به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام حمید محمدی، قائممقام رئیس و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در اختتامیه سیوپنجمین دوره مسابقات قرآن آجا و چهاردهمین دانشجویان دانشگاههای ارتش که صبح امروز، 16 دیماه در سازمان عقیدتی ـ سیاسی ارتش برگزار شد به سخنرانی پرداخت و گفت: خوشبختم که در جمع پرنور و صمیمی عزیزان در ارتش جمهوری اسلامی که مفتخر به حضور در صحنههای قرآنی شدهاند و همچنین شرکت در بالاترین سطح مسابقات ارتش جمهوری اسلامی شدهاند، هستم.
وی ادامه داد: سپاسگزاری میکنم از راهبر این حرکت قرآنی عظیم در ارتش حجتالاسلام آلهاشم و حجتالاسلام صالحینسب و سایر فرماندهان و امیرانی که با حمایت همه جانبهشان امر قرآنی را در ارتش امری همه جانبه کردهاند.
محمدی با اشاره به ارتش قرآنبنیان اظهار کرد: وقتی جایگاهشناسی قرآن را در نظام جمهوری اسلامی انجام میدهیم، میبینیم که قرآن مبنای اصل حاکمیت نظام است و تحقق حکومت عدل و قرآن در مقدمه قانون اساسی آمده است و نظام تشکیل شد تا حاکمیت قرآن را رقم بزند. لذا مرجعیت تمامی امور در جمهوری اسلامی به قرآن بازمیگردد.
وی ادامه داد: ایجاد تمدن قرآنبنیان مهمترین هدف جمهوری اسلامی است که طی هفته گذشته مجدداً از زبان فرمانده کل قوا در نشست تقریب بین مذاهب اسلامی شنیدیم و قطعاً ایحاد تمدن قرآنبنیان یکی از لوازم آن ایجاد ارتشهای قرآنبنیان در جهان اسلام است.
محمدی با اشاره به دومین جایگاه قرآن در نظام ما، اظهار کرد: محور هویتبخش ماست که امت اسلامی در دوران معاصر بحران هویت دارد. انجسام فرهنگی که براساس قرآن شکل میگیرد لازمهاش بازگشت همه جانبه به قرآن کریم است که چه بخشهای معنوی و رفتاری و... حضور مؤثر فرهنگ قرآن میتواند هویتبخش نسلی که دچار سرگردانی و یا بیهویتی است.
وی اضافه کرد: سنجه صحت عملکردی تمامی ساختارهای نظام از جمله ارتش جمهوری اسلامی، انطباق فعالیتها با قرآن کریم است به مقداری که فعالیتها را میتوان براساس سنجههای قرآنی رصد کرد و آنها را منطبق دانست میتوان ارتش و نظام را قرآنی تلقی کرد اعم از آحاد، نظامات و فرهنگ حاکم بر ارتش لذا مهندسی فرهنگ در ارتش جمهوری اسلامی فرآیندیست که در راستای ارتقای و تعالیت هویت فرهنگی ـ اسلامی و ایرانی ما براساس قرآن کریم میتواند شکل بگیرد.
محمدی بیان کرد: مقام معظم رهبری مکرر فرمودهاند که اقتدار حقیقی، اقتدار فرهنگی است و نه سیاسی و نه اقتصادی و حتی نظامی. ارتشی میتواند مایه اقتدار همه جانبه یک نظام شود که بنیانهای مقتدرش را در حوزه اقتدار فرهنگی از قرآن که عالیترین سند راهبری بشریت تا آخرینالزمان است گرفته باشد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: یکی از ویژگیهایی که برای ارتش قرآن بنیان میتوان شمرد بهرهمند شدن از رسالتهای قرآن کریم است که قرآن کریم رسالتهای گوناگونی را برای خودش گفته است چنانکه قرآن فرموده است « وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَهٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ» رسالت شفای قرآن پالایش وجود از همه ناپاکیها و رذیلتها و جهالتهاست و رسالت رحمة قرآن رسالت آرایش وجود به همه پاکیها و کرامتهاست.
وی ادامه داد: ارتشی داریم که روز به روز در حال آلایش و آرایش به سمت تعالیها و ارتفاعات معنوی بلند است. شفا ضد سقم و بیماریست که این بیماریها سه چهره دارد که گاهی روانی و روحی، عقلانی و بعضا جسمانی است که رفع بیماریهای عقلانی و جهالتها با قرآن است و رفع بیماریهای روحانی و رذیلتها با فضیلتها و دستورهای قرآن است و رفع بیماریهای جسمانی و کسالتها با دستورهای فراوان و اثربخشیهای متعدد قرآن بر جسم انسان است.
محمدی گفت: بنابراین قرآن که شفا است یعنی رفع بیماریهای روحانی، عقلانی و جسمانیست. ارتشی را شما بهرهمند از شفا میدانیم که توانسته باشد در لایه تئوریک و نظری منظرههای الهی را از قرآن استخراج کرده باشد و در جایجای خودش حاکم کرده باشد. در راستای فعالیتهای معنوی، روحی و عاطفی آنچه که به عنوان رهبر عاطفه و روح در قرآن مطرح است حاکم باشد و بهره جستن از خاصیت آیات و سور هم در بخش جسمانی جزوی از شفای قرآن است همانطور که رحمت قرآن نیز همینگونه است اما بهرهمندی از شفا و رحمت زمانی محقق میشود که حوزه ایمان محقق شده باشد.
