به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آخرین گروه از حجاج ایرانی که همینک در مدینه منوره به سر میبرند، شامگاه امروز شنبه 25 مهر ماه به کشور باز میگردند و با بازگشت این حجاج، به صورت رسمی عملیات حج تمتع پایان مییابد این در حالی است که همچنان جستوجو برای یافتن 36 زائر مفقود ایرانی در حادثه منا همچنان ادامه دارد.
عملیات حج تمتع سال جاری با پرواز اولین گروه از زائران ایرانی در روز اول شهریور ماه آغاز شد و عملیات رفت حجاج تا 26 شهریورماه ادامه یافت. طی این مدت 64 هزار زائر ایرانی در قالب 453 کاروان عازم سرزمین وحی شدند که تعداد آنها با سال گذشته تفاوتی نداشت و زائران 29 تا 33 روز در عربستان حضور داشتند. پروازهای برگشت حجاج نیز از 6 مهرماه 94 آغاز شد و تا امروز 25 مهر ماه ادامه یافت.
امسال بیشترین زائر از طریق فرودگاه امام خمینی (ره) به حج تمتع اعزام شد و کمترین تعداد زائران نیز مربوط به استان اردبیل با 460 نفر است و تعداد کل پروازها در عملیات رفت شامل 223 پرواز بود که 121 پرواز مدینهقبل و 102 پرواز مدینه بعد صورت گرفت.
قیمت کاروانهای حج نیز بین هفت میلیون و 300 هزار تومان تا 10 میلیون و 200 هزار تومان بود که نسبت به سال گذشته پنج درصد کاهش یافته است.
2 فاجعه حج 94 را عزادار کرد
اما در حج تمتع سال جاری شاهد دو فاجعه بسیار دردناک بودیم. فاجعه اول ساعت 17:10 روز جمعه 20 شهریور ماه در مسجدالحرام رخ داد که طی آن یکی از 9 جرثقیل اطراف و داخل مسجدالحرام که برای طرح توسعه مسجدالحرام مورد استفاده قرار میگرفت سقوط و موجب کشته شدن بیش از 107 (بر اسا برخی از نقل قولها بیش از 150) نفر و مجروح شدن بیش از 238 نفر شد.
در این حادثه 11 زائر ایرانی نیز کشته و حدود 30 نفر نیز مجروح شدند. پس از این حادثه دولت عربستان باد و طوفان را عامل سقوط این جرثقیل اعلام کرد اما پس از گذشت چند روز از سوی مقامات سعودی اعلام شد که پایههای اصلی این جرثقیل بهصورت محکم به زمین سفت نشده بودند و در پایهها از بتون براساس معیارهای استاندارد جهانی استفاده نشدهاست و حتی در اطراف این جرثقیل از موانع لازم که باعث میشود کسی در اطراف منطقۀ استقرار آن تردد نداشتهباشد استفاده نشدهاست.
ازاینرو عاملان نصب این جرثقیل براساس کاتالوگهای تعیینشده برای نصب این جرثقیل استفاده نکردهاند و موارد هشدار را جدی تلقی نکردهاند و قطعات این جرثقیل فقط برروی هم سوار شده بود. شرکتی که مشغول این ساختوسازها بود شرکت آلمانی لیبهر و پیمانکار گروه سعودی بن لادن از بزرگترین شرکتهای ساختوساز خصوصی جهان بود.
حقالسکوتی 900 میلیون تومانی از سوی عربستان
پس از این حادثه پادشاه عربستان در تلاش برای آرام کردن افکار عمومی اعلام کرد که مبلغی بالغ بر 900 میلیون تومان به خانوادهای کشته شدگان این حادثه اهدا میشود و امکان سفر به حج تمتع برای خانوادههای قربانیان و مصدومان حادثه فراهم خواهد شد.
پس از این اتفاق حوادث دیگری از قبیل سقوط پنکه هوایی در صفا و مروه که به کشته و مجروح شدن تعدادی از حجاج انجامید و حادثه ریزش کوه رخ داد اما زائران ایرانی در این حوادث صدمه ندیدند.
