هم می‌توانند شناسایی کنند.

وزیر بهداشت تاکید کرد: همه اقدامات لازم پزشکی برای اثبات هویت شخصی جان باختگان و علت فوت متوفی به دقت انجام خواهد شد.

اگر زائری در عربستان دفن شده باشد می‌توان با ارسال نمونه خون خانواده هویت وی را شناسایی کرد

وزیر بهداشت اعلام کرد: در عربستان هم با دقت این اقدامات انجام می‌شود به این معنی که اگر کسی از سایر کشورها هم در عربستان دفن شود دقیقا مشخص است که در چه محلی و با چه پلاکی به خاک سپرده شده است و اگر بستگان آنها مایل باشند می‌توانند با ارسال نمونه خون خود از هویت عزیزان خود و محل دفن آنها مطلع شوند.

تشویق به دفن در مکه می‌تواند خوب باشد

هاشمی خاطرنشان کرد: در خصوص دفن جان باختگان همچنان همراهی عربستان را داریم و هیچ یک از جان باختگان تاکنون بدون اجازه خانواده متوفی در عربستان دفن نشده است. اگرچه که دفن در مکه و مکان‌های مقدس مذهبی افتخاربزرگی است. بنابراین تشویق به دفن در مکه می‌تواند خوب باشد و تاکنون نیز با رضایت خانواده هفت نفر از جان باختگان، پیکرهای آنان در مکه دفن شده‌است.

همه روزه با وزارت بهداشت عربستان در ارتباط هستیم

وزیر بهداشت در خصوص همکاری عربستان گفت: ما تقریبا همه روزه با وزارت بهداشت عربستان به صورت تلفنی در ارتباط هستیم و از همکاری پزشکی قانونی عربستان تشکر می‌کنم که شبانه روز در کنار همکاران ما کار می‌کنند. تاکنون همکاری خوبی با ما داشته اند و امیدوارم بعد از این نیز که کار شناسایی سخت‌تر شده است همکاری داشته باشند تا نگرانی خانواده‌های ایرانی را رفع بکنند.

وی اظهار داشت: ایران اولین کشوری است که پیکرهای جان باختگان خود را از دولت عربستان تحویل گرفته است. عربستان چه در زمانی که در آن کشور حضور داشتم و چه الان نهایت همکاری را با ما داشتند و امیدوارم این همکاری استمرار داشته باشد.

سکوت طولانی عربستان شایعات را بوجود آورد

هاشمی در خصوص شایعاتی که پس از حادثه مطرح می‌شد، گفت: سکوت طولانی عربستان شایعات را بوجود آورد. در این میان دست‌هایی هم که علاقمند به ارتقاء روابط کشورهای اسلامی نبودند به این شایعات دامن زدند. این چنین نیست که اجساد را با لودر و لیفتراک حمل کرده باشند و این ادعا صحت ندارد. ممکن است بسته‌های فلزی اجساد را که انسان قادر به حمل آنها نیست با لیفتراک جابجا کرده باشند و به قفسه‌ها در سردخانه‌ها منتقل کرده باشند ولی اینکه اجساد را اینگونه حمل کرده باشند چنین چیزی نبوده است.

وی افزود: نگاه آنها از نظر مذهبی به این جان باختگان به عنوان شهید است. بنابراین همه مطمئن باشند چنین رفتاری نشده است و این مسئله از روی پیکرهای اجساد هم مشخص است.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: البته شایعات دیگری هم مطرح شده است که همه باید بررسی شود. دوربین‌های منا همه وقایع را ثبت کرده است. هر کسی ممکن است حرفی را بزند که تا زمانی که ثابت نشود نشر آن دور از انصاف است.

حرف‌های بی‌سند اسنادی می‌شود که در روابط دو کشور تأثیرگذار است

هاشمی با اشاره به توصیه مقام معظم رهبری به عربستان مبنی بر رعایت انصاف و عذرخواهی از ملت‌های مسلمان، گفت: این انصاف برای همه است و ما نیز نباید مطالبی را که صحت ندارد و در حد شایعه است بر زبان بیاوریم، اسنادی می‌شود که در روابط دو کشور تاثیر منفی می‌گذارد.

وی افزود: آنچه را که واقعیت دارد باید بیان کرد اما قصه‌هایی که افراد از ظن خودشان بیان می‌کنند را نباید منتشر کنیم. بسیاری از کسانی که می‌توانستند این حادثه را روایت کنند در بین ما نیستند و آنچه که زوایای تاریک را روشن می‌کند دوربین‌ها هستند.

وزیر بهداشت اظهار داشت: عربستان باید توجه داشته باشد که همه کشورهای اسلامی را دعوت کند و این فیلم‌ها را به نمایش بگذارد و اصل واقعه را تشریح کند و آنجا که قصوری صورت گرفته است عذرخواهی کند و متناسب شان کشور عربستان از آسیب دیدگان دلجویی کند.

captcha