کد خبر: 3446139
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۲
در گفت‌و‌گو با ایکنا تبیین شد؛

ماهیت فعالیت‌های رسانه‌ای داعش در جنوب شرق آسیا/ شبکه‌های اجتماعی؛ مهم‌ترین ابزار

شعب خارجی: علیرضا امینی با اشاره به ماهیت فعالیت‌های رسانه‌ای داعش در جنوب شرق آسیا، گفت: شبکه‌های فیس‌بوک، توییتر و یوتیوب مهم‌ترین منبع تولید خبر برای فعالیت‌های رسانه‌ای داعش در این منطقه هستند.

علیرضا امینی، کارشناس ارشد مسائل جهان اسلام و جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به فعالیت‌های گروه تروریستی داعش در جذب افراد در منطقه نوسانترا(جنوب شرق آسیا)، بیان کرد: مردم مالزی و اندونزی با داشتن مذهب شافعی تحت تأثیر آموزه‌های وهابیت و مبلغان سلفی از کشورهای عربی قرار گرفته و با موجی از تبلیغات علیه شیعه و حکومت علوی سوریه مواجه شده‌اند.

وی گفت: داعش در بخش ایدئولوژیک از شخصیت‌های دینی و مبلغان وهابی برای تحریک جوانان جهت پیوستن به صفوف داعش و بیعت با ابوبکر بغدادی استفاده می‌کند که در این راستا مفتی‌های مالزی و برونئی و برخی علمای اندونزی با تکفیر شیعه اقدام به سرکوب اقلیت‌های شیعی در منطقه می‌کنند.

جوانان در دام حرکت‌های افراطی

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا با اشاره به تکنیک‌های رسانه‌ای داعش و تبلیغات این گروه تروریستی در شبکه‌های مجازی، افزود: تعداد زیادی از جوانان دختر و پسر با پیوستن به شبکه‌های مجازی به دام حرکت‌های افراطی افتاده‌اند تا با نام جهاد فی سبیل الله به جنگ با دشمنان اهل سنت و جماعت در عراق و سوریه بروند و از کودکان و زنان و مردان اهل سنت در مقابل دشمن شیعی و علوی دفاع کنند.

وی گفت: رسانه‌های جمعی کشورهای جنوب شرق آسیا با ارتباط دادن حوادث کشورهای مختلف به جنگ میان شیعی و سنی؛ هچون حوادثی که در سال‌های اخیر در منطقه عراق و سوریه و حتی افغانستان و پاکستان اتفاق افتاد؛ کشورهای ایران و سوریه و حزب‌الله لبنان و جنبش مردمی حوثی‌های یمن را عامل ظلم و ستم به اهل سنت دانسته و با هدف جذب افراد به گروه تروریستی داعش به بیان این موضوع می‌پردازند که برای دفاع از کودکان و بانوان سنی باید وارد جنگ مقدسی علیه شیعه شد.

امینی همچنین با اشاره به تبلیغات برخی از اساتید دانشگاه‌ها و رؤسای حزبی محلی در راستای جذب افراد به گروه تروریسیتی داعش، ادامه داد: همچنین دانشگاه‌هایی چون المدینة در شهر «شاه عالم» مالزی نیز به کمک این جریان شتافته و پیوستن دانشجویان دختر به داعش را به‌عنوان جهاد نکاح واجب دانسته است.

شبکه‌های اجتماعی؛ مهم‌ترین منبع رسانه‌ای داعش

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا با بیان اینکه مردم مالزی همواره در صدر کاربران شبکه‌های اجتماعی در جهان کنونی قرار دارند، گفت: شبکه‌های فیس‌بوک، توییتر و یوتیوب در دو سال گذشته مهم‌ترین منبع تولید خبر برای فعالیت‌های رسانه‌ای داعش در منطقه نوسانترا(جنوب شرق آسیا) به‌شمار می‌آیند.

وی اظهار کرد: با گسترش فعالیت‌های نظامی و تروریستی داعش در این منطقه و هشدارهای برخی مقامات خارجی به مالزی تعدادی از شبکه‌های اجتماعی وابسته به داعش مسدود و برخی سایت‌های وابسته به عناصر بومی داعش نیز فیلتر شدند که به دنبال این موضوع در یک سال اخیر تعداد زیادی از شبکه‌های اینترنتی به‌صورت رایگان وارد میدان فعالیت رسانه‌ای داعش در منطقه شدند.

