مهدی بابایی، مدیر دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تاکید بر اینکه از دو سال پیش تاکنون رفع خلأهای پژوهشی در خطوط قرآنی مورد توجه دارالکتابه قرار گرفته و اساتید کتابت به تولید علم در این حوزه تشویق میشوند، عنوان کرد: در میان خطوط ایرانی با توجه به رسالت دارالکتابه در تهیه مصحف جمهوری اسلامی، اولویت بر تقویت خط نسخ است که لازم است قرآنی استاندارد به قلم هنرمندان نسخنویس ایرانی داشته باشیم.
بابایی با بیان اینکه پس از خط نسخ، اعتلای خط ثلث در اولویت دارالکتابه است، افزود: کتیبه بسیاری از بناها از جمله مصلای امام خمینی(ره) به خط ثلث است و ثلث، خط غالب کتیبهنویسی اسلامی محسوب میشود.
مدیر دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: البته دارالکتابه اعتلا و احیای دوباره تمام خطوط قرآنی از جمله خط کوفی را در برنامه دارد. متون اولیه اسلامی و قرآنی ما به خط کوفی بوده و باید درباره این خط پژوهشهای بیشتری انجام شود. در عین حال باید به این نکته نیز توجه کنیم که این خط در زمان ما بیشتر جنبه تزیینی دارد.
بابایی به وقفه طولانی در رشد خط ثلث ایرانی اشاره کرد و گفت: در کشور ترکیه هنرمندان شاخصی در حوزه ثلث داریم و در برههای از زمان خط ثلث در این کشور نسبت به ایران رشد بیشتری پیدا کرد. در عین حال با وجود وقفهای که بین هنرمندان شاخص ثلثنویس چون علیرضا عباسی تا امروز رخ داد، در سالهای اخیر با تلاش اساتیدی چون سیدمحمدحسین موحد حسینی، حاج احمد عبدالرضایی و استاد عبدالصمد حاج صمدی با رشد ثلثنویسی در کشور مواجه شدهایم.
مدیر دارالکتابه مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: این اساتید خود شاگردان ماهر بسیاری را تربیت کردهاند و میتوانیم به آینده ثلثنویسی ایرانی امیدوار باشیم.
وی همچنین گفت: هنوز با خلأهایی در حوزه پژوهش و افزایش عیار هنری خطوط قرآنی مواجه هستیم و امیدواریم بتوانیم به عقبماندگی تاریخی که در حکومتهای گذشته خصوصاً دوره پهلوی خطوط قرآنی ما متحمل شد، خاتمه دهیم.