به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، در راه انس با قرآن شاهد تغییرات عظیمی در خلقوخوی خود خواهیم بود، شاهد خواهیم بود که با خواندن این معجزه الهی و مداومت بر این کار، یکی پس از دیگری مقام کسب میکنیم: مقام صبر، مقام تسلیم و رضا...
سعیده زندیان مدرس قرآنیای است که این راه را پیموده و شاهد این تغییرات زیبا بوده است، وی 16 سال است که هر هفته مسیر طولانی شهرک غرب تا میدان امام حسین(ع) را برای تدریس در مؤسسه احسنالحدیث طی میکند. این بانو متولد دیماه 1340 در تهران است، در سال 1361 ازدواج کرده و 12 سال به خاطر شغل همسرش در بندرعباس زندگی کرده است، در آنجا با دختر کوچکش به کلاس روخوانی قرآن میرفته اما وقتی به تهران میآید...
از زبان سعیده زندیان مدرس قرآنی «مؤسسه احسنالحدیث» و «مسجد حضرت ابوالفضل (ع) شهرک غرب» روایت عشق به قرآن را بخوانید:
پدرم علاقه زیادی به خواندن قرآن داشت
زندیان در رابطه با منشأ علاقهمندیاش به قرآن گفت: پدرم علاقه زیادی به خواندن قرآن داشت و از این بابت ما هم به قرآن علاقهمند شدیم. سال 1373 به تهران بازگشتیم، در سال 1375 در کلاس روخوانی قرآن بانو آشتیانی در مسجد محله شهرک غرب که تازه دایر شده بود شرکت میکردم، پس از مدتی بانو نظری از طرف مرحومه «سوسن حرجی» داور بینالمللی قرآن، از درالتحفیظ به مسجد آمدند و کلاس فصیحخوانی برپا کردند. از همانجا بود که من به دلیل سطح بالاتری که داشتم به تربیت معلم دارالتحفیظ معرفی شدم.
بانوی مدرس قرآن گفت: فاصله منزل تا دارالتحفیظ طولانی بود، به همین دلیل با همسرم مشورت کردم، ایشان موافقت خود را اعلام کرد. پس از قبولی در امتحان شفاهی دو روز در هفته به دارالتحفیظ میرفتم. زمان کلاسها از ساعت 2 تا 7 بود و من هر بار علاوه بر این زمان، 2 ساعت در مسیر رفت و 2 ساعت در مسیر برگشت از کلاس را در اتوبوس شرکت واحد میگذراندم؛ در این کلاسها تفسیر، قرائت، علوم قرآنی، مفاهیم را به شکل همزمان یاد گرفتم.
همسرم همواره در راه یادگیری و تدریس قرآن همراه من بود
وی از همراهی و همکاری همسرش در این راه یاد کرد و گفت: زمانی که به دارالتحفیظ رفتم دو فرزندم در دبیرستان درس میخواندند و یکی از آنها در پیشدانشگاهی تحصیل میکرد. پس از طی یک دوره یکساله به مدت دو روز در هفته، باید در امتحان عملی تدریس نمره قبولی میگرفتم. این اولین باری بود که تدریس میکردم.
سعیده زندیان از آمادگیاش برای اولین تدریس یاد کرد و گفت: برای قبولی در این امتحان باز هم با همراهی و همکاری همسرم آماده شدم. ایشان تخته وایتبردی برایم خرید و گفت باید برای ما تدریس کنی تا بتوانی در امتحان تدریس برای 60 نفر موفق شوی. 15روز قبل از امتحان هر روز در خانه با حضور همسر و فرزندانم کلاس تمرینی داشتیم. حتی یکبار همسرم همسر خواهرم را به کلاس خانگی ما دعوت کرد تا من مثل زمانی که در امتحان واقعی شرکت میکنم با حجاب درس بدهم.