وی افزود: چون همه قرآن «وَلاَ یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إَلاَّ خَسَارًا» است. همین شفا و رحمت در حوزه ظلم تنها خسارتآفرین است اگر ما با قرآن ظالمانه برخورد کنیم و حق قرآن را به درستی ادا نکنیم اگر با قرآن به عنوان ابزار برخورد کنیم و رهنودهای قرآن را وسیله برای توجیه رفتارهای خود تلقی کنیم آن موقع است که این برخورد ظالمانه برای ما نه مایه شفا و رحمت بلکه مایه خسارت در دنیا و آخرت است. لذا اولین ویژگی ارتش قرآن بنیان بهرهمندی از رسالتهای قرآن و فرهنگ قرآن کریم و بومیسازی این فرهنگ در ارتش است.
محمدی با اشاره به اینکه به 22 فرهنگ در قرآن کریم اشاره شده است، ادامه داد: فرهنگهای 22 گانه هنگامی که به صورت کامل اجرا شد میتوانیم به صراحت بگوییم که این ارتش، ارتش قرآن بنیان است از دیگر این فرهنگها استماع، رحمت و شفا و استناره و برخوردی از نور قرآن، استضاء(قرآن نور است)، فرهنگ تلاوت و تدبر در قرآن و ... است.
وی افزود: هرگاه در قرائت دو ویژگی باشد آن هنگام تلاوت میشود یکی تدبر و تفکر و تفهم و دیگری اصل تبعیت است که قرائتی که همراه با این دو معیار باشد تلاوت است . قرآن باید در ارتش تلاوت شود یعنی وقتی خوانده میشود فهمیده شود و هنگامی که فهمیده میشود به قصد تبعیت فهم شود و این هنگام است که تلاوت انجام شده است.
محمدی اظهار کرد: ارتش تالی قرآن، ارتشیست که توانسته قرآن را بفهمد و بنای عمل به تمام مضامین قرآنی را در خود داشته باشد. از دیگر ویژگیهای ارتش قرآن بنیانی و ارتش بهرهمند از هدایت قرآنی، ارتش حاضر در صحنه جریان اقوم عالم وجود است . که این جریان اقوم «إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يِهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ»، اقوم یعنی پایدارتر و استوارتر که مراد از این عبارت از زبان امام باقر(ع) الولایة است. لذا جریان ولایت در عالم وجود همان جریان اقوم است که قرآن همه را به این سمت میخواهد برساند.
وی ادامه داد: دانستن معنای ولایت مطلق خد اوند در عالم وجود ضرورت و در طول آن ولایت رسول الله« اِنِّما وَليُّكُمْ اللهُ وَ رَسُولُهُ» است و سپس ولایت اولیای الهی و جانشینان برحق او هست که در زمان غیبت ولی فقیه به عنوان ولایت امر بر ما حاکم است. ارتش قرآن بنیان ارتشیست که در جریان حرکت هدایت اقومی وجود، متوسل به ذیل ولایتالله، رسولالله و ولیالله در این عالم اقداماتش را ساماندهی میکند و به پیش میبرد.
محمدی تصریح کرد: افتخار امروز ارتش ما این است که فرماندهی کلش را یکی از اولیای خدا برعهده دارد. فقیهی کامل و جامع و اتقاء و اعلم که این افتخار بزرگیست که در طول تاریخ اسلام بینظیر است که این قدم بسیار بلند به سمت ارتش قرآن بنیان است. ما خوشحالیم که امروز در جمهوری اسلامی ارتشی رشد میکند که این ویژگی را دارد.
وی ادامه داد: از دیگر ویژگیهای ارتش قرآن بنیان این است که تمامی نظام درجهبندیها بر اساس قرآن شکل میگیرد مراد از این قرآن همان قرآن ناطق و صامت و مجسم و نازل و قرآن و عترت توأمان است که حقیقت نظام واحده است. خداوند متعال تمام نظام رتبهندی در دنیا و آخرت و بهشت و جهنم را براساس قرآن بیان کرده است و چنانکه در روز قیامت به حافظان و قاریان قرآن گفته میشود که آیات قرآن را تلاوت کنند و به ازای هر آیه یک درجه به آنها اعطا میشود.
محمدی بیان کرد: اگر نظام درجهبندی در آخرت براساس قرآن است باید در این دنیا هم بتوانیم نظامی براساس آن رتبهبندی داشته باشیم. لذا درکات ما در جهنم هم به مقدار بیتوجهیمان به قرآن کریم، اینکه آن را نخواندهایم، خواندیم و نفهمیدیم، فهمیدیم و عمل نکردهایم و عمل کردیم و مخلصانه نبوده است درکات انسان در جهنم رقم میخورد که این بسیار خطرناک است.
