شهرام سلاماتی، مسئول روابط عمومی رایزنی فرهنگی ایران در کویت و پژوهشگر ادبی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن تسلیت شهادت سرور و سالار شهیدان، حضرت سیدالشهدا(ع)، گفت: با آغاز ماه محرمالحرام و برگزاری مجالس روضهخوانی و عزاداری همواره برای همگان این پرسش مطرح میشود که چرا امام حسین(ع) به شهادت رسید؟ این پرسش صرفا متعلق به شیعیان نیست و بسیاری از پیروان مذاهب و ادیان آسمانی در طول تاریخ با این پرسش برخورد کرده و به دنبال پاسخی برای آن بودهاند تا جایی که شخصیت برجسته هندی ماهاتما گاندی به کاوش و تأمل در زندگی امام حسین(ع) میپردازد و به این نقطه میرسد که خود را شاگرد مکتب آن امام بزرگوار معرفی میکند.
وی افزود: همچنین آنتوان بارا، نویسنده مسیحی را به جایی سوق میدهد تا دو اثر ارزنده خود را با عناوین «حسین در اندیشه مسیحیت» و «زینب فریاد فرمند» بنویسد و با تقدیر از شخصیت عظیم سیدالشهدا(ع) اعلام کند که اگر امام حسین(ع) متعلق به ما بود، در تمام زمین برای او منبر و پرچم بر میافراشتیم و مردم را با نام امام حسین(ع) به مسیحیت فرا میخواندیم.
عاشورا؛ چراغ راه ملتهای آزاده جهان
این پژوهشگر ادبی بیان کرد: عاشورا فراتر از کلمات و واژهها و یک فرهنگنامه است که بسیاری از کلمات و معانی را در دل خود جای داده است. در واقع عاشورا مدرسهای است با پندهای بسیار برای نسلهای مختلف و قرنهای متعدد که میتوان از طریق آن به ساحل امان الهی رسید؛ مدرسهای که علیرغم گذشت 14 قرن همچنان درسهای آن چراغ راه بسیاری از ملتهای آزاده جهان است.
وی ادامه داد: در مدرسه عاشورا میتوان مفهوم و جایگاه راستین ایمان، اخلاص، وفا، عهد، پیمان، ایثار، توبه، گذشت، ادب، شجاعت، شهامت، شهادت، صلابت، مظلومیت، معصومیت، حماسه، نماز، دعا، عبادت، ذکر، قرآن، حجاب، حیا، امر به معروف، نهی از منکر، محبت، غیرت، عزت و عشق را یافت و هیهات من الذله را فهمید و تعبیر کرد.
شهرام سلاماتی گفت: عاشورا تجلی و ظهور آرمان همه انبیاء الهی و چشمپوشی از همه تعلقات دنیایی برای خدا و حرکتی اصلاحی برای تحقق حکومت عدل وعده الهی است. در زمانهای که ظلم و استبداد و خونریزی و کشتار کشورهای جهان را فرا گرفته و استعمار جهانی با ترفند تفرقهاندازی و نفاق میان جوامع ملتهای مسلمان و مشغول کردن جوانان ما به فضای مجازی که اغلب آن را سایتهای مسموم و متعلق به رژیم صهیونیستی و سازمانهای بزرگ فراماسونری تشکیل میدهد، یگانه راه نجاتمان تمسک به ثقلین است.
فرهنگ حسینی در اقصی نقاط جهان گسترش یافته است
وی با اشاره به اینکه همه ساله شاهد برگزاری پرشور مراسم عاشورا در بسیاری از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی در اقصی نقاط جهان هستیم، بیان کرد: خوشبختانه در دهه اخیر تلاشهای بسیار خوبی برای نشر و گسترش پیام عاشورا صورت گرفته است؛ بهعنوان مثال سال گذشته برای نخستین بار شرکت واحد اتوبوسرانی شهر لندن اتوبوسهای این شهر را مزین به پوسترهای حسینی کرد و یا در شهر کپنهاگ دانمارک شاهد راهپیمایی در روز عاشورا و تبلیغ این مناسبت در میان مردم این شهر بودیم که نشان از گستردگی مراسم حسینی دارد.
