کد خبر: 3471482
تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۶
مروری بر قرآن‌های نفیس در گذر زمان/ 18

گذری بر قرآن خطی با تذهیب نفیس و ترجمه نستعلیق

گروه ادب: قرآن خطی مربوط به قرن دوازدهم با تذهیب نفیس و ترجمه فارسی به خط نستعلیق در گنجینه کتابخانه ملی جای گرفته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتابخانه ملی در مخزن خود گنجینه‌ای زیبا و نفیس از نسخ خطی به ویژه نسخ قرآن دارد که هر یک برای خود داستان و سرگذشتی داشته است. داستانی که زمینه کتابت آن شده و تاریخ و هنر ایرانی را به نمایش گذاشته است. یکی از این نسخ خطی قرآن، با عنوان قرآن مترجم مربوط به قرن دوازدهم است.
آغاز آن بسمله و سوره مبارکه «فاتحه» و در نهایت با سوره شریفه «ناس» و عبارت «ص‍دق‌ الله العلی العظیم» پایان یافته است.



این قرآن نفیس‌ ک‍ه‌ ت‍رج‍م‍ه‌ ت‍ح‍ت‌ال‍ل‍ف‍ظی زیبا و دقیقی دارد، از ن‍ظر واژه‌گ‍زینی‌ ف‍ارسی‌ ب‍رای‌ م‍ع‍ادل‌ه‍ای‌ عربی‌ ح‍ائ‍ز اهمیت‌ اس‍ت‌. ت‍ع‍دادی‌ از این‌ واژه‌ه‍ا ع‍ب‍ارت‍ن‍د از: «ی‍ف‍ت‍رون‌: ب‍رب‍اف‍ت‍ن‍د»؛ «ش‍ی‍طان‌: دیو»؛ «ق‍ض‍ی‍ن‍ا: وح‍ی‌ ک‍ردیم»‌؛ «ع‍طا: ده‍ش»‌؛ «م‍ک‍روه‌: ن‍اخ‍وش‌ داش‍ت‍ه‌ ش‍ده»‌؛ «س‍ال‌ س‍ائ‍ل‌: خ‍واس‍ت‌ خ‍واه‍ن‍ده»‌. همچنین‌ از ن‍ق‍طه‌ن‍ظر ه‍ن‍ر خ‍وش‍ن‍ویسی‌ خ‍ط ن‍س‍خ‌ ن‍وآوری‌هایی در ب‍رش‌ه‍ا و ات‍ص‍الات‌ م‍ش‍اه‍ده‌ م‍ی‌ش‍ود ک‍ه‌ درخ‍ور ت‍وج‍ه‌ اس‍ت‌. دع‍ای‌ ق‍ب‍ل‌ از ت‍لاوت‌ ق‍رآن‌ نیز در پشت ص‍ف‍ح‍ه‌ ن‍خ‍س‍ت‌ آم‍ده‌ اس‍ت.‌
‏این قرآن دارای 337 برگ، 12 م‍ت‍ن و 12 سطر ت‍رج‍م‍ه است که ن‍وع‌ ک‍اغ‍ذ آن نیز از ت‍رم‍ه‌ اص‍ف‍ه‍انی بوده و خ‍ط ن‍س‍خ‌ ک‍ت‍اب‍ت‌ ج‍لی‌ ع‍الی‌، رق‍اع‌ و ن‍س‍ت‍علیق خ‍وش‌ از ویژگی‌های خط آن محسوب می‌شود.
گالینگور ق‍ه‍وه‌ای‌ م‍ج‍دول‌ ع‍طف‌ طلاک‍وب از تزئینات جلد بوده و ص‍ف‍ح‍ات‌ اول‌ و دوم‌ ت‍م‍ام‍اً م‍ذه‍ب‌ م‍رص‍ع‌ بسیار نفیس و پُ‍رک‍ار م‍ک‍ت‍ب‌ اص‍ف‍ه‍ان نیز از تزئینات متن به شمار می‌رود.
س‍رل‍وح‌ و کتیبه م‍زدوج‌ ب‍ا طرح‌ ت‍اج‌ و دون‍ی‍م‌ ت‍اج‌، کتیبه‌های طلاپوش در ص‍در و ذیل‌ ک‍ه‌ س‍رس‍وره‌ه‍ا در م‍ی‍ان‌ آن‍ه‍ا ب‍ا ش‍ن‍گ‍رف‌ به قلم رق‍اع‌ ت‍ح‍ریر ش‍ده‌ان‍د، دیده می‌شود. طرح‌ ح‍واشی‌ دارای‌ گل‌های ش‍اه‌ع‍ب‍اسی‌، پیچک‌های س‍روی‌ و خ‍طوط اسلیمی ظریف رنگین‌ و زرین، م‍ج‍دول‌ و طلاان‍دازی‌ زرین‌ دور س‍طور اس‍ت‌. م‍ح‍ل‌ تقسیمات‌ ح‍زب‌ و ن‍ص‍ف‌ ح‍زب‌ در حاشیه‌ م‍زین‌ ب‍ه‌ ش‍م‍س‍ه‌ و ش‍رف‍ه زرین و لاج‍وردی‌ اس‍ت‌ و مابقی‌ ص‍ف‍ح‍ات‌ دارای‌ ج‍داول‌ دور س‍طور است.



س‍رس‍وره‌ه‍ا در م‍ی‍ان‌ کتیبه‌های‌ ب‍ازوب‍ن‍دی‌ نفیس‌ ترصیع‌ و تذهیب ش‍ده‌ ک‍ه‌ ع‍ن‍اوین س‍ور در م‍ی‍ان‌ آن‍ه‍ا ب‍ا ش‍ن‍گ‍رف‌ ب‍ه ق‍ل‍م‌ رق‍اع‌ ت‍ح‍ریر شده‌اند. ت‍رج‍م‍ه‌ نیز به قلم نستعلیق ب‍ی‍ن‌ س‍طور و ب‍اش‍ن‍گ‍رف‌ ک‍ت‍اب‍ت‌ ش‍ده‌ اس‍ت‌. ف‍واص‍ل‌ آیات ب‍ا دوایر ک‍وچ‍ک‌ زرین‌ م‍ش‍خ‍ص‌ ش‍ده‌ان‍د.
در آخرین برگ قرآن چ‍ن‍د ی‍ادداش‍ت‌ ت‍ول‍د ف‍رزن‍د از س‍ال‌ 1300 تا 1345 قمری موجود است و در مجموع می‌توان گفت امتیاز این نسخه قرآن به دلیل تذهیب نفیس و نسخ عالی آن است که سبب شده در شمار قرآن‌های خطی نفیس قرار گیرد.

captcha