از خداوند خواستم به خاطر برکات معنوی این راه به ماندنم در این مسیر کمک کند
وی با ذکر این موضوع که به تدریس علاقه داشته اما به شرایط کنونیاش فکر نمیکرده افزود: از خداوند خواسته بودم به خاطر برکات معنوی این راه به ماندنم در این مسیر کمک کند. در روز امتحان پس از 10 دقیقه تدریس در جمع 60 نفره حاضرین، یاریگل داور امتحان از من رسید شما چند سال سابقه تدریس دارید؟ و من پاسخ دادم که سابقهای ندارم؛ بسیار تشویق شدم و قبول شدم. آن روز با شعفی وصفنشدنی مسیر 2 ساعته کلاس تا خانه را طی کردم، گویی روی ابرها بودم.
زندیان در ادامه سخنان خود گفت: از سال 79 هفتهای یک روز به تدریس پرداختم. وقتی مرحومه «سوسن حرجی» پرونده مربیگری مرا در دارالتحفیظ دیدند از من خواستند در مسجد محله شهرک غرب هم بر حسب وظیفه تدریس کنم. در این کلاسها «مفاهیم 9 جلدی وکیل» را درس میدادم.
وی افزود: پس از یک سال دوره تربیت معلم تخصصی را گذراندم. از سال 85 با گروه آموزشی قرائت «سیدحسین موسوی بلده» به «مؤسسه احسنالحدیث» حسینیه حضرت علی اکبر (ع) نقل مکان کردیم. یک طبقه از این حسینیه را که در خیابان صفای شرقی بود به کلاسهای قرآنی اختصاص دادند. از آن زمان تا کنون در مؤسسه در حال تدریس هستم.
شاهد تأثیرات مثبت این روند بر پسران و دخترم بودهام
بانوی قاری و مدرس قرآن درباره گسترش فعالیتهای قرآنیاش گفت: به تازگی به شهرک شهید فکوری میدان آزادی معرفی شدهام و یک ماه است که در آنجا در حال تدریس هستم. کلاسهایم در سطح روخوانی، روانخوانی، فصیحخوانی، تجوید و مفاهیم برگزار میشود؛ البته در طول این سالها خیلی از پیشنهادهای تدریس را به خاطر حضور بیشتر در خانه و بودن در کنار فرزندانم رد کردهام.
سعیده زندیان درباره تأثیر پیمودن این راه در زندگیاش تأکید کرد که دانستن معانی قرآن باعث باز شدن دیدش نسبت به زندگی شده است و در ادامه گفت: شاهد تأثیرات مثبت این روند بر پسران و دخترم بودهام. توکل واقعی باعث افزایش تحمل و صبر انسان خواهد شد.
وی در رابطه با استقبال بانوان از کلاسهای قرآنیاش گفت: از اینکه شاگردانم در حقم دعا میکنند راضی و خوشحال هستم. استقبال در بین بانوان بیشتر در سن 30 سال به بالاست البته دانشجویان هم استقبال میکنند گرچه به خاطر حضور در کلاسهای دانشگاه با مشکلاتی مواجه هستند. ضمن اینکه من به مادرانی که فرزند کوچک دارند اجازه حضور با فرزندشان در کلاس را میدهم.
وی خاطره قرآنیاش را اولین تدریسش را در امتحان شفاهی دانست و در ادامه افزود: اینکه این مسیر طولانی را برای تدریس در احسنالحدیث طی میکنم اغلب موجب تعجب دیگران میشود؛ محل زندگی مهم نیست علاقه و تعیین هدف مهم است. همیشه برنامههای خانهداریام را با هدفم هماهنگ کردهام. یکی از اهداف من برای ادامه این راه استحکام خانوادهام است.
صبر با منشأ تسلیم و رضا، اعجاز قرآن در زندگی من است
سعیده زندیان اعجاز قرآن در زندگیاش را صبر با منشأ تسلیم و رضا دانست و گفت: صبر جمیل این است که صبر کنی اما خانواده و اطرافیانت را از بابت آن آزار ندهی. صبری که در این راه کسب کردم باعث انعطافپذیری بیشترم شده است و روابط من با همه صبورانه است؛ البته که جواب این انتخاب را به زیبایی دریافت کردهام.
زندیان در ادامه سخنان خود به تغییر واکنشش به اتفاقات زندگی گفت: هر وقت مشکلی پیش میآید گشایش آن را در سجده از خدا میخواهم. همیشه سعی کردهام مفاهیم قرآن را که خواندهام اجرا کنم و راه زیادی در پیش دارم. در سالهای اخیر به دلیل شرایط پیشآمده با دید تازهای به مدت 2 سال در کنار مادر و پدر همسرم زندگی کردم و راضی بودم.
