کد خبر: 3446379
تاریخ انتشار : ۱۸ آبان ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۹
یک استاد حوزه علمیه:

روشن‌گری و تبعیت محض ولی زمان از صفات بارز عمار بود

کانون خبرنگاران نبأ: مدرس حوزه علمیه گفت: هر جایی که اختلاف و انحراف اتفاق می‌افتاد عمار با روشن‌گری و تلنگرهایش باعث می‌شد بین اصحاب انحرافی پیش نیاید.

حجت‌الاسلام محمد برزگر، استاد حوزه علمیه نبی اکرم(ص) تهران،  در گفت‌وگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، به مناسبت  9 صفر که شهادت حضرت عماربن یاسر(ع) نامگذاری شده است به شخصیت این صحابه بزرگوار پرداخت.

چه شد که عمار، عمار شد

حجت‌الاسلام برزگر گفت: صفتی که عمار را عمار کرد، روشن‌گری و تابع محض ولی زمان بودن، بود و حضور با صداقت و با اخلاص در مسیر، سبب نفوذ سخن وی بود؛ صفت ویژه‌ عمار که دیگران  کم‌رنگ دارند  و یا ندارند،  روشن‌گری و تبین کلام حضرات معصومین است؛ زمانی که احساس خطر می‌کند در میدان حضور می‌یابد، خودش را فدا می‌کند تا نام و یاد حضرات معصومین باقی بماند.

وی تشریح کرد: در جنگ صفین و در جنگ‌های دیگر که شورش‌ها و اختلاف‌هایی ایجاد شد؛ عده‌ای از اصحاب فریب خوردند و بین تمیز حق و باطل دچار انحراف شدند، در این زمان، عمار حضور پیدا کرد و با روشن‌گری میان اصحاب یادآوری کرد که با چه کسی طرف هستند، تلنگری که عمار در جنگ‌ها و مجالس می‌زد، باعث می‌شد دیگران به انحراف کشیده نشوند.

استاد حوزه ادامه داد: عمار، سلمان و ابوذر، هر کدام به نوبه خودشان وظایف و صفات خاصی داشتند، اگر عمار نبود، سلمان یا ابوذر روشنگری می‌کردند، همه صحابی جلیل‌القدر بودند؛ هرجا  احساس  وظیفه می‌کردند در میدان حضور داشتند.

حجت‌‌الاسلام برزگر افزود: الان وظیفه این است که روشن‌گری کنیم و از پیشروی انحرافاتی که در جامعه وجود دارد با ابزار بیان، قلم، منبر جلوگیری کنیم تا مردم دچار تحیر نشوند.

ولایت‌پذیری عمار

مدرس حوزه گفت: عمار طابق النعل بالنعل در زمان پیامبر اکرم(ص) و در عصر امیرالمؤمنین(ع) بود؛ یعنی پایش را جای پای امام معصوم می‌گذاشت و از ولی زمانش تبعیت می‌کرد پایش را جایی نمی‌گذاشت که در مسیر انحراف کشیده شود و لحظه‌ای تخطی نکرد، گوش به فرمان امامش بود؛ آنجایی که باید در اختیار حضرت بود و کاری انجام می‌داد در طبق اخلاص می‌گذاشت و جانش هم در راه امام فدا می‌کرد.

الگوپذیری جامعه اسلامی از عمارها در تبعیت از ولی فقیه زمان خویش

وی با اشاره به سخن مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) که فرمودند «أین عمار» تشریح کرد: چرا فرمودند «أین عمار» چون صحابه آن جایی که به باد خزان می‌رفتند، تحت تأثیر امیال نفسانی، پول‌ها، پست‌ها و مقام‌ها قرار می‌گرفتند، عمار صحابه را روشن و متنبه می‌کرد که حواستان باشد قیامتی در پیش است، امام معصوم ما امیرالمؤمنین(ع) را تنها نگذارید این وصیت پیامبر(ص) بود که همیشه همراه ایشان باشید و تحت تأثیر بادهای وزان و خزان جامعه قرار نگیرید؛ به این دلیل اگر انسان از امام معصوم دور بیافتد از مسیر صراط مستقیم گمراه می‌شود.

