به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدعزیزالله مرتضوی یکی از مصححان قرآن است که سابقهای طولانی در این کار دارد و در حال حاضر نیز هم در کسوت مصحح و هم معلمی تجربیات خود را در اختیار دیگر علاقهمندان به تصحیح قرآن قرار میدهد. در این راستا خبرنگار گروه ادب ایکنا مصاحبهای با وی انجام داده که مشروح آن را در ادامه میخوانید: ـ لطفاً خود را معرفی بفرمایید.
سیدعزیزالله مرتضوی، متولد 1345