به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در رابطه با ذخیرهسازی محصولات اساسی در شرایط پساتحریم آمده است: ذخیرهسازی محصولات کشاورزی به دو شکل احتیاطی و راهبردی انجام میشود، محصول یا محصولاتی که بیشترین نقش را در تأمین امنیت غذایی دارند، بهعنوان محصول راهبردی انتخاب شده و بخش قابل توجهی از نیاز سالیانه در ذخیرهگاهها نگهداری میشود، اما ذخایر احتیاطی براساس شرایط بازار ایجاد و بهمنظور متعادلکردن کفه عرضه و تقاضا مورد استفاده قرار میگیرند.
در ایران چهار محصول گندم، برنج، روغن و شکر بهعنوان ذخایر راهبردی نگهداری میشوند و محصولاتی نظیر جو، ذرت، گوشت قرمز، گوشت سفید و کنجاله سویا ذخایر احتیاطی هستند که هر ساله بر اساس تکالیف قانونی بهعنوان ذخایر احتیاطی ذخیره میشوند و دسته سوم محصولاتی مانند سیبزمینی، دانههای روغنی و شیر هستند که براساس شرایط بازار در سالهای مختلف به تناوب ذخیرهسازی احتیاطی انجام میشود.
نتایج پژوهش نشان میدهد که در شرایط تحریم، به ذخایر احتیاطی و راهبردی نگاهی امنیتی وجود داشته که در شرایط پساتحریم و با توجه به موقعیت جدید کشور، اصلاح سیاستها در قبال ذخیرهسازی محصولات اساسی ضروری است و لازم است که میزان دخالت دولت در بازار با اصلاح قوانین موجود (خصوصاً قانون خرید تضمینی) محدود شده و وظایف تصدیگری در زمینه مدیریت بازار محصولات مبتنی بر ذخایر احتیاطی به تشکلهای غیردولتی واگذار شود.
با توجه به اینکه در پنج سال آینده (افق 2020) قیمت جهانی اغلب محصولات کشاورزی همچنان کاهشی پیشبینی میشود و ناتعادلیها در بازار به ضرر عرضه آنها پیش خواهد رفت، ذخایر راهبردی از چهار محصول باید به یک محصول (گندم) محدود شده و میزان ذخیرهسازی آن نیز از 50 درصد نیاز سالیانه به 25 تا 30 درصد کاهش یابد.
برای سایر محصولات نیز در جهت حمایت از تولیدکننده در این بازه زمانی، وجود ذخایر احتیاطی آنها ضروری است و پیشنهاد میشود که این ذخایر (محصولات با مصرف مستقیم غذایی) بهمنظور کاهش فاصله طبقاتی و تقویت عدالت توزیعی، بر طبق ماده 7 قانون هدفمندکردن یارانهها از محل 50 درصد از درآمدهای حاصل از این قانون، بهعنوان سبد غذایی حمایتی بین دهکهای کمدرآمد توزیع شود.
متن کامل گزارش ذخیرهسازی محصولات اساسی در شرایط پساتحریم را از اینجا دریافت کنید.