آقای ابراهیمی به سراغ قرآنهایی برویم که انتشارات سبحان چاپ میکند؛ مشتریان قرآنهای شما بیشتر به چه ویژگیهایی توجه میکنند؟
ترجمه قرآن، برای مخاطبان اهمیت دارد. البته یکسری از مخاطبان قرآنهای نفیس خریداری میکنند که ممکن است اصلاً چنین قرآنهایی خوانده نشود و یا آن را هدیه میکنند و یا برخی از نهادها و سازمانها به مناسبتهایی آن را هدیه میدهند؛ از این رو اغلب قرآنهایی که هزینه بالایی برای خرید آنها صرف میشود، مورد استفاده قرار نمیگیرند و ما در این راستا فعالیت نمیکنیم و قرآنهایی چاپ میکنیم که مردم آنها را بخوانند.
از جمله این قرآنها که چاپ کردیم، قرآن قرائت بود که مورد استفاده همه محافل و مجالس قرآنی بود و قرآنی هم که اکنون چاپ میشود، «قرآن حکیم» ترجمه آیتالله مکارم شیرازی است که خلاصه تفسیر دارد و مورد استفاده عموم مردم است و قرآن اخیر هم که توسط رحیمینیا تحقیق و ترجمه شده، در دست چاپ است.
مردم مقداری تنوعطلب هستند، اما ما هدفمان بر روی مفاهیم قرآن است که آن را در چاپ قرآن مورد توجه قرار میدهیم.
مشتری قرآنهای شما هم همین ویژگی را مدنظر قرار میدهند؟
مشتریها متفاوت هستند و از طرف دیگر وقتی یک ناشر با کارهای خاصی شناخته میشود، قرآنهایش نیز به همین ویژگی شناخته میشوند؛ از این رو مردم میدانند که کدام ناشر چه قرآنی را میفروشد.
تاکنون وزارت ارشاد از کتابهای انتشارات سبحان خرید کرده است؟
در طول سالهای اخیر وزارت ارشاد از این انتشارات خریدی نداشته، اما در سالهای گذشته خرید داشته است که به حدود پنج سال پیش برمیگردد.
از روند فعلی قیمتگذاری قرآن راضی هستید که ناشران خودشان اقدام به این کار بکنند؟
ناشران با توجه به سرمایهای که گذاشتهاند، خواب سرمایه و هزینههای انتشار یک عنوان کتاب را قیمتگذاری میکنند. گفته شما زمانی میتواند معنا پیدا کند که ثبات اقتصادی داشته باشیم و بگوییم قیمت تمام شده قرآن براساس این هزینههای ثابت، مشخص بوده و قیمت قرآن در نهایت برای عرضه به مشتریان نیز مشخص است؛ از این رو به دلیل نبود ثبات اقتصادی، قیمتها نیز شناور است.
پیشنهاد شما برای حل این مشکل چیست؟
باید برای ثبات اقتصادی کشور فکری شود؛ چرا که از سال 90 قیمت کاغذ سه برابر شد؛ از این رو در کنار کاغذ، هزینههای دیگر چاپ نیز سه برابر میشود و در نهایت این افزایشها به قیمت نهایی کتاب ختم میشود.
شما چه اندازه خود را ملزم به دریافت مجوز چاپ قرآن میدانید؟
خب، هر ناشری برای چاپ قرآن باید مجوز چاپ داشته باشد.
ناشرانی هستند که قرآنهای بدون مجوز چاپ میکنند و هر سال در نمایشگاه کتاب شاهد ارائه چنین قرآنهایی هستیم. نظرتان را در این مورد بفرمایید.
دریافت مجوز چاپ قرآن جزء اصول کار چاپ و نشر این مصحف شریف است و سازمان دارالقرآن نیز براساس تصحیح و نظارتی که بر قرآنها انجام میدهد، مجوز صادر میکند تا قرآن بدون غلط در جامعه عرضه شود؛ علاوه بر این سازمان دارالقرآن نیز سنگهایی را پیش پای ناشران میاندازد و این امر مشکلاتی را به وجود میآورد که سبب میشود ناشر درگیر کارهای اداری طولانی و در رفت و آمد برای دریافت مجوز باشد و این کار برای ناشر خستهکننده است و همین امر هم سبب میشود برخی ناشران اقدام به چاپ قرآن بدون مجوز کنند.
تاکنون برای شما مشکلاتی از این دست به وجود آمده است؟
به عنوان مثال، یک سال پیش مجوز چاپ قرآن را گرفتهام، اما سازمان دارالقرآن میگوید باید طی یک ماه این قرآن را چاپ کنی، وگرنه باید مجوز چاپ از نو صادر شود. مشکل بعدی، مشخص کردن گرم کاغذ است، چرا که ممکن است در زمان دریافت مجوز، کاغذی با گرم مشخص عنوان شده که در زمان چاپ نتوانستیم همان گرم کاغذ را پیدا کنیم و در بازار موجود نباشد. به همین دلیل این موضوع نباید به سازمان دارالقرآن مربوط باشد و آنها باید در پی این باشند که قرآن بدون غلط در جامعه ارائه شود.
از طرف دیگر وزارت ارشاد هم مجوز چاپ قرآن را صادر میکند که به نظر میرسد نوعی موازیکاری است و کار را باید به یکی از آنها سپرد و نمیشود هر دو در این زمینه دخیل باشند.
مجوزی که از وزارت ارشاد برای چاپ ترجمه قرآن دریافت کردهاید، هم همین مشکلات را داشت؟
بله، چند ماه طول کشید تا مجوز ترجمه این مصحف نیز صادر شود.