مصحح برگزیده قرآن:
200 جلد قرآن تصحیح کردهام
گروه ادب: یک مصحح برگزیده قرآن با بیان اینکه تاکنون 200 جلد قرآن تصحیح کرده است، گفت: سوره «تکویر» را با دقت بیشتری تصحیح میکنم، چون نخستین غلطی که از زیر دستم خارج شد، مربوط به این سوره بود.

به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، قرآنی که در دست داریم، حاصل تلاش کاتبان، مصححان، ناشران، صحافان و ... است که در چاپخانه به چاپ میرسد و روانه بازار نشر میشود و سپس در بهترین نقطه از خانه یا محل کار قرار میگیرد تا همواره تلاوت شده و بهره معنوی آن نصیب همگان شود. در این چرخه چاپ قرآن با یکی از مصححان برگزیده، به نام فتانه حائری که در طول فعالیت خود 200 جلد قرآن تصحیح کرده است، گفتوگو میکنیم. آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتوگوی خبرنگار گروه ادب با این مصحح است.
ـ در ابتدا خود را معرفی بفرمایید.
متولد 1345 هستم و دو فرزند دارم که آنها هم تحصیلات عالی خود را سپری میکنند. دیپلم اقتصاد دارم و دو سال هم در حوزه علمیه تحصیل کردهام.
ـ زمینه آشنایی شما با تصحیح قرآن چگونه فراهم شد؟
چون به زبان عربی قرآن، حلیةالقرآن و تجوید آشنا بودم، از طرف یکی از آشنایان به سازمان دارالقرآن معرفی شدم. با کار تصحیح قرآن هیچ آشنایی نداشتم و از زمانی که وارد سازمان شدم، پس از گذراندن دورههای آموزشی این کار را آغاز کردم و سپس علاقهمند شدم.
ـ یعنی دورههای خاصی برای این کار نیاز است؟
بله، پس از ورود به سازمان دارالقرآن دورههای تخصصی تصحیح قرآن را گذراندم.
ـ تصحیح قرآن را از چه سالی آغاز کردید؟
از سال 1381، تصحیح قرآن را آغاز کردم و تاکنون بیش از 200 جلد قرآن را تصحیح کردهام؛ البته در حال حاضر با مرکز طبع و نشر قرآن نیز کار میکنم و حدود یک سال و نیم است که در آنجا هم فعالیت دارم.
ـ تصحیح قرآن چه سختیها یا جذابیتهایی دارد؟
کسی که مشغله فراوان دارد و ذهنش مشغول است، نباید به این کار ورود کند؛ چرا که این کار نیازمند فکری آزاد و متمرکز است و بدون تمرکز مطمئناً اشتباهاتی از زیر دست مصحح خارج میشود، اما سختی کار وجود ندارد و اگر علاقه باشد، این سختیها آسان میشود.
ـ چه وقتی از روز را به این کار اختصاص میدهید و تصحیح چه اندازه زمان میبرد؟
تصحیح قرآن را معمولاً عصر و یا شب انجام میدهم و حدود چهار ساعت مفید را برای تصحیح دو جزء قرآن صرف میکنم.
این کار چه اندازه در زندگیتان اثرگذار بوده است؟
مطمئناً آثار معنوی بسیاری داشته و با توجه به اینکه حین کار باید باوضو باشم، این آثار بیش از پیش نمود دارد و برخی مواقع قرآنهایی را تصحیح میکنم که دارای توضیحات و یا ترجمههایی است که آنها را هم میخوانم؛ از این رو این مطالعات هم تأثیرگذار بوده است و با این مطالعه میتوان بیشتر به عمق قرآن پی برد.
ـ برای کسی که بخواهد به این کار ورود کند چه توصیههایی دارید؟
اگر فردی واقعاً به زبان عربی، خطوط قرآن، علامتگذاریها و تجوید قرآن مسلط و از سوی دیگر علاقهمند باشد، میتواند این کار را بنا به علاقهای که دارد و نه فقط جنبه مادی آن انجام دهد؛ چرا که دستمزد آن به اندازهای نیست که بخواهد به دلیل مسائل مالی به این کار ورود کند و ارزش معنوی این کار از اهمیت بالایی برخوردار است.
این کار قرآن خواندن نیست، بلکه تصحیح قرآن است و حافظان قرآنی بودهاند که غلطها از زیر دستشان خارج شده است.
ـ خاطرهای از کار تصحیح قرآن دارید؟
اوایل، این کار حالت حیثیتی پیدا میکند و وقتی غلطی از زیر دستت خارج میشود، تصور میکنی که آبرویت رفته است؛ چرا که ما قرآنها را باید تصحیح کنیم و این مورد اوایل ورودم به این کار بیشتر پیش میآمد و بسیار ناراحت میشدم و هنوز هم اولین غلط که از سوره «تکویر» از دستم خارج شده بود، را یادم هست و وقتی به این سوره میرسم با دقت بیشتری آن را تصحیح میکنم.