به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت که روز گذشته، یکشنبه 24 آبانماه، در جمع خبرنگاران سخن میگفت در پاسخ به این سؤال که مقام معظم رهبری خواستار انجام اقداماتی برای به فراموشی نسپردن فاجعه منا شدهاند، چه کاری در این خصوص انجام دادهاید؟ گفت: مستندسازی ما دقیقاً در همین راستا قرار دارد ما در حال جمعآوری اطلاعات از همه کسانی هستیم که شاهد ماجرا بودهاند. نه تنها در داخل کشور بلکه در خارج کشور هم از طریق رایزنان جمهوری اسلامی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با زائران بسیاری از کشورها تماس گرفته شده و مطالب آنها را جمعآوری میکنیم.
وی ادامه داد: وقتی که دقیقاً علل و عوامل حادثه برای ما مشخص شد، بحثهای حقوقی این مسئله را جدیتر پیگیری میکنیم. البته اکنون از طریق وزرای حج کشورهای اسلامی هم این مسئله را پیگری میکنیم و به همه آنها نامه نوشته شده است.
حجتالاسلام قاضی عسکر تصریح کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودهاند نباید اجازه دهیم که این فاجعه به فراموشی سپرده شود چرا که حادثه کوچکی نیست.
وی ادامه داد: مدارک باید تدوین شود تا مجموعه کاملی شود که حادثه از کجا شروع شده و چگونه ادامه یافته است. این مطالب باید به صورت مستند در اختیار مردم قرار بگیرد و به گونهای باشد که در مجامع عمومی قابل ارائه باشد. وقتی مسئلهای از نظر حقوقی بخواهد بررسی شود باید مستندات کامل باشد و ما اکنون اظهارات شهود ایرانی و خارجی را جمع آوری میکنیم که میتواند مجموعه تأثیرگذار برای ارائه به مجامع عمومی و ماندن و ثبت در تاریخ باشد.
حجتالاسلام قاضی عسکر در پاسخ به این سؤال که عملکرد رسانههای ایران را در خصوص فاجعه منا چگونه ارزیابی میکنید و چرا رسانههای ایران نتوانستند ابعاد این فاجعه را به مردم جهان منتقل کنند؟ گفت: ما اطلاع رسانی دقیقی انجام دادیم و روز اول به همه اعلام کردم هیچ کس مصاحبه نکند و سخنگوی ما آقای اوحدی هستند و از طریق وی صبح و شب اطلاع رسانی کردیم.
تعداد کشته و مفقودان ایرانی فاجعه منا 462 نفر
وی تصریح کرد: شیوه آمارگیری ما هم شیوه دقیقی بود یعنی از هر کاروان مشخص بود که چه تعداد کشته و مفقودی داریم. آماری که ما ارائه کردیم 464 نفر بود که دو نفر آنها به دلیل تشابه اسمی کم شد و اکنون هم همان 462 نفر را اعلام میکنیم و به محض اینکه از تعداد مفقودان کاسته میشود بلافاصله اعلام میکنیم.
تروریست خوب و بد نداریم/ این خیانت است
در این مصاحبه خبرنگاران به مسئله دوگانگی واکنش رسانهها به فاجعههای تروریستی بیروت و فرانسه و فاجعه منا اشاره و خواستار ارائه تحلیلی از سوی قاضی عسکر شدند که وی گفت: این مسئله اکنون مطرح است که تروریست خوب و بد نداریم و ترویست هر کجا که باشد محکوم هستند. اما دوگانه برخورد کردن رسانههای غرب با حوادث جهان اسلام یکی از خیانتهایی است که آنها انجام میدهند.
بیش از 7000 نفر در منا کشته شدند چرا جهان غرب موضع نگرفت؟
وی ادامه داد: ما وقتی میبینیم دو روز قبل یک حادثه تروریستی در بیروت رخ میدهد و اعلام میشود که داعش این کار را انجام داده، این حادثه با حادثه فرانسته چه تفاوتی دارد؟ ما به عنوان یک مسلمان هر دو حادثه بیروت و فرانسه را محکوم میکنیم و هر انسان بیگناهی هر کجا کشته شود محکوم است. بیش از هفت هزار نفر در منا کشته شدند چرا جهان غرب موضع نگرفت؟ متأسفانه غربیها در همه مسائل دوگانه برخورد میکنند که زیبنده نیست.
حجتالاسلام قاضی عسکر در پاسخ به این سؤال که پیگیری حقوقی جانباختگان منا به چه صورت است؟ گفت: در حال حاضر تعدادی از عزیزان ما مفقود هستند که تمام تلاش نیروهای سازمان حج و زیارت و بعثه بر این متمرکز شده که تکلیف این مفقودان مشخص شود.
وی با تأکید بر لزوم پیگیریهای حقوقی این حادثه اشاره و اظهار کرد: بسیاری از این مجامع حقوقی به قدرتهای سلطهگر وابستگی دارند و ما باید ببینیم از چه طریقی این کار نتیجه بخش خواهد بود. البته وزارت امور خارجه نقش اصلی را در پیگیری دارد چرا که دفاع از حقوق شهروندان وظیفه وزارت امور خارجه است و ما به آنها کمک خواهیمکرد.
باید با دریافت دیه و غرامت، حقوق جانباختگان منا را استیفا کنیم
حجتالاسلام قاضی عسکر بر لزوم ارتباط با مسئولان عربستان نیز اشاره و عنوان کرد: بعد از این حادثه مسئولان عربستانی هم جلساتی داشتهاند باید با ارتباطی که با آنها داریم مسائل را مطرح و به عنوان دیه، غرامت و ... حقوق جانباختگان را استیفا کنیم و بحث مقصر بودن افراد هم پیگیری شود نمیشود که بیش از هفت هزار نفر انسان در آن شرایط کشته شوند و بعد گفته شود که کسی مقصر نیست و مجازات متناسب هم برای مقصران باید در نظر گرفته شود.
اعزام بستگان مفقودان منا به عربستان
وی از اعزام بستگان مفقودان حادثه منا به عربستان برای دریافت DNA آنها خبر داد و گفت: این کار برای این صورت میگیرد که آزمایشها بر اساس اصول مورد قبول عربستان باشد.