به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، بهمناسبت 24 آبانماه، محمدرضا کریمی، رئیس اداره کتابخانههای عمومی ورامین گفت: روز ۲۴ آبانماه روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار نام دارد و مراسمها در جهت تکریم مقام کتابدار و ترویج گفتمان کتابخوانی برگزار میشود.
وی افزود: در این روز در ۷ باب کتابخانه شهرستان ثبتنام رایگان داریم و اگر علاقهمندان نتوانند مراجعه حضوری داشته باشند، میتوانند در سامانه www.samanpl.ir ثبتنام کرده و پس از آن برای دریافت کارت مراجعه کنند.
کریمی در ادامه اظهار کرد: ۳۰ آبانماه مراسم رونمایی و نقد کتاب «زیارت» استاد وزیری را خواهیم داشت که آخرین اثر ایشان است، همچنین در همه کتابخانهها نمایشگاهی از تازههای کتاب برگزار خواهیم کرد که صرفاً جهت نمایش بوده و فروش نداریم و مدارس نیز میتوانند با اعلام آمادگی از این نمایشگاهها بازدید کنند.
وی سپس با اشاره به طرح جدید نهاد کتابخانهها با عنوان نشستهای کتابخوان اذعان کرد: این نشستها با هدف به اشتراکگذاری کتابهای خوانده شده برگزار میشود و هدف آن افزایش میل و انگیزه به مطالعه است، که صد و شصت و ششمین نشست کشوری ۲۷ مهرماه با میزبانی ورامین در این شهرستان برگزار شد.
رئیس اداره کتابخانههای ورامین سپس بیان کرد: روند کار در این نشستها بدین گونه است که قبل از نشست در سایت فراخوان میدهیم، علاقهمندان ثبتنام میکنند و کتاب مورد نظر خود را اعلام میکنند و پس از تأیید کتاب، افراد گزینش میشوند و در مراسم در مدت زمان 10 دقیقه کتاب را به جمع حاضر معرفی میکنند و هر شخص با توجه به موفقیت در ارائه مطالب میتواند مخاطب را جذب و به خواندن آن کتاب ترغیب کند.
همچنین به طور معمول دو نفر از نویسندگان شهرستان آثار خود را ارائه میدهند که در نشست اخیر احسان تاجیک، کتاب «تک درخت کویر» و غلامحسین بنیآدم، کتاب «قصههای شیرین مثنوی معنوی» را ارائه کردند.
وی افزود: علاوه بر این نشستها که ملی هستند و با توجه به اینکه دانشآموزان جامعه هدف ما هستند، نشستهای کتابخوان مدرسهای را با هدف آشنایی دانشآموزان با کتاب ترتیب دادهایم و برنامه به این شکل برگزار میشود که دانشآموزان ثبتنام میکنند و ۵ نفر از دانشآموزان و دو نفر از کتابداران و یک نفر هم از معلمین برای معرفی کتاب انتخاب میشوند.
وی سپس بیان کرد: نشست کتابخوان کتابخانهای را در سالن قرائتخانه داریم که 10 نفر از اعضای کتابخانه کتابهایی را که خواندهاند به اشتراک میگذارند.
کریمی برگزاری مسابقات نقاشی در مقاطع مختلف، کلاسهای قصهگویی و جمعخوانی به طور ویژه را از دیگر برنامههای این ایام عنوان کرد.
وی در ادامه بیان کرد: در سطح شهرستان ورامین ۷ کتابخانه داریم، کتابخانه سعدی واقع در خیرآباد، ولیعصر(عج) در پارک پانزده خرداد، کتابخانه رازی واقع در میدان رازی، شهید فتوحی شعار روبروی بیمارستان مفتح، کوچه محسن اردستانی، امام خمینی(ره) در جوادآباد و سیدالشهداء(ع) در روستای محمدآباد عربها؛ همچنین کتابخانهای خاص که در کل شهرستانهای استان تهران فقط در ورامین و پاکدشت موجود است، کتابخانه سیار سفیر دانایی است، که در اصل خودرویی است که مانند کتابخانه تجهیز شده است و هدف آن خدماتدهی به مناطقی است که دارای کتابخانه نیستند.
وی افزود: در این کتابخانه حدود ۲۷۰۰ نسخه کتاب موجود است و طریقه کار این کتابخانه به این صورت است که پس از عضوگیری، زمان مشخصی را برای کار هفتگی در هر مکان تعیین میکند و اعضا میتوانند در آن زمان کتابها را به امانت بگیرند و یا تحویل دهند.
رئیس اداره کتابخانههای ورامین سپس بیان کرد: تمامی خدمات کتابخانهها به صورت الکترونیکی و با نرمافزار تحت وب سامان صورت میپذیرد و شما میتوانید به صورت مجازی به هر کدام از کتابخانههای شهرستان مراجعه کرده و کتاب مورد نیاز خود را بیابید؛ بعلاوه با عضویت در یکی از کتابخانههای ورامین که متعلق به نهاد کتابخانه های عمومی کشور است و با دریافت یک کارت، عضویت سراسری خواهید داشت و تا زمانی که کارت اعتبار دارد میتوانید از همه کتابخانههای کشور استفاده کنید و حتی به طور مجازی از موجودی کتابخانهها مطلع شده و کتاب مورد نظر را یافته و آن را رزرو کرده و یا با استفاده از نام کاربری و رمز کتاب خود را تمدید کنید.