 حجت‌الاسلام برزگر، با اشاره به آیه شریفه قرآن «أَطِیعُوا اللهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَاُولِی الاْمْرِ مِنْکُمْ» ادامه داد: اى کسانى که ایمان آورده‏‌اید خدا را اطاعت کنید و پیامبر(ص) و اولیاى امر خود را [نیز] اطاعت کنید و صاحبان امر و فضیلت مبینان کتاب خدا هستند آنها  کسانی جز حضرات معصومین نیستند؛ وظیفه انبیا، القاء وحی به مردم عادی و عموم جامعه است و وظیفه تبین و تشریح احکام را برعهده دارند، آنان حکم مرزبانان حدود الهی را دارند و حریم دین اسلام را حفظ می‌کنند، عمار در این زمان از امام معصومش دفاع کرد و مردم را آگاه ‌کرد تا تبعیت محض از امام معصوم بکنند.

حجت‌الاسلام برزگر افزود: الان وظیفه ما این است که از حریم و کیان دین دفاع بکنیم و در موقعیتی به سر می‌بریم که در رأس امور یک ولی فقیه عادل و حکیم قرار دارد؛ بنابراین، باید دور شمع وجود ایشان بچرخیم ایشان را با قلم، سخنرانی، گفتگو با جوانان حفظ بکنیم و از هر طریقی که می‌شود از ولی زمان دفاع بکنیم و پرچم ولی فقیه را بالا ببریم؛  و از هیچ کس نباید بترسیم مردم را  باید روشن بکنیم  در حال حاضر خدشه‌هایی بر علیه ولی فقیه، اسلام  وارد می‌کنند. وظیفه ما باید عمار گونه باشد آنجایی که  دیگران دین را می‌خواهند به انحراف ببرند و ولی فقیه را تخریب و تضعیف بکنند ما باید جلو این‌ها بایستیم و با ادله و برهان جواب منطقی به آنها بدهیم و سرکوبشان بکنیم و به آنها فرصت ندهیم که دیگران را تحت تأثیر قرار بدهند و  به انحراف بکشند و در این راه عمارگونه، جانمان را برای دین اسلام  و برای اعتلای کلمه توحید و برای دفاع از ولایت فقیه بدهیم.

شناخت پیامبر(ص) با عمار

حجت‌الاسلام برزگر گفت: در شبه جزیره عربستان، پیامبر به پاکی، خوش اخلاقی و امانت داری  معروف بود؛ اما جریان عمار، زمانی بود که پیامبراکرم(ص) آمد اظهار علنی اسلام کرد، عده‌ای با سختی ایمان آوردند، عمار هم دنبال و تشنه حقیقت بود، نام و نشانی از پیامبر شنید رفت سراغ پیامبراکرم(ص) با پیامبر آشنا شد، حرف‌های پیامبر مطابق با عقل بشر، انضباط عمومی بود و همه می‌پسندیدند؛ در حرف‌های حضرت، ظلم و خشونت دیده نمی‌شد، وی ابراز تمایل بر اسلام آوردن در کنار پیامبر(ص) را  کرد، بعد از اینکه سالیانی در کنار پیامبر(ص) بود از محضر ایشان کسب فیض کرد و از صحابی خاص پیامبراکرم(ص) قرار گرفت، بعد از پیامبر اکرم(ص) هم در کنار امیرالمؤمنین(ع) بود تا به شهادت رسید.

