حجتالاسلام والمسلمین علیرضا محمدی، استاد حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، به مناسبت 24 ذیالحجه، روز مباهله پیامبر اکرم(ص) با مسیحیهای نجران، ابتدا به معنای لغوی و عامه مباهله پرداخت و گفت: مباهله یعنی نفرین کردن دو گروه و در صورتی گروه دیگر باطل باشد از بین خواهد رفت.
حجتالاسلام محمدی ادامه داد: این روز بزرگ ومهم، در تکاپوی پیشباز از ایام ماه محرم، مهجور و محروم از توجه مانده که سزاست دوستداران و پیروان رسولالله و اهلبیت(ع) بیش از پیش به بزرگداشت آن همت گمارند.
وی به مناسبت روز مباهله سه شاخصه را در این روز بسیار مهم دانست و به توضیح آنان پرداخت و گفت: از شاخصههای مهم این روز این است که پیشینه تاریخی مباهله، دلیل روشنی بر حقانیت شیعه است؛ دیگر شاخصه آن نیز این است که آیه مباهله در شرایط کنونی قابل اجرا است یا فقط مختص به زمان پیامبر(ص) بوده است.
حجتالاسلام محمدی ادامه داد: این پیشینه تاریخی از آنجا آغاز شد که وقتی پیامبر(ص) همه مردم را طی نامهای به اسلام دعوت کرد، یکی از آن گروهها مسیحیهای نجران بودند که پیامبر(ص) طی نامهای از آنها خواست که به دین اسلام روی آوردند و از مسیحیت دست بردارند! در همین حال ممکن است سؤالی در ذهن جوانان وعموم مردم به وجود آید که مگر مسیحیها دیندار نیستند که پیامبر(ص) چنین خواستهای از مسیحیهای نجران داشت! در جواب اینگونه سؤالات باید گفت، مسیحیت را نمیتوان به عنوان یک دین دانست زیرا آنان عقاید توحیدی بسیار ضعیفی دارند و قائل به اولوهیت و پرسش غیر خدا هستند که این عقیدهها سبب بی دینی ثابت و مستقیم است.
وی درباره اینکه آیا جریان مباهله در زمان پیامبر(ص) رخ داد یا خیر، گفت: وقتی مسیحیت نجران به بیابان نزدیک مدینه آمدند تا با حضرت مباهله کنند، دیدند حضرت(ص) خانواده خود را همراه خود آورده، با این وجود اسقف مسیحی آنان را از اینکار نهی کرد و گفت، قرار است ما مسیحیها در مقابل 5 تن آل عبا قرار بگیریم، با این وجود باید از اینکار کناره گرفت.
سؤال مسیحیهای نجران از پیامبر(ص): پدر حضرت عیسی(ع) کیست؟
این استاد حوزه در ادامه اشارهای کوتاه به وقایع روز مباهله کرد و گفت: وقتی مسیحیهای نجران به مکانی که قرار بر پایگیری مباهله شد، آمدند از پیامبر(ص) سؤالی کردند که نظر شما راجب حضرت عیسی(ع) چیست، پیامبر(ص) فرمودند، او بنده خداست و مخلوق خداست و مانند همگی شما از نعمتهای الهی استفاده و زندگی میکند! آنها گفتند پدرش کیست! همان لحظه به پیامبر(ص) وحی آمد که به آنها بگو پدر حضرت آدم(ع) کیست در صورتی که هم عیسی و هم آدم (ع) از خاک آفریده شدهاند.
با توجه به آیه مباهله، امامعلی(ع) جانِ پیامبر(ص) است
وی با اشاره به مسئله دوم که آیه مباهله دلیل روشن بر حقانیت شیعه است، گفت: با توجه به آیه(61.سوره آل عمران) که به آیه مباهله نامیده شده است، نقل شده که مأمون عباسی، از امام رضا(ع) پرسید چرا شما اینقدر به جد بزرگوارتان مقید و مطیع هستید؟ مگر او بعد از پیامبر چه نقشی دارد؟ امام رضا(ع) فرمود، باتوجه به آیه مباهله که میفرماید انفسنا و انفسکم، با این وجود حضرت علی(ع) جان پیامبر(ص) است و فرقی بین حضرت در بعد از فوت پیامبر(ص) نیست؛ در روایت است که مأمون بدون هیچ حرف دیگری این روایت را قبول کرد.
این استاد دانشگاه درباره اینکه مسئله نقش مباهله در دنیای امروزی چه کاربردی دارد، گفت: قبل حضرت آیتالله وحید خراسانی با مسیحیت کاتولیک مناظرهای تشکیل داد و از آنان خواست که در جایی از خارج از شهر و در بیابانی به مباهله بپردازند تا حقانیت یک طرف مشخص شود، ولی مسیحیهای نجران قبول نکردند، این نشان از عملی شدن جریان مباهله در دنیای امروزی است که حتی مراجع ما هم میخواستند اینکار را انجام دهند.
وی در پایان گفت: انجام مباهله امروزی، دارای شرایط بسیار خاصی است که باید 3 روز روزه گرفت و در محلی واقعی شود تا بتوان به وسیله مباهله به نکته واقعی یعنی همان جدا شدن حق از باطل رسید.
محمد ایمانیمهر