به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با توجه به اهمیت خاطرات اسرای کشورمان از بازداشتگاههای رژیم بعث عراق، دوهفتهنامه مهر پروندهای را تحت عنوان بازخوانی ادبیات بازداشتگاهی در ایران و جهان و روایت انسانهای دربند پیش روی مخاطبان خود گشوده است.
در این شماره آثار و گفتارهایی از مرتضی سرهنگی، هدایتالله بهبودی، سیدقاسم یاحسینی، حجتالاسلام محمدمهدی بهداروند، حجتالاسلام سعید فخرزاده، کیانوش گلزار راغب، داوود امیریان، فیروز زنوزی جلالی، جواد کامور بخشایش، کامران پارسینژاد و نصرتالله صمدزاده در باب روایت انسان دربند آمده است.
در صفحه سوم این شماره گفتوگویی با مرتضی سرهنگی درباره ادبیات بازداشتگاهی به عنوان انسانیترین گونه ادبی جنگ ترتیب داده شده است. به گفته وی نوشتن این گونه ادبی در خوشبینانهترین شرایط حدود دو دهه دیگر ادامه خواهد داشت، چون منابع شفاهی و سربازان دوره جنگ هستند و میگویند و مینویسند.
هدایتالله بهبودی، مدیر دفتر انقلاب اسلامی نیز در گفتوگویی درباره بازخوانی ادبیات بازداشتگاهی در ایران و جهان با بیان اینکه ادبیات بازداشتگاهی ایران مختصات بومی خودش را دارد، گفته است که این گونه ادبی آینده نامعلومی ندارد. چیزی که از اینها به جا مانده در قالب خاطرات منتشر شده ذخیره ارزشمند فرهنگی است که خودش به صورت خالص در هر زمانی قالب بهرهبرداری بوده و در قالب ادبیات، فیلم، هنرهای تصویری و ... کاربرد دارد.
سیدقاسم یاحسینی، نویسنده نیز در این باره با بیان اینکه ادبیات مقاومت با ادبیات بازداشتگاهی فرق دارد، توضیح داده که ما بیشتر ادبیات مقاومت در زندانهای اوین را میتوانیم به نوعی در ادبیات بعد از انقلاب و ادبیات اردوگاهی بعد از جنگ تجربه کنیم؛ یعنی اگر مورخی بخواهد شکنجههایی را که ساواک و عناصر مقاومت به مبارزان وارد میکرد، بررسی کند باید به کتابهایی در قالب ورقپارههای زندان و یادداشتهای منتشر شده مراجعه کند.
حجتالاسلام سعید فخرزاده، مدیر واحد تاریخ شفاهی حوزه هنری بیان کرده که تاریخ حافظه جامعه است. اگر حافظه یک جامعه را بگیریم همه تجربیات گذشتهاش را از دست خواهد داد. مانند این است که حافظه فردی را از او بگیریم، در این صورت این فرد گیج و منگ میشود.
نصرتالله صمدزاده، مدیر کتابخانه تخصصی جنگ حوزه هنری درباره کیفیت و کمیت کتابهای موضوع اسارت در جنگ گفتوگویی داشته است. به گفته وی روایتهای اسیران جنگی همواره یکی از مطالب خواندنی است که از قرون گذشته تاکنون آثار متعددی را به خود اختصاص داده. در جنگ تحمیلی و دفاع مقدس نیز اسیران جنگی ایران آزاده لقب گرفتند و اسرای دشمن مهمان.
دوهفتهنامه تخصصی کتاب «مهر» زیر نظر روابط عمومی انتشارات سوره مهر منتشر میشود.