سلاماتی عنوان کرد: حضور 26 میلیون زائر پیاده حسینی در روز اربعین سال گذشته نیز به مقصد کربلای معلی نیز خود نشانه دیگری از رشد و توسعه فرهنگ حسینی است. آنچه که مشخص است حماسه حسینی همچنان رو به گسترش است؛ اما با این حال همگرایی مراجع تشیع و پرهیز از برخی اختلافات میتواند در توسعه و نشر هر چه بیشتر فرهنگ حسینی مؤثرتر باشد.
ارائه آثار به زبانهای پرمخاطب در اینترنت برای نشر فرهنگ حسینی
وی بیان کرد: برای نشر فرهنگ حسینی در میان غیرمسلمانان، ارائه آثار به زبانهای پر مخاطب در سامانههای اینترنتی میتواند بسیار کارساز باشد. خوشبختانه در این زمینه نیز تلاشهای خوبی صورت گرفته است و در سالهای اخیر آثار مربوط به اهل بیت(ع) به زبانهای مختلف چاپ و در اختیار رایزنیهای فرهنگی قرار گرفته است.
مسئول روابط عمومی رایزنی فرهنگی ایران در کویت افزود: همچنین گنجاندن برنامه بازدید از حسینیهها و تکایای شهرهای مختلف ایران در برنامه گردشگران خارجی میتواند مثمرثمر باشد. چه بسا بسیاری از گردشگران خارجی که به ایران سفر میکنند برای بازدید از مساجد و اماکن مذهبی و تاریخی ابراز علاقه میکنند که فرصت مناسبی است بروشورهایی در این اماکن با هدف معرفی فرهنگ حسینی به زبانهای مختلف چاپ و در اختیار آنان قرار گیرد. شبکههای ماهوارهای خارجی زبان کشورمان مانند الکوثر، سحر، الاهواز و آی فیلم نیز میتوانند در نشر این فرهنگ عظیم سهیم باشند.
شهرام سلاماتی با بیان اینکه عزاداری، اشک ریختن و توزیع نذورات در ماه محرم هر یک به نوعی تجدید بیعت با امام حسین(ع) است و فلسفه خود را دارد، اظهار کرد: در احادیث ائمه اطهار(ع) و آثار بسیاری از بزرگان به فلسفه عزاداری امام حسین(ع) اشاره شده است؛ اما جای گلهمندی است که برخی شیعیان همچنان از فلسفه عزاداری بیخبرند و هنگامی که دلیل گریه بر امام حسین(ع) و یا اهل بیت(ع) مطرح میشود، پاسخی برای آن ندارند.
انتشار تصاویر قمهزنی با هدف شیعههراسی در رسانههای مخالف
وی با اشاره به برخی بدعتها و سرودههای نامناسب در مراسم عزاداری امام حسین(ع)، بیان کرد: به کار بردن اشعار نامربوط برخی از مداحان، استفاده از ابزار موسیقی نامناسب به همراه مدیحهسرایی، قمهزنی برخی از عزاداران حسینی در روز عاشورا و... که در سالهای اخیر بیشتر رایج شده است از جمله مواردی است که میتواند لطمه بزرگی به جایگاه اهل بیت(ع) بزند.
سلاماتی عنوان کرد: نفوذ رفتارهای ناپسند در پدیده عزاداری از سوی افراد ناآگاه یا کسانی است که با هدف کسب منافع مالی چهره مراسم حسینی را خدشهدار کردهاند که این موضوع باید از سوی علما و روحانیون بررسی شود.
وی در پایان گفت: خوشبختانه قمهزنی که از سوی مخالفان شیعه همه ساله با تمسخر و استهزا مواجه میشود و تصاویر آن با هدف شیعههراسی با گستردگی هرچه تمام در رسانههای مخالف منتشر میشود، امروز دیگر در میان مقلدان رهبر معظم انقلاب جایی ندارد و پس از فتوای ایشان مبنی بر ممنوعیت قمهزنی و اجرای سنت اهدای خون به نیازمندان، این فتوا علاوه بر ایران در بسیاری از کشورهای جهان در روز عاشورا مورد توجه قرار میگیرد.