وی در ادامه با اشاره به نسخه الکترونیکی برخی کتب اظهار کرد: با ورود تکنولوژی به مطالعات به این شکل که کتاب به صورت پیدیاف باشد موافق نیستم، چرا که منابع دیجیتال نمیتوانند جایگزین منابع چاپی شوند؛ به عنوان مثال تاریخ ویل دورانت که یک کتاب چند جلدی است را نمیتوان از طریق گوشی خواند، چرا که آسیب زیادی به چشم وارد میکند اما کار با کتاب بسیار راحتتر بوده و تورق یک آرامشی به انسان میدهد، و کار با آن راحتتر است، از طرفی در سایر کشورها که در تکنولوژی پیش قدم هستند تیراژ چاپ بالا میرود در صورتیکه اگر مطالعه منابع دیجیتال مورد تأیید بود، کتب در آن کشورها چاپ نمیشد.
کریمی سپس در پاسخ به این سؤال که آیا ترویج شبکههای اجتماعی در جامعه تأثیرمنفی بر مراجعات به کتابخانه داشته یا نه، اذعان کرد: کاهشی در مراجعات نداشتیم چه بسا افرادی مراجعه کرده و کتابهای شعرا را درخواست میکنند به این علت که در گروههای شعرخوانی عضو هستند میخواهند اشعار زیبایی را به اشتراک بگذارند و از منابع اصلی استفاده کنند، برخی هم گروههای خلاصه کتاب یا جمعخوانی دارند.
وی در ادامه با اشاره به این مسئله که میتوان استفاده صحیحی از این شبکهها در جهت تروویج فرهنگ کتابخوانی داشت، گفت: من در شبکههای اجتماعی فقط در گروههای کتاب محور عضویت دارم؛ در یکی از این گروهها بنابراین شد که کتاب برادران کارامازوف را بخوانیم، من هم آن را از قفسه برداشتم، چند روز بعد فردی وارد کتابخانه شد و اظهار کرد که این کتاب را میخواهد، حدس زدم این فرد یکی از اعضا گروه مزبور باشد، لذا با او صحبت کردم و متوجه شدم مادر شخص در گروه عضویت دارد، من هم کتاب را هم تحویل او دادم.
این مقام مسئول در رابطه با تشکیل نهاد کتابخانههای عمومی کشور بیان کرد: این نهاد که یک نهاد عمومی غیردولتی است، در سال ۸۳ تأسیس شد و هر اداره شهرستانی زیر نظر اداره کل استانی و در نهایت زیرمجموعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور است.
وی افزود: از زمانی که نهاد کتابخانههای عمومی از اداره ارشاد جدا شد تغییرات اساسی در آن ایجاد شد و به نوعی جان تازهای گرفت.
کریمی همچنین اظهار کرد: خرید کتب بهصورت یکپارچه توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور و توسط کتابداران کتابخانه انجام میشود و توسط رئیس ادارات صورت نمیگیرد و براساس درجهبندی کتابخانهها، در واحد منابع نهاد کتابخانهها کتاب تهیه و ارسال میشود.
وی ادامه داد: منابع برای کتابخانهها به صورت مستمر ارسال میشود و در سال جاری نزدیک به ۵۰ میلیون تومان بابت تهیه کتاب برای کتابخانههای شهرستان هزینه شده است.
رئیس اداره کتابخانههای شهرستان ورامین سپس تصریح کرد: نیم درصد از درآمد شهرداری باید به اداره کتابخانههای شهرستان پرداخت شود که حیدریان، شهردار ورامین همکاری خوبی در پرداخت نیم درصد سهم کتابخانهها، داشتهاند.
کریمی سپس در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان فرهنگ کتابخوانی را ترویج داد، اذعان کرد: نقش خانودهها در این زمینه بسیار پررنگ است، پیشنهاد من به خانوادهها این است که به جای خرید سیدیهای بازی و سایر هدایا دو یا سه روز در هفته کتاب به فرزندان خود هدیه کنند یا کتابی به امانت گرفته و آنان را در خواندن کتاب همراهی کنند؛ همچنین باید کودکان از سنین پایین کتاب را در دست پدر و مادر خود ببینند و از طرفی اولیاء به آنچه در کتاب میخواند عمل کند، در اینصورت است که آنها نیز کتابخوان خواهند شد؛ ما به این نتیجه رسیدیم که به جای اینکه پدر و مادر با کتاب به خانه بروند، بچهها با کتاب به خانه بروند یعنی در مدرسه به آنها آموزش بدهیم و تشویق کنیم و از آنها بخواهیم در مورد کتابی که خواندهاند گزارش و خلاصه ارائه کنند.
وی در پایان اظهار کرد: کتاب اعتیادآور است و بنده شدیداً به کتاب معتاد هستم و حتی گاهاً تا پاسی از شب مشغول مطالعه هستم، البته در محل کار فرصت مطالعه ندارم اما در منزل حتما مطالعه میکنم.
حجت وجدانی