وی با اشاره به تفاوت درجه و درکه، گفت: هنگامی که نردبان را میگذاری و به پشت بام میروی پلههای نردبان درجه است و اگر همان نردبان را میگذاری و به زیر زمین میروی پلههایش درکه میشود. قرآن شفا و رحمة است برای مؤمنان و نردبان عالم وجود قرآن است که میتواند درجه باشد و یا درکه که این ما هستیم که میتوانیم با برخوردمان با قرآن درجه بودن یا درکه بودن قرآن را تعیین میکنیم.
محمدی تصریح کرد: ارتش قرآنبنیان ارتشی است که توانسته است قرآن را وسیلهای برای درجه شدن آحادش در تمام لایهها قرار دهد و به موازات قرآنیتر شدن درجات نیروهایش را ارتقا دهدو این یکی از شاخصههای اصلی صحت عملکردی تمام فرماندهان در ارتش جمهوری اسلامی است.
وی ادامه داد: خوشحالیم از اینکه فرهنگ قرآنی درارتش ما ارتقای خوبی داشته است ما از فعالیتی که منجر به توسعه فرهنگ قرآنی شود برایمان خیلی مهم است. توسعه فرهنگی قرآن مثلثت سه ضلعیست شامل توسعه معرفت قرآنی، توسعه ایمان قرآنی و توسعه رفتار قرآنیست که رشد متوازن این سه ضلع مثلث نتیجه میدهد و الا فارغالتحصیل کاریکاتوری بیش نیست که کارآمدی لازم را ندارد.
محمدی بیان کرد: از همه مربیان و متربیان و متسابقان تقاضا میکنم که به موازات رشد معرفت نسبت به رشد ایمانشان نیز تلاش کنند و ایمان را در وجودشان ارتقا دهند و رفتارهایشان را منطبق با قرآن کنند. بعد از ایمان به خدا، رسول الله و ولیالله ایمان به کتاب الله مطرح است و این است که میتواند برای ما کارساز باشد و ما را پیش ببرد. بنابراین توسعه فرهنگ قرآنی را در جریانات اخیر ارتش به وضوح شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه داشتن سابقه 35 ساله حکایت از داشتن انگیزه عمیق و الهی از روز نخست ارتش دارد، ادامه داد: قدیمیترین و کهنترین سابقه فعالیت در حوزه قرآن در ارتش جمهوری اسلامیست که این افتخار بزرگیست. به موازات توسعه معرفت، روخوانی، روانخوانی، ترتیل، قرائات، حفظ باید حتماً به تدبر و تفسیر قرآن کریم توجه کرد. قرآن با معارفش در عقلها و با هنرهایش در قلبها نفوذ میکند و با معارفش عقلها را تسخیر میکند و با هنرهایش قلبهار ا تسخیر میکند.
محمدی اظهار کرد: با توازن بین معارف و هنرهای قرآن را در ارتش داشته باشیم لذا حقیقت جامع قرآنی در ارتش مهم است و موردی عمل کردن. ارتش باید به موازات رشد ابعاد هنری قرآنی، تلاوت، زیباخوانی و اهمیت دادن به امر تلاوت زیبا در قرآن کریم به رشد مفاهیم و تدبر و تفسیر در قرآن برسد. در کنار بحثهای هنری و تبلیغی و ترویجی باید به رشد بحثهای آموزشی و پژوهشی قرآنی در ارتش توجه کرد. رشد سه ضلع تبلیغ و ترویج و آموزش، پژوهش باهم تین است و این کاریست که میتواند در آینده ارتشی قرآنپژوهش، قرآنآموز و قرآنپرورش یافته و با فرهنگ قرآن بزرگ شده برای ما بسازد.
وی با ابراز خوشحالی از فعالیتهای قرآنی ارتش، تصریح کرد: به اعتقاد و همت فرماندهان و امیران و مسئولان عقیدتی ـ سیاسی ارتش امروز واجد این ویژگیها هستیم و خوشحالیم که امروزه میتوانیم چنین اختتامیه را شاهد باشیم. طی پایش همه دستگاهها در سال گذشته ارتش یکی از دستگاههای مبرز و ممتاز در حیطه قرآن کریم بوده است و سایر نیروهای نظامی وانتظامی نیز فعالیتهای درخشانی داشتهاند به ویژه نیروی انتظامی که رتبه ویژهای آورد اما جایگاه ارتش برای ما خاص است و علو آن را خواستاریم.
محمدی ابراز امیدواری کرد: در پایش امسال که در تمام دستگاهها انجام میگیرد بتوانیم به عنوان یکی از عالیترین رتبههای فعالیتهای قرآنی در دستگاههای تابعه ارتش جمهوری اسلامی ایران را معرفی کنیم و بحث مفاهیم قرآن بر اساس کتاب فهم زبان قرآن با تیراژ بالادر کل خانوادههای ارتش به همت معاونت آموزش و رئیس سازمان عقیدیتی ـ سیاسی کلید خورده است که فکر میکنم شروع این حرکت انقلاب جدیدی از حیث آشنایی با معارف قرآن کریم باشد.