کد خبر: 3421736
تاریخ انتشار : ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۰
خطیب جمعه هامبورگ:

کنترل نفس مهم‌ترین رسالت انسان است

شعب خارجی: آیت‌الله رمضانی با بیان اینکه باید نفس را تربیت کرد، گفت: کنترل نفس و تعدیل قوای نفس از مهم‌ترین و سخت‌ترین رسالت انسان‌ها است و در روایات بزرگ‌ترین جهاد، جهاد با نفس دانسته شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) شعبه اروپا، آیت‌الله رمضانی، امام جمعه مرکز اسلامی هامبورگ، هشتم آبان‌ماه در خطبه‌های نماز جمعه این شهر، گفت: برای اینکه حق نفس شناخته شود، لازم است در این زمینه به رساله حقوق امام سجاد(ع) مراجعه شود؛ زیرا مباحث بسیار مفیدی درباره این موضوع توسط آن حضرت نقل شده است.

وی بیان کرد: حق نفس در تربیت انسان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و چه بسا مهم‌ترین راز بعثت پیامبران الهی همین باشد که نفوس بشری را تربیت کنند که لازمه‌اش آن است که خود آن پیام‌آوران تربیت‌یافتگان خدای تعالی باشند که چنین هم بوده است و در این راستا پیامبران الهی هم معلم بودند و هم مربی.

مدیر مرکز اسلامی هامبورگ با بیان اینکه باید نفس را تربیت کرد، گفت: اهمیت موضوع تزکیه و تعلیم کتاب و حکمت به اندازه‌ای است که در قرآن کریم چندین بار مورد تأکید قرار گرفته است؛ همچنین حضرت علی(ع) می‌فرمایند «النَّفسُ‏ مَجْبُولَةٌ عَلَى سُوءِ الأَدَبِ وَ العَبْدُ مَأْمُورٌ بِمُلَازَمَةِ حُسْنِ الأَدَبِ وَ النّفسُ تَجْرِی فِی مَیْدَانِ المُخَالَفَةِ وَ العَبْدُ یَجْهَدُ بِرَدِّهَا عَنْ سُوءِ المُطَالَبَةِ فَمَتَى أَطلَقَ عِنَانَهَا فَهُوَ شَرِیکٌ فِی فَسَادِهَا وَ مَنْ أَعَانَ نَفسَهُ فِی هَوَى نَفسِهِ فَقَدْ أَشرَکَ نَفسَهُ فِی قَتلِ نَفسِه‏؛ نفس آدمى بر بى‌ادبى سرشته شده است و بنده فرمان دارد که پایبند ادب نیکو باشد. نفس آدمى با طینت خود در میدان مخالفت مى‏‌تازد و بنده مى‏‌کوشد آن را از خواسته ناروایش برگرداند، پس هرگاه عنان نفس را رها کند، شریک تبهکارى اوست و هر کس نفس خود را در خواهش‏‌هایش یارى رساند، در قتل خود همدست نفس شده است».

آیت‌الله رمضانی ادامه داد: به همین جهت کنترل نفس و تعدیل قوای نفس از مهم‌ترین و سخت‌ترین رسالت انسان‌ها است و در روایات بزرگ‌ترین جهاد، جهاد با نفس دانسته شده است. حضرت علی(ع) در همین خصوص می‌فرمایند «أَفضَلُ‏ الجِهَادِ مُجَاهَدَةُ المَرْءِ نَفسَه؛‏ با فضیلت‌ترین جهاد، جهاد انسان با نفس خویش است» و پیامبر اکرم(ص) نیز می‌فرمایند «أَنَّ الشَّدِیدَ لَیْسَ مَنْ غَلَبَ النَّاسَ وَ لَکِنَّ الشَّدِیدَ مَنْ‏ غَلَبَ‏ عَلَى‏ نَفسِه‏؛ مرد شجاع و قوی آن کسی نیست که به مردم پیروز شود، بلکه قوی و محکم آن کسی است که بر خویشتن حکومت کند».

وی اظهار کرد: امام سجاد(ع) پس از حق‌الله (به‌عنوان بزرگ‌ترین حق) اشاره به حق‌النفس دارد؛ انسان شریف‌ترین مخلوق الهی است و این شرافت و برجستگی در میان سایر مخلوقات به این جهت است که انسان، شایستگی خلافت و ولایت الهی دارد.

آیت‌الله رمضانی افزود: انسان برای رسیدن به چنین جایگاهی، باید نفس را به درستی بشناسد و آن را به گونه‌ای شایسته تربیت کند که بی‌شک در این مسیر نیاز به مرشد و استاد است تا در تربیت نفس دچار افراط و تفریط نشود.

امام جمعه مرکز اسلامی هامبورگ افزود: جهاد با نفس از مباحثی است که معرکه آرای عرفا است؛ چراکه در مقام عمل دقت‌های خاص خود را دارد. لذا، باید مسیر انبیا و پیامبران الهی را که پاک‌ترین انسان‌ها بودند و به بهترین شکل تربیت یافتند، دنبال کرد.

وی گفت: شناخت نفس با فضیلت‌ترین و نافع‌ترین معارف برای انسان است و برای تربیت آن باید لحظه به لحظه مراقب حالات و مقامات نفس بود تا این نفس در مسیر سرکشی و طغیان و نافرمانی قرار نگیرد.

captcha