به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهمترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است:
دیدار اسحاق جهانگیری با رئیس جمهور ترکیه
معاون اول رئیس جمهور روز شنبه در در حاشیه کنفرانس بین المللی بی طرفی ترکمنستان در دیدار با رجب طیب اردوغان با اشاره مناسبات تاریخی دو کشور بر گسترش رایزنی و تبادل نظر برای حل و فصل مسائل منطقه ای تاکید و اظهار کرد : علی رغم اختلاف نظرها در مورد سوریه، باید در مبارزه با افراطی گری و تروریسم با یکدیگر همکاری داشته باشیم.
معاون اول رئیس جمهوری اضافه کرد: دولت عراق، دولتی مردمی و برآمده از انتخابات آزاد است و همه قومیت ها و اقلیت ها در آن حضور دارند.
جهانگیری تصریح کرد: ما از تنشی که در رابطه ترکیه و روسیه پیش آمده است نگرانیم و به هیچ وجه این تنش را به نفع مصلحت منطقه نمی دانیم و آماده کمک به رفع این تنش هستیم.
اردوغان نیز در این دیدار با تبیین آخرین تحولات منطقه گفت: آنکارا از گسترش تنش در منطقه استقبال نمی کند و خواستار گفت وگو برای رفع سوء تفاهم ها است.
وی با بیان اینکه مناسبات ایران و ترکیه نباید تحت تاثیر عوامل دیگر قرار گیرد، افزود: تلاش هایی صورت می گیرد که ما را به دام تفرقه مذهبی بیاندازد اما باید هرچه سریعتر این مسائل را حل کنیم و برادری را اثبات نماییم.
اردوغان همچنین خواستار تاکید بر نکات اشتراک و استفاده ازهمه ظرفیت ها برای توسعه همکاری های دو کشور شد و با اظهار گله از مندرجات رسانه های ایران علیه خانواده خود، خواستار کنترل رسانه ها شد.
جهانگیری در پاسخ اظهار داشت: رسانه ها در ایران در کنترل دولت نیستند و حتی علیه دولت ما نیز مطلب می نویسند اما شما از زبان مقام های رسمی دولت ایران سخنی علیه دولت ترکیه نشنیده اید و این در حالی است که مقام های رسمی شما اظهارات منفی و نادرست بسیاری علیه جمهوری اسلامی ایران، دولت و مقدسات مردم ایران بیان کرده اند.
شهادت جمعی از شیعیان نیجریه و بازداشت شیخ ابراهیم زکزاکیشیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر جنبش شیعیان نیجریه روز یکشبنه در حمله نظامیان ارتش این کشور به منزلش بازداشت شد و معاون وی و سخنگوی این جنبش به شهادت رسیدند.
روز گذشته نیز جمعی از شیعیان این درشهر زاریا در شمال نیجریه به دست نیروهای نظامی به شهادت رسیدند.
برخی منابع تعداد شهدای این حادثه را 500 نفر اعلام کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز با ابراز تاسف از درگیریهای خونبار دو روز اخیر در نیجریه خواستار همبستگی و پرهیز از اقدامات شتابزده و غیر سازنده در نیجریه برای مقابله با تروریسم شد.
واکنش عراقچی به مصوبه ضد ایرانی مجلس نمایندگان آمریکاسید عباس عراقچی رییس ستاد پیگیری اجرای برجام روز یکشنبه از بررسی ابعاد مصوبه اخیر مجلس نمایندگان امریکا در ایران خبر داد و گفت اگر این مصوبه در مورد سفر اتباع چهار کشور از جمله ایران مغایر مفاد برجام باشد درباره آن اقدام می کنیم.
مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه گذشته با 407 رای موافق در برابر تنها 19 رای مخالف، به بهانه مقابله با تهدید تروریسم، طرحی را تصویب کرد که در صورت تبدیل به قانون، سفر افرادی را که اخیرا در یکی از چهار کشور ایران، عراق، سوریه و سودان حضور داشته اند به آمریکا، محدود می کند.
بر اساس این طرح، شهروندان 38 کشور «دوست آمریکا» که مطابق قوانین این کشور در حال حاضر بدون اخذ روادید تا سقف 90 روز می توانستند وارد خاک آمریکا می شوند، در صورتی که در 5 سال گذشته به ایران، سوریه، عراق یا سودان سفر کرده باشند، بایستی مورد بررسی قرار گیرند.
پیوستن پی ام دی به تاریخشورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست روز سه شنبه با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5 ، به اجماع، رای به بستن پرونده ای داد که بیش از یک دهه عامل فشار، تهدید و تحریم علیه ایران بود.
