حسین اسرافیلی، پژوهشگر و شاعر آئینی کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه رباعی عصاره شعر انقلاب است و در عصری که با سرعت انتقال مفاهیم روبه رو هستیم بهترین قالب برای سرودن شعر به شمار میآید، عنوان کرد: در سالهای اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی، زندهیاد قیصر امینپور مجموعه رباعی «در کوچه آفتاب» و مرحوم سیدحسن حسینی نیز مجموعه «همصدا با حلق اسماعیل» را در این قالب عرضه کردند. به دنبال این رویکرد، دیگر شاعران و اهالی قلم نیز مضامین حماسی و انقلابی را در قالب رباعی مطرح کردند.
اسرافیلی افزود: در عصر سرعت انتقال اطلاعات، دیگر کمتر کسی فراغت و حوصله خواندن و گوش دادن یک قصیده 200 بیتی را برای درک یک مفهوم دارد. بنابراین شاعران قالب رباعی را برای موجز کردن قصاید و مثنویهای بلند انتخاب میکنند که بیشترین مفهوم را در لفظ اندک به کار ببرند.
این پیشکسوت عرصه شعر دفاع مقدس تصریح کرد: البته هنوز ادبیات فارسی بر شانه استوار غزل پا برجاست و این قالب جایگاه ویژهای دارد.
وی افزود: تاریخ تاثیری مستقیم بر زبان و ادبیات دارد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی تمام قالبهای شعری خصوصاً رباعی از نظر مفهوم و زبان متحول شدند. به گونهای که ترکیبات واژگانی جدیدی وارد زبان شعر فارسی شدند و نحوه گفتار و بیان نیز متحول شد.
اسرافیلی در عین حال تاکید کرد: شعر انقلاب جریان جدایی از كلیت تاریخ ادبیات فارسی نیست؛ یعنی همان مؤلفههایی كه ما برای ادبیات و زبان فارسی در طول این چند قرن برمیشمریم و آنها باعث افتخار فرهنگی ما در این قرون متمادی هستند، همینها در حال حاضر مؤلفههای شعر انقلاب اسلامی را تشكیل میدهند.
وی ادامه داد: شعر شاعران امروز ما كه با عنوان جریان شعر انقلاب اسلامی شناخته میشود، جدای از شعر بزرگان ادب فارسی از فردوسی گرفته تا مولوی، حافظ، سعدی، جامی و... نیست.