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا بیان کرد: بررسی سایت‌های متعدد وابسته به داعش بیانگر وجود نوعی دست‌های پنهان عربی در برنامه‌ریزی رسانه‌ای برای داعش در جنوب شرق آسیا است، زیرا بسیاری از منابع اطلاعاتی این سایت‌ها مستقیما از سایت‌های عربی اخذ شده‌اند و سخنان به اصطلاح مجاهدان انتحاری نیز به زبان عربی ترجمه و حتی صداگذاری شده است.

وی ادامه داد: بیشتر توجه این سایت‌ها به انعکاس اخبار پیروزی‌های داعش در منطقه خاورمیانه و تبلیغ این دروغ که دولت موسوم به دولت اسلامی شام و عراق در حال گسترش بوده، جلب شده است؛ همچنین یکی از مهم‌ترین بخش‌های این سایت‌ها پاسخ به شبهاتی است که به مبارزه داعش در جهان علیه مخالفان برمی‌گردد که این پاسخ‌گویی برعهده تعدادی از مبلغان وهابی است. در واقع همه این سایت‌ها به گونه‌ای تکثیر پیدا کرده‌اند که با یک جست‌وجوی ساده صدها وب‌سایت به زبان مالایی به دست می‌آید و کاربر با حجم گسترده‌ای از مطالب، فیلم‌ها و اخبار پیروزی به اصطلاح اسلام بر کفر روبرو می‌شود.

امینی با اشاره به ماهیت فعالیت‌های رسانه‌ای داعش، گفت: عوامل داعش در جنوب شرق آسیا با تغییر یک استراتژی، تنها با داشتن یک آدرس اینترنتی (واقعی یا غیر واقعی) و در فضای مجازی به صورت رایگان به تبلیغات می‌پردازند که از آن جمله می‌توان به سایت‌های «اصدارات الدولة الاسلامیه» به آدرس اینترنتی isdarat.daulahislamiyyah.com و «دولة اسلامیة وردپرس» به نشانی dawlaislamiyyah.wordpress.com اشاره کرد که در این سایت‌ها اخبار و تبلیغات به زبان مالایی منتشر می‌شود.

جذب مردم با استفاده از واژه‌های مقدس در تبلیغات

وی عنوان کرد: یکی از تاکتیک‌های جنگ روانی داعش در منطقه نوسانترا استفاده از واژه‌هایی است که در اذهان عمومی مردم دارای معانی مقدسی است؛ مانند استفاده از واژه «جهاد فی سبیل الله»، به‌کارگیری واژه «غزوه» به جای «جنگ» که یادآور جنگ‌های پیامبر اکرم(ص) در صدر اسلام با مشرکان است و یا دیگر واژه‌ها که یک نوع حقانیت غیر قابل تردید به مبارزات داعش علیه مخالفان می‌بخشد.

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا افزود: سایت‌های تبلیغاتی داعش با استفاده از واژه «صفوی» در صدد این هستند که با منسوب کردن تفکرات شیعی به حکومت صفویه، اصالت تاریخی و دینی تشیع را مخدوش کنند که در واقع این‌گونه تبلیغات رسانه‌ای مایه اصلی شیعه‌هراسی و ایران‌هراسی در منطقه جنوب شرق آسیا شده است.

استفاده از سرودهای جنبشی و حماسی برای تحریک احساسی

وی گفت: از آنجایی که مردم منطقه جنوب شرق آسیا افرادی عاطفی و احساسی هستند و چندان علاقه‌ای به مباحث عقلانی، فلسفی و اعتقادی پیچیده ندارند و بیشتر علاقه آنان به سمت سرودهای دینی و آئین گفتاری است؛ به همین علت سیاست‌گذاری رسانه‌ای داعش بر تولید هر چه بیشتر سرودهای جنبشی و حماسی بنیان گذاشته شده است که از جمله آنها می‌توان به سرودهای بهشت خدا، این دولت اسلام، امت من تن به ذلت نمی‌دهد، مادر عزیزم، بیعت با ابوبکر بغدادی، رافضه دجال، همان‌گونه که هستند باشید و ای مجروحان جهاد در سایت‌های تبلیغی مالائی اشاره کرد.

امینی یادآور شد: سایت «مله ابراهیم ورد پرس» به آدرس millahibrahim.wordpress.com نمونه دیگری از فعالیت رسانه‌ای طرفداران داعش در جنوب شرق آسیا به زبان مالایی است. در این سایت مطالب زیادی درباره حجاب در اسلام، جهاد زنان، حضرت مهدی(عج) در شیعه و دیگر مطالب منتشر شده است. همچنین در این سایت تمامی شماره‌های نشریه «دابق ارگان» داعش و خطبه‌های نماز جمعه در موصل به زبان مالایی قابل دسترسی است.

