به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله العظمی حسین نوری همدانی امشب 26 آبان در اولین شب از گردهمایی مفسران و استادان تفسیر قرآن حوزه که در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد گفت: امشب گرامیداشت شخصیتی بسیار والا، فقیه، کلامی، رجالی، مورخ، محدث و مفسر و مدرس قرآن کریم و فردی است که جامع کمالات و ویژگیهاست.
وی ادامه داد: ایشان از مصادیق فی بیوت اذن الله است که بیت ایشان نیز به همت یکی از خیران و نیکوکاران تبدیل به دارالقرآن شده است و محلی برای تحقیق و تدریس معارف قرآن است.
آیت الله نوری همدانی بیان کرد: علامه طباطبایی کوهی از علم و دریایی پر از امواج با برکت بود که در همه ابعاد اسلامی سخن گفته است بدون اینکه خسته شود و چیزی کم بگذارد.
این مرجع تقلید اظهار کرد: اخلاق و تواضغ، ایشان مثال زدنی است و او معلم اخلاق بود که بنده 5 سال از محضر ایشان استفاده کردم و افتخار شاگردی داشتم و در کلاس های مختلف از جمله هیئت قدیم و جدید از محضر ایشان بهره بردم و در یک کلام، اخلاق و تواضع و درس گفتن وی برای همه ما درس بود.
استاد برجسته حوزه علمیه رفتار مهربانانه با شاگردان را یکی از ویژگی های وی برشمرد و عنوان کرد: از دیگر ویژگی های ایشان، ولایتمداری است و او شاگرد شایسته قرآن و اهل بیت بود و رفتار و منش وی نشان می داد که چقدر قرآن در روح ایشان تاثیر گذاشته است.
وی ادامه داد: وقتی به آیات قرآن درباره جهنم می رسید قطرات اشک از وی جاری می شد و ماه رمضان را با زیارت حضرت معصومه(س) افطار می کرد و علاقه به اهل بیت در او در نهایت و اوج جلوه گر بود.
این مرجع تقلید تصریح کرد: علامه از وجوهات مصرف نمی کرد و به همین دلیل در تنگنای اقتصادی و فقر به سر می برد و با این وجود در کمال متانت زندگی می کرد و خدا او را برگزیده بود.
ایشان با اشاره به عمق علمی علامه در تفسیر قرآن تصریح کرد: علامه در آیه 200 سوره آل عمران، 50 صفحه مطلب در 15 موضوع نوشته است که در مطلب 12 آن می فرماید خطاب قرآن به مردم است و تنها 85 بار الذین آمنوا دال بر این مسئله است، و ادامه می دهد که قرآن، معتقد است که مردم باید جامعه را بسازند و امر به معروف و نهی از منکر و ... داشته باشند.
اثبات نیاز به حکومت اسلامی
استاد برجسته حوزه ادامه داد: ایشان از این طریق ثابت می کند که برای امر به معروف و اجرای احکام اسلامی نیازمند مدیری مدبر و ولی و حاکم و حکومت اسلامی هستیم که مجری و مبین احکام قرآن باشد و آن ائمه و ولی فقیه است.
وی عنوان کرد: ایشان در ذیل آیات مربوط به ربا نیز سخنانی بیان کرده است و می فرماید خداوند درباره دو چیز بیش از همه موارد، نهی کرده است که یکی ربا و دیگری نهی از تولی کفار است زیرا ربا خطرات و ضررهای اجتماعی و اقتصادی زیادی برای جامعه دارد همچنین نهی شدیدی از تولی کفار دارد.
این مرجع تقلید اظهار کرد: در آیه 5 سوره نساء نیز اموال را مایه قوام زندگی می داند پس مردم باید نظارت کنند تا اموال جامعه اسلامی به دست سفها نیفتد و اگر آن طور که قرآن فرموده است بر این مسایل نظارت داشته باشند فقر در جامعه از بین می رود و توازن اقتصادی میان مردم ایجاد و فقر ریشه کن می شود.
عجایب قرآن
وی افزود: برای فهم آیه 102 سوره بقره، یک میلیون و 260 هزار احتمال بیان شده است که از عجایب قرآن و نشانه اعجاز آن است.
این مرجع تقلید با اشاره به مرابطات علامه با افرادی مانند هانری کربن تصریح کرد: همین مراودات و ارتباطات سبب شد تا وی به مطالعات شیعی علاقه زیادی پیدا کرد و وقتی صحیفه را می خواند اشک می ریخت.
این مرجع تقلید گفت: یکی از ویژگی های المیزان این است که در تفسیر آیات دسته بندی دقیق انجام داده که نشانه ذوق و هنر ایشان است و المیزان به دایرة المعارف بزرگی تبدیل شده است که هیچ تفسیری مبسوط تر و مشروح تر و جامع و کاملتر از آن نوشته نشده است.