مادرم میگفت: رضای خداوند در رضای همسر است
وی با اشاره به آیه 7 سوره مبارکه ابراهیم «وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّکُمْ لَئِن شَکَرْتُمْ لأَزِیدَنَّکُمْ وَلَئِن کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِی لَشَدِیدٌ؛ و آن گاه که پروردگارتان اعلام کرد که اگر واقعاً سپاسگزارى کنید، [نعمت] شما را افزون خواهم کرد، و اگر ناسپاسى نمایید، قطعاً عذاب من سخت خواهد بود» افزود: در مشکلات به نعمتهایی که در اختیار دارم فکر میکنم.
سعیده زندیان از صبر مادرش یاد کرد و گفت: ایشان در 60 سالی که با پدرم زندگی کرد به شکلی باورنکردنی همواره لبخند به لب داشت و معتقد بود رضای خداوند در رضای همسر است. با اینکه تحصیلات آنچنانی نداشت همیشه دعای قبل از افطار را که از پدرش آموخته بود میخواند و به همین دلیل بود که ما به عنوان فرزندان، خانه گرممان را با هیچ جای دیگری عوض نمیکردیم.
آرزوی قرآنیام رفع مهجوریت قرآن است/ مادران در انس کودکان و نوجوانان با قرآن نقش مهمی دارند
وی ضمن قدردانی از کادر پرمهر مؤسسه احسنالحدیث، آرزوی قرآنیاش را چنین عنوان کرد و گفت: آرزویم این است که قرآن از مهجوریت درآید. در خانههایمان خوانده شود و اجرا شود. خانواده نقش اول را در انس با قرآن دارد و پس از آن جامعه نقش مهمی را دارد. بعنوان مثال قرآنیان با رفتار مناسب خود میتوانند باعث جذب جوانان به این سمت و سو شوند.
بانوی مدرس قرآن در پایان سخنان خود به نقش مهم مادران در انس از زمان کودکی اشاره کرد و افزود: اگر انس با قرآن در زندگی فرزندانمان باشد مشکلات تا این اندازه برایشان سنگین تمام نخواهد شد چون در این صورت توانایی دیدن نعمتها و خوبیها را خواهند داشت. بانوان باید به بالارفتن علم دینی فرزندان و حضور آنها در محافل قرآنی کمک کنند. مادران با بالا بردن علم دینی خوب به این روند درباره فرزندانشان هم کمک خواهند کرد به این دلیل که پاسخهای صحیحی برای سئوالات آنها خواهند داشت.
...میتوان گفت
...با انس با قرآن، زندگی آسانتر میشود. با یاد خدا، ذکر خدا و خواندن معجزه زیبایش، در مقام تسبیح و شکر قرار خواهیم گرفت.
در لغت نامه دهخدا معنای کلمه «تسبیح» چنین آمده است: « خدای را به پاکی یاد کردن». گویی وقتی خدا را به پاکی یاد میکنیم دلهایمان را از هرچه غیر اوست میزداییم و سبکبالتر و مطمئنتر گام برمیداریم؛ حتی در راهی طولانی. میدانیم که در این راه الهی رفتن و هر لحظه رسیدن ممکن است و دورترها را به خالق قادر میسپاریم.
سبکبال که شدیم مقام تسلیم و رضا را کسب خواهیم کرد و دست از تلاطم و دست و پا زدن بیهوده برخواهیم داشت. حال حتی همه راههای دراز چون به سوی او ختم میشود کوتاه و دلنشین است. شاید حجابی بودهایم که به قول حافظ قرآن حافظ شیرازی، از میان برخواسته و اجازه میدهد خداوند بزرگ همه چیز را به نیکویی برایش رقم بزند.
بیا که هاتف میخانه دوش با من گفت که در مقام رضا باش و از قضا مگریز
میان عاشق و معشوق هیچ حائل نیست تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز
برای دیدن گزارش تصویری این گزارش اینجا کلیک کنید!
مرضیه محسنی