دومین فاجعه رخ داد
دومین فاجعه حج تمتع سال جاری نیز ساعت 9 روز پنجشنبه دوم مهر ماه مصادف با عید قربان رخ داد که طی این فاجعه، به دلیل ازدحام حجاج در خیابان منتهی به رمی جمره بزرگ، بیش از چهار هزار و 500 زائر از کشورهای مختلف جهان کشته و بیش از این تعداد نیز مجروح شدند.
و در حالی که پس از این فاجعه دولت سعودی، حجاج از جمله حجاج آفریقایی و در برخی اظهار نظرهای حجاج ایرانی را عامل بروز این حادثه اعلام کرده و مفتی وهابی عربستان نیز قضا و قدر را عامل آن دانست، پس از گذشت 24 روز از بروز این فاجعه و با وجود دهها دوربین مداربسته در مسیر خیابان منا همچنان هیچ دلیل مشخص و استناد مبتنی بر تصاویر دوربینها از سوی مقامات سعودی در خصوص دلایل بروز این حادثه ارائه نشده است.
مانع کمک گروههای پزشکی به حجاج شدند
پس از بروز این حادثه و در حالی که گروههای پزشکی ایران برای کمک به حجاج عازم منطقه شده بودند، مسئولان امنیتی سعودی مانع کمک رسانی به حجاج شدند و تعداد زیادی از حجاج به دلیل عدم ارائه خدمات پزشکی و حتی نرسیدن آب و در دمای بیش از 45 درجه جان خود را از دست دادند.
اجساد ساعتها بر روی زمین ماندند
اجساد کشتههای این فاجعه تا ساعتها پس از آن بر روی زمین مانده بود و در هنگام جمعآوری پیکر کشتهشدگان نیز به دلیل پر شدن ظرفیت سردخانههای مکه، اجساد داخل کانتینرهای سردخانهدار جمعآوری و با گذشت روزها به نوبت تخلیه شد.
1400 حاجی بدون اجازه خانواده آنها دفن شدند
دولت عربستان تصمیم داشت پس از حادثه، اجساد کشتهشدگان را دفن کند که با مخالفت شدید مسئولان ایرانی مواجه شد اگر چه پیکر هزار و 400 نفر از حجاج در مکه دفن شد که بعدها مشخص شد 29 نفر از این افراد حجاج ایرانی بودند.
پس از بروز حادثه و در حالی که عدم همکاری و مدیریت نامناسب حادثه از سوی مسئولان عربستانی مسئولان ایرانی را به شدت دچار مشکل کرده بود و به نظر نمیرسید عربستان بخواهد اجساد کشتهشدگان منا را به ایران تحویل دهد، هشدار مقم معظم رهبری در خصوص برخود با عربستان موجب تغییر مواضع عربستان و همکاری با مسئولان ایرانی شد.
وزیر بهداشت و هیئت همراه ویزای ورود به عربستان گرفت
و در حالی که دولت عربستان به علی جنتی، وزیر ارشاد کشورمان که سازمان حج و زیارت زیرمجموعه این وزارتخانه محسوب میشود، ویزای ورود به عربستان را نداد، به وزیر بهداشت کشورمان و هیئت همراه وی ویزای عربستان داده شد و وی برای پیگیری وضعیت کشته و مجروحان حادثه منا به عربستان سفر کرد.
به گزارش ایکنا، پس از این رخدادها در چهار مرحله تاکنون اجساد 399 نفر از هموطنان عزیزمان که در فاجعه تلخ منا جان باختند، به کشور منتقل شده است و هنوز از سرنوشت 36 حاجی ایرانی خبری در دست نیست و عملیات جستوجو همچنان ادامه دارد.
و با این توصیف پرونده حج امسال تا ساعاتی دیگر بسته میشود اما تمام حاجیان بازنگشتند.