کد خبر: 3389231
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۹
محمدعلی خسروی:

اخلاق قرآنی از کتاب‌الله مهجوریت‌زدایی می‌کند

گروه اندیشه: دبیر همایش بین‌المللی قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره) در پیش‌نشست این همایش سخنرانی کرد و گفت: گسترش اخلاق قرآنی از کتاب‌الله مهجوریت‌زدایی می‌کند.

 به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، پیش‌نشست همایش بین‌المللی قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره) پیش از ظهر امروز به همت مدرسه عالی معارف اسلامی گرگان زیر نظر جامعه المصطفی برگزار شد.

در این پیش‌همایش، حجت‌الاسلام محمدعلی خسروی، دبیر این همایش، نصیب‌الله حبیب‌الله معاون پژوهشی مدرسه عالی معارف اسلامی گرگان و احمد سعادت نویسنده یکی از مقالات برگزیده در این همایش به سخنرانی پرداختند.

اخلاق قرآنی از کتاب‌الله مهجوریت‌زدایی می‌کند

خسروی با بیان اینکه امام خمینی(ره) همه توان و تلاش خود را صرف مهجوریت‌زدایی از قرآن کرد، گفت: ایشان با سرنگونی طاغوت که مانع بزرگ در راه عمل به فرامین کتاب الله بود، موفق گردید با تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران، از بخش‌هایی از ابعاد قرآن مهجوریت‌زدایی کند.

وی ادامه داد: پس از انقلاب اسلامی تعداد حافظان و قاریان قرآن قابل مقایسه با گذشته نیست و بحمدلله تربیت ده‌ها هزار حافظ و قاری قرآن از برکات نهضت امام خمینی(ره) است.

دبیر همایش بین‌المللی قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره) افزود: ولی پس از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی باید گفت هنوز قرآن مهجور است، زیرا قرآن تنها لفظ نیست که با قرائت آن از مهجوریت درآید و یا تنها حروف نیست که با کتابت و انتشار آن از مهجوریتش کاسته شود.

وی تصریح کرد: قرآن از نگاه امام خمینی(ره) حقیقتی زنده است که هدف از نزول آن معرفت الله و تزکیه نفوس است و مادامی که اخلاق قرآنی و اخوت دینی در جامعه نهادینه نشده قرآن همچنان مهجور خواهد ماند.

خسروی در پایان گفت: برای مهجوریت‌زدایی از قرآن بهترین راه گسترش اخلاق حسنه و ترک رذایل اخلاقی مانند دروغ، تهمت و غیبت و در یک کلام عمل به اخلاقیات قرآنی است.

امام خمینی(ره) معتقد به امکان فهم قرآن بود

نصیب‌الله حبیب‌الله، معاون پژوهشی مدرسه عالی معارف اسلامی گرگان ضمن عرض خیر مقدم به حاضران گفت: در پرتو قرآن می‌توان از جهل رها و به کمال دنیا و آخرت رسید.

وی ادامه داد: قرآن تنها اثری است که می‌تواند به سوی راه‌هایی که به سوی خوشبختی واقعی انسان است، رهنمون شود.

وی ادامه داد کلام امامان معصوم(ع) نیز مبتنی بر قرآن بود. امام خمینی(ره) نیز راه ایشان را ادامه داد و مدام بر استفاده از قرآن توصیه می‌کرد.

حبیب‌الله افزود: به رغم کسانی که معتقد بودند، فهم قرآن برای انسان مقدور نیست، امام خمینی(ره) معتقد بودند که چنین کاری ممکن است و هر کس می‌تواند به اندازه وسع خود از کتاب‌الله بهره‌مند شود.

زبان قرآن و شرایط و موانع فهم آن از دیدگاه امام خمینی(ره)

سخنران دیگر این نشست احمد سعادت بود. وی با بیان اینکه زبان قرآن و شرایط و موانع فهم آن از دیدگاه امام خمینی(ره) موضوع مقاله اینجانب بوده است، گفت: امام خمینی پیش از پرداختن به این مساله به سوال بنیادی‌تری می‌پردازد و آن این است که حقیقت کلام‌الله چیست؟

سعادت ادامه داد: در هنگام وحی به خاطر همسانی زبان، زمان و فرهنگ وحی، مشکلی در فهم آن پیش نمی‌آمد، اما پس از گسترش جهان اسلام و مسلمان شدن اقوام و ملیت‌های مختلف فهم قرآن با دشواری روبرو شد.

وی افزود: امام معتقد است که حقیقت قرآن کلامی نفسی است و یکی از شئون حضرت و احدیت است و این مرتبه به هیچ وجه قابل فهم نیست.

سعادت ادامه داد: امام خمینی(ره) معتقد است که پیامبر این حقیقت را به تدریج نازل کرده و قابل فهم همگان کرده است.

وی در پاسخ به این که نظر امام در خصوص زبان قرآن اعتقاد به عرفی و یا مجازی بودن است، گفت: امام معتقد به ترکیبی از این دو است به نوعی که هم عوام و هم خواص می‌توانند به اندازه فهم خود از قرآن بهره ببرند و زبان قرآن کاملا عرفی و یا مجازی نیست.

وی ادامه داد: امام خمینی(ره) اساسا فهم و در نتیجه تفسیر قرآن را منوط به درک مقاصد و نیات وحی و شناساندن آن به دیگران می‌داند و چون کتاب خدا کتاب معرف و اخلاق و دعوت به سعادت و کمال است از این رو مقصود خدای متعال را در این حوزه‌ها باید جست.

سعادت تصریح کرد: شناسنده واقعی مقاصد اصلی وحی پیامبر و اولیا الهی هستند و دیگران به میزان تهذیب نفوس آن را خواهند فهمید، از این رو امام معتقد است که برای فهم قرآن باید به تزکیه نفس پرداخت.

وی در پایان گفت: امام خمینی(ره) موانع تفسیر قرآن را عدم طهارت روح، خودبینی و غرور علمی، حجاب اصطلاحات، جمود بر اقوال، گناه و حب دنیا عنوان کرده است.

captcha