کد خبر: 3440948
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۲
قائم‌مقام وزیر تعاون:

کشورهای اسلامی نیازمند «دنیای اسلام اقتصادی» هستند

گروه اقتصاد: قائم‌مقامن وزیر کار در امور بین الملل در سومین اجلاس وزرای کار کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: کشورهای اسلامی برای بهره گرفتن از مزیت‌های نسبی یکدیگر نیازمند «دنیای اسلام اقتصادی» هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط‌عمومی وزارت تعاون، کار و ر فاه اجتماعی، محمدتقی حسینی، قائم‌مقام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور بین الملل در سومین اجلاس وزرای کار کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی سخنرانی کرد.
متن کامل سخنرانی محمدتقی حسینی قائم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور بین الملل در سومین اجلاس وزرای کار کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی به شرح زیر است .
به نام خداوند بخشنده مهربان
آقای رئیس، وزرای محترم، خانم‌ها و آقایان
سومین گردهمایی وزرای کار کشورهای اسلامی را تبریک می‌گویم. همچنین از وزیر محترم آذربایجان به خاطر تلاش‌هایی که به منظور پیشبرد اهداف این جمع انجام دادند قدردانی می‌کنم. مراتب قدردانی خود از حمایت‌های صادقانه و عالی دبیرکل محترم سازمان همکاری اسلامی جناب آقای ایاد امین مدنی، و همکاران توانمند ایشان در فرایند آماده‌سازی و برگزاری این کنفرانس اعلام می‌کنم.
آقای رئیس
اسناد و تحقیقات سازمان‌های بین‌المللی نشان می‌دهد که روند بیکاری با توجه به رشد نیروی کار، روند فزاینده‌ای دارد. به منظور مقابله با این چالش مداوم، ظرف 5 سال آتی در سطح جهان، ایجاد 280 میلیون شغل جدید مورد نیاز است.
بیکاری از جمله چالش‌های بزرگی است که بسیاری از کشورهای اسلامی با آن روبرو هستند. اثرات مخرب این پدیده بر همه اقشار و بویژه برای جوانان مشهود است. سازمان بین‌المللی کار در تازه ترین گزارش خود درباره اشتغال جوانان اعلام کرده است که نرخ بیکاری جوانان در کشورهای خاورمیانه که در سال 2009 ،  حدود 24 درصد بود، پیش بینی می شود که در سال ۲۰۱۹  به رقمی در حدود 9/29 درصد برسد که نشان دهنده روند نزولی در این منطقه است. به بیان دیگر بر اساس این گزارشات هرچند که بیکاری جوانان در سراسر جهان در حال افزایش است، ولی این روند در خاورمیانه شدت بیشتری دارد. بخش مهمی از بی‌ثباتی‌های چند سال گذشته در کشورهای منطقه حاصل فقدان فرصت ها و پدیده بیکاری است، در عین حال همین وضع به نوبه خود موجب بازتولید ناامنی ها و خشونت هم هست. مایه تاسف است که این چرخه معیوب ممکن است برای سالیان درازی در آینده پابرجا باشد.