شناخت امام علی(ع) با عمار

استاد حوزه علمیه نبی اکرم(ص) گفت: چون عمار از صحابی پیامبراکرم(ص) بود با امیرالمؤمنین(ع) هم مراودت‌هایی داشتند چون افضل صحابه را هم در کتب اهل‌سنت و هم درکتب شیعه آمده «علی(ع) افضل صحابه است»، یک لقب خاص و ویژه‌ای که برادران اهل‌سنت برای امیرالمؤمنین(ع) قائل هستند و به هیچ خلیفه دیگری این لقب را ندادند؛ لقب «علی کرم‌الله وجهه» است یعنی خدا صورت امام علی(ع) را تکریم بکند مورد کرامت قرار دهد علتش هم آن است اهل‌سنت قائل هستند که امیرالمؤمنین(ع) به هیچ بتی سجده نکرد اما خلفای دیگر این کار را انجام داده بودند.

وی ادامه داد: عمار، سلمان، ابوذر، میثم و دیگران اینها همه دوره شمع وجود پیغمبراکرم(ص) می‌چرخیدند و تحت فرمان و تبعیت محضه پیامبراکرم(ص) بودند و می‌دیدند که امیرالمؤمنین(ع) هم توجه خاصی به پیامبر(ص) دارد با فضلیت‌‌های امام‌علی(ع) هم آگاه شدند همین باعث شد که عمار و دیگر صحابه از دوستداران امام علی(ع) قرار بگیرند و با حضرت آشنا شوند.

استاد حوزه با اشاره به حدیثی که در کتاب «مشارق انوار الیقین فی اسرار امیرالمؤمنین» حافظ رجب برسی که از علمای شیعه است گفت: ایشان روایت عجیبی را نقل می‌کند و می‌فرماید، یک روز عمار آمد خدمت امیرالمؤمنین(ع) عرض کرد من بدهکارم و طلبکار آمده طلبش را از من بگیرد من پول ندارم اگر امکان دارد کمکی به من بکنید حضرت فرمود، «سنگی که جلوی پایت است را بردار به نام من بخوان هر چه قدر نیاز داری از آن جدا کن؛ عمار می‌گوید سنگی جلوی پای من بود من این سنگ را برداشتم خدا را به حق علی(ع)  قسم دادم دیدم سنگ تبدیل به طلا شد عمار گفت حالا من چطور این سنگ را قسمت بکنم ابزاری ندارم حضرت چیز عجیبی به عمار فرمودند، یاضعیف الیقین چرا ایمان و یقینت ضعیف شده تعجب کردی سنگ طلا شده این را به نام من بخوان خدا خردش می‌کند؛ عمار گفت خواندم سنگ به خرده‌هایی از طلا در آمد به اندازه وسع هم برداشتم و دوباره امام علی(ع) فرمودند، دوباره این را به نام من بخوان سنگ می‌شود» با اینکه آنها از صحابه جلیل بودند ولی گاهی اوقات باورشان نمی‌شد.

ویژگی عمار

مدرس حوزه عنوان کرد: عمار مبین و روشن‌کننده انحرافات بود وقتی می‌دید، مردم از راه حق به بیراهه کشیده شده‌اند، با روشن‌گری‌هایش مردم را از انحرافات جدا می‌کرد و به راه حق می‌کشاند.

حجت‌الاسلام برزگر ادامه داد: هرجا که احساس می‌کرد باید ورود پیدا کند و از حق پیامبراکرم(ص) و امیرالمؤمنین(ع) دفاع بکند از هیچ کسی ترس و واهمه‌ای نداشت و جانش هم در این راه داد.

وی در پایان با اشاره به حدیث معروف پیامبر(ص) که می‌فرماید، «علی مع الحق و الحق مع علی» گفت: در جای دیگر پیامبر آورده است «العمار مع الحق و الحق مع العمار حیث یدور العمار حق و الحق مع العمار حیث یدور فی حق» هرجا حق دور می‌زند عمار هم دور حق می‌چرخد؛ طرفدار حق بودن از ویژگی‌های خاص عمار بود.

علیرضا برومند

captcha