به موجب این قطعنامه پرونده موسوم به پی.ام.دی یا همان مطالعات ادعایی بسته می شود و دستور کار آژانس از بررسی مسائل گذشته و حال ایران معطوف به آینده خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان از صدور قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که با خاتمه دادن به بررسی موضوعات باقیمانده گذشته (موسوم به پی ام دی)، فصل نوینی را در رابطه با پرونده هسته ای ایران و همکاری های کشورمان با آژانس می گشاید، استقبال کرد.
وی افزود: سرانجام شورای حکام پس از 12 سال، با اذعان به تکمیل نقشه راه بین ایران و آژانس، بسته شدن پرونده موسوم به پی ام دی را با استفاده از عبارت صریح close consideration در بند 9 قطعنامه خود اعلام کرد.
ظریف اظهار کرد: این قطعنامه بسیار فراتر از بستن موضوع موسوم به پی ام دی رفته و رسماً 12 قطعنامه پیشین شورای حکام در خصوص برنامه هسته ای ایران که حاوی اتهامات و محدودیت های جدی برای برنامه هسته ای کشور بود را لغو کرده است. همچنین شورا دستورکار ناظر به اقدامات گذشته را رسماً خاتمه داده و دستور کار جدیدی تحت عنوان اجرای برجام که نگاه به آینده دارد، برای مدت مشخصی ایجاد کرده است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: بر اساس این قطعنامه می توان به صراحت گفت موضوع جعلی ابعاد به اصطلاح نظامی برنامه هسته ای ایران، موسوم به پی ام دی، به تاریخ پیوسته است.
گفتوگوی تلفنی روحانی با رئیس جمهور نیجریهدکتر روحانی روز سهشنبه در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور نیجریه ضمن جویا شدن وضعیت آسیب دیدگان این حادثه به ویژه رهبر شیعیان آن کشور، با بیان اینکه امروز همه مسلمانان راهی جز اتحاد و همدلی برای ساختن آینده کشورشان ندارند، گفت: دنیای اسلام امروز بیش از هر زمان دیگر نیاز به آرامش و حل و فصل مسالمت آمیز مشکلات دارد.
روحانی با تأکید بر ضرورت تشکیل گروه حقیقت یاب در قبال این حادثه، اظهار کرد: انتظار داریم دولت نیجریه در شرایط فعلی از همه آسیب دیدگان دلجویی کرده و با دستورات قاطع از تداوم هرگونه ناآرامی جلوگیری کند.
رییس جمهوری با بیان اینکه امروز عدهای به دنبال تفرقه افکنی و اختلاف میان مسلمانان در کشورهای اسلامی هستند، گفت: همه باید نسبت به حفظ آبروی اسلام و وحدت مسلمانان در جهان حساس بوده و هوشیاری خود را افزایش دهیم.
روحانی بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای ارایه هرگونه کمک به ویژه اعزام تیم های پزشکی، مداوای مجروحین و آسیب دیدگان حادثه و التیام آلام مردم تأکید کرد.
محمد بوهاری، رئیس جمهوری نیجریه، نیز در این مکالمه تلفنی با تشکر از حساسیت و پیگیری رییس جمهوری اسلامی ایران نسبت به وضعیت مسلمانان جهان و نیجریه، تشریح این حادثه ناخوشایند و تأکید بر تعهد خود به حفظ جان مسلمانان این کشور، بر عزم دولت نیجریه برای پیگیری دقیق علل و عوامل وقوع این حادثه اشاره و اظهار کرد: دستور داده ام گزارشی دقیق از این حادثه تهیه شود و خواسته ام تا مقامات استان نسبت به آن واکنش نشان دهند، همه تلاش خود را برای حفظ آرامش بکار خواهیم گرفت و در خصوص این حادثه با کسانی که کوتاهی کرده باشند،برخورد خواهد شد.
سید احمد خاتمی؛ خطیب جمعه این هفته تهراننماز عبادی ـ سیاسی جمعه این هفته تهران به امامت حجتالاسلام والمسلمین خاتمی، عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان رهبری، در مصلای امام خمینی(ره) اقامه میشود.
همچنین حجتالاسلام و المسلمین لطفالله دژکام، امام جمعه جهرم و استاد حوزه و دانشگاه، به مناسبت سالگرد شهادت آیتالله مفتح و روز وحدت حوزه و دانشگاه، پیش از خطبهها سخنرانی خواهد کرد.