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا با بیان اینکه طرفداران داعش در نوسانترا با تبلیغاتی که در سایت‌ها انجام می‌شود با آخرین مطالب دینی و سیاسی گروه تروریستی داعش آشنا می‌شوند، گفت: از بخش‌های مهم سایت مله ابراهیم ورد پرس نشر الکترونیکی کتاب‌های داعش همچون «پرچم سیاه در روم یا تاریخ جهاد در اروپا 1990-2015»، «پرچم سیاه از پرسیا» و «پرچم سیاه از شرق از خراسان تا قدس 1979-2012» است.

تبلیغات آزاد فعالیت‌های داعش در مساجد اندونزی

وی ادامه داد: سایت «دوله اسلامیه باقیه ورد پرس» به نشانی daulahislamiyahbaqiyyah.wordpress.com، نمونه دیگری از شبکه‌های اینترنتی است که به انتشار و تبلیغ فعالیت‌های جهادی گروهی از جوانان اندونزی به زبان مالائی می‌پردازد. نکته جالبی که در این سایت دیده می‌شود فعالیت‌های تبلیغی آزاد داعش منطقه نوسانترا در مساجد اندونزی است.

امینی با بیان اینکه فعالیت‌های آزاد داعش در اندونزی به حدی در هفته‌های اخیر زیاد بوده است که تصاویر متعددی از حضور آنان با پرچم سیاه در خیابان‌ها و معابر شهری منتشر شده است، عنوان کرد: در این سایت تصویری از طرفداران داعش در خیابان‌های اندونزی نیز منتشر شده است. همچنین در این سایت پیام‌های سران القاعده در جذب افراد به گروه‌های تروریستی به زبان مالائی و اندونزیایی منتشر می‌شود.

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا اظهار کرد: یکی از روش‌های ارزان و در دسترس، استفاده از گوگل پلاس در تبلیغات داعش است. با استفاده از این شبکه مجانی امکان ردیابی خیلی دشوار است و تعداد زیادی از طرفداران داعش در منطقه مالزی و اندونزی از امکانات این شبکه برای تبلیغات رسانه‌ای خود استفاده می‌کنند.

وی گفت: شبکه مجانی بلاگس پوت «Blogspot» که به گوگل تعلق دارد از مهم‌ترین شبکه‌های در اختیار گروه تروریستی داعش در منطقه است و یکی از سایت‌های فعال مالائی در حوزه بلاگس پوت سایتی موسوم به islamnewsupdate.blogspot.com است که در این سایت بیانیه یکی از رهبران داعش در زندان اندونزی به نام ابوسلیمان امان عبدالرحمن ارخبیلی منتشر شده است.

امینی بیان کرد: یکی از شبکه‌های مالائی و اندونزیائی داعش که توسط گوگل حمایت می‌شود سایت gpt-tube.blogspot.com است که این سایت با انتشار ده‌ها فیلم درباره خطر شیعه در منطقه ملایو، شیعه ایران و عراق را هم‌پیمانان اسرائیل و آمریکا معرفی می‌کند. در یکی از این فیلم‌ها که به انتشار سخنان محمدعلی ابطحی می‌پردازد از بین بردن طالبان توسط آمریکا بدون مساعدت ایران ناممکن عنوان شده است.

کارشناس ارشد جریان‌های بین‌المللی افراط‌گرا بیان کرد: یوتیوب یکی دیگر از شبکه‌های رایگان است که در حد وسیعی مورد استفاده داعش مالزی و اندونزی برای انتشار فیلم‌های فعالیت‌های این گروه تروریستی قرار می‌گیرد.

معهد عزام؛ مرکز آموزش کودکان مالایی در مناطق تحت نفوذ داعش

وی با اشاره به تشکیل آموزشگاه «معهد عزّام» برای تربیت کودکان مالائی در مناطق تحت نفوذ داعش، اظهار کرد: در این مرکز کودکان زیر 10 سال با انواع سلاح‌های گرم و دفاع شخصی آشنا می‌شوند و در ضمن اساتیدی از عرب‌زبانان به آنان زبان عربی و تروریست‌های اروپایی به آنان زبان انگلیسی آموزش می‌دهند.

وی گفت: از مهم‌ترین آموزش‌های این کودکان دروس قرآن و توحید با تفسیرات وهابیت است و هیچ یک از متون فقهی شافعی، حنفی، مالکی و حنبلی جزو دروس آنان نیست و کتب محمد بن عبدالوهاب از مهم‌ترین منابع آنان برای آشنایی با اسلام است.

captcha