محسن اسماعیلی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به آخرین فعالیت پژوهشی خود گفت: آخرین اثری که در حال تألیف آن هستم، شرح و تفسیر نامه 69 نهجالبلاغه است که امیرالمؤمنین به «حارث همدانی» نوشتهاند که نامه بسیار آموزنده و پرمحتوایی است.
وی افزود: اولین سفارشی که امیرالمؤنین در این نامه مطرح کردند این است که انسان از قرآن غلفت نکند و به همین جهت کتاب با بحث مفصلی در مورد قرآن از دیدگاه نهجالبلاغه و اینکه یک مؤمن چه از نهجالبلاغه و قرآن میتواند چه استفادههایی داشته باشد.
اسماعیلی با بیان اینکه یکی از موضوعات خوبی که قرآنپژوهان میتوانند در دستور کار خود قرار دهند، موضوع قرآن از دیدگاه نهجالبلاغه است، گفت: پس از رحلت پیامبر اسلام(ص)، آشناتر از امام علی(ع) به قرآن نبود چرا که ایشان قرآن ناطق بودند.
وی اظهار کرد: امام علی(ع) در نهجالبلاغه میفرمایند «در قرآن همه چیز وجود دارد منتها قرآن با هر کسی سخن نمیگوید»؛ حضرت میفرمایند «باید از قرآن استنطاق کنید»؛ یعنی حرفا را از قرآن بیرون بکشید.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد به نهجالبلاغه به عنوان تفسیر عملی قرآن نگاه نشده است و من در مطالعاتی که داشتم به این نکته توجه بیشتری داشتهام و حالا فرصت خوبی پیش آمده است که مخاطبان نهجالبلاغه را از این دیدگاه بنگرند و متوجه شوند خطبهها، نامهها و کلمات قصار نهجالبلاغه تفسیر عینی و عملی کدام آیه از قرآن هستند.
اسماعیلی در مورد زمان انتشار این اثر گفت: به نظر میرسد این اثر در سه جلد منتشر شود که جلد اول آن تا آخر سال منتشر خواهد شد.