کشورهای اسلامی برای آن‌که سهم تمدنی خود را در جهان ایفا کنند و با خروج از شرایط فعلی بتوانند رفاه، امنیت و اقتدار را برای مردم خود فراهم آورند، حداقل نیازمند تمرکز بر اهداف زیر هستند:
- کاهش بیکاری جوانان و فراهم نمودن شرایط کار شایسته برای آنان
- جلوگیری از هرگونه دامن زدن به تنش‌ها بین خود
- کاهش ریسک سرمایه‌گذاری از طریق همکاری در تأمین امنیت دسته‌جمعی و تمهید کردن ثبات سیاسی پایدار
- استفاده از موقعیت ژئوپلتیک و پتانسیل‌های این کشورها از جمله جمعیت جوان، ذخایر انرژی، جذابیت‌های گردشگری و غیره به منظور خروج این کشورها از رکود و تورم
- همکاری‌های اقتصادی، فناورانه و سیاسی برای مقابله با توسعه‌نیافتگی
- توسعه همکاری‌ها و گفت‌وگو بین دولت‌ها، نهادی‌های مدنی و تشکل‌های کارگری و کارفرمایی
- توسعه روابط مردم با مردم بین کشورهای اسلامی برای افزایش ارتباطات بین‌فرهنگی و کاستن از ظرفیت‌اختلافات مذهبی
- ارتقای فرهنگ بردباری و فرهنگ صلح بر اساس تعالیم عالیه اسلام
کشورهای اسلامی برای رسیدن به این اهداف به همکاری‌های منطقه‌ای و شبکه‌ای از ارتباطات برای بهره گرفتن از مزیت‌های نسبی یکدیگر و شکل دادن به یک «دنیای اسلام اقتصادی» هستند. دنیای اسلام تا به امروز بیش از هر چیز بر مدار اشتراکات دینی شناخته شده است. اما جمعیت زیاد کشورهای اسلامی و ظرفیت‌های بسیار آن‌ها در حوزه‌های مختلف امکان‌های متعددی برای همکاری و شکل دادن به روابط شبکه‌ای ایجاد می‌کند. همین ظرفیت است که می‌تواند موتور محرک رشد اقتصادی و توسعه پایدار جوامع اسلامی باشد.
خانم ها و آقایان
جمهوری اسلامی ایران با جمعیت حدود 80 میلیون نفر و با سرمایه‌گذاری گسترده‌ای که در سه دهه گذشته روی تربیت نیروی انسانی متخصص انجام داده، نیروی کار تحصیلکرده گسترده‌ای دارد که می‌تواند موتور محرک اقتصاد ایران و عامل مثبتی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی باشد. دولت جمهوری اسلامی ایران کوشش کرده از طریق سیاست‌های فعال بازار کار، از پنجره جمعیتی و نیروی آموزش‌دیده برای رشد اقتصادی استفاده کند. شماری از اقدامات انجام‌شده به عنوان مثال از قرار زیر قابل ذکر است:
- تهیه و تنظیم بسته سیاستی- اجرایی توسعه اشتغال پایدار‌
- ساماندهی کاریابی‌های داخلی و خارجی با رویکرد افزایش سطح پوشش به کلیه بخش‌ها و مناطق
- طراحی و استقرار نظام آمار و اطلاعات بازار کار
- استمرار اجرای طرح کارورزی در جهت مهارت آموزی
- اجرای طرح تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی
- تقویت برنامه‌های اشتغال در جهت کاهش عدم تعادل‌های منطقه‌ای
- طراحی و تدوین ساز و کارهای اجرایی و گسترش مشاغل عمومی در جهت هدایت فعالیت عمومی و عام‌المنفعه به سمت اشتغال 
- اجرای یارانه دستمزد با هدف ایجاد انگیزه و تشویق کارفرمایان در بکارگیری شغل اولی¬ها و افزایش اشتغال¬پذیری و قابلیت جذب دانش آموختگان دانشگاهی در بازار کار اشاره نمود.
اکنون بعد از رسیدن به توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های ظالمانه ای که در گذشته به ایران تحمیل شده بود، ایران در حال آماده‌سازی خود برای تعامل اقتصادی گسترده با سایر کشورهای جهان است و در این مسیر از همکاری فزاینده با کشورهای اسلامی نیز استقبال می‌کند.
آقای رئیس، خانم ها و آقایان
براساس گزارشات سازمان بین المللی کار سالانه 360 میلیون حادثه شغلی با مرگ 3/2 میلیون نفر از کارگران جهان در هر سال و اتلاف 4% تولید ناخالص داخلی کشورها برای جبران حوادث و بیماری‌های شغلی همراه شده است. چنین درصدی از تولید ناخالص ملی برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه جهان، معادل رشد اقتصادی یک ساله آنهاست.  از سوی دیگر بیماری های ناشی از کار خسارات جانی و مالی سنگینی را بر اقتصاد ملی کشورها تحمیل می¬کند. کشورها توجه کمتری به بیماری های ناشی از کار مبذول می دارند زیرا که اثرات بیماری های شغلی دیرتر خود را نشان می دهند. این در حالی است که بیماری¬های سرطانی و خونی ناشی از کار به ترتیب با میزان 32درصد  و 23 درصد از مهم‌ترین علل مرگ و میر نیروی انسانی در جهان به شمار می‌روند. این واقعیت بر لزوم توجه بیشتر و اولویت¬ بخشی دستگاه¬ها و سازمان های متولی در کشورها به مقوله بهداشت کار، تاکید می کند. من لازم می دانم که از اقدام کنفرانس در تصویب دستورالعمل های مربوط به ایمنی و بهداشت کار تقدیر کنم و تقاضا کنم که این موضوع با مشارکت دسته جمعی بیشتر تقویت پیدا کند.
آقای رئیس، حضار محترم
جمهوری اسلامی ایران در راستای گسترش عدالت اجتماعی و توسعه حمایت های اجتماعی طرح فراگیری را در زمینه نظام سلامت اجرا کرد که در نتیجه اجرای این طرح، از جمله موفق گردید تا تقریبا تمامی ایرانیان را تحت پوشش بیمه همگانی سلامت قرار دهد. بطور اصولی اقشار حاشیه ای همانند مهاجران روستایی به شهر و نیز ساکنان کناره های شهرهای بزرگ، از این طرح بیشتر منتفع شدند. این اقدام دولت مورد تقدیر سازمان های بین المللی از جمله سازمان بهداشت جهانی و سازمان بین المللی کار قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا تجربیات خود در زمینه توسعه حمایت اجتماعی را با سایر اعضای سازمان همکاری های اسلامی به اشتراک بگذارد.
آقای رئیس
وضعیت در سرزمین های اشغالی فلسطین بسیار رنج آور و منشا نگرانی برای کشورهای اسلامی است. رفتارهای سرکوبگرانه و ظالمانه رژیم اشغالگر علیه مردم مظلوم و مسلمان فلسطین به وضعیت انفجارآمیزی رسیده است. گزارش مدیر کل سازمان بین‌المللی کار در مجمع عمومی یکصد و چهارمین اجلاس کنفرانس بین المللی کار در ژوئن 2015 جنایات وحشیانه و مداوم رژیم اشغالگر اسرائیل علیه کارگران بی گناه سرزمین‌های اشغالی و بلندی های جولان و خانواده های آنها شامل سرکوب، محدودیت های غیر انسانی، تبعیض و جداسازی، و مصادره و تخریب املاک و اراضی آنان را به تفصیل بیان کرده است. جمهوری اسلامی ایران خواستار اعلام مواضع جدی سازمان همکاری اسلامی در این خصوص و محکوم نمودن اقدامات این رژیم اشغالگر می‌باشد.
آقای رئیس
اینجانب با اندوه فراوان، مراتب تسلیت خود را به حضور وزرای محترم کار کشورهای اسلامی و بویژه به آنانی که اتباعشان در رخدادهای تلخ و دردناک مکه و منا در سال جاری جان خود را از دست دادند، ابراز می دارم. امیدوارم با اقداماتی که صورت می گیرد در آینده شاهد چنین رخدادهای ناگواری برای جهان اسلام نباشیم.
ضمن سپاس مجدد از دست اندرکاران برگزاری این گردهمایی، جهت عملی شدن طرح ها و پیشنهادات در مورد توسعه اشتغال مولد و کار  شایسته، حمایت از اشتغال جوانان و ایمنی و بهداشت کار از اجلاسیه و دبیرخانه، امیدورام کشورهای عضو با جدیت بیشتری به همکاری‌های خود برای ارتقاء توسعه اشتغال و افزایش حمایت اجتماعی اهتمام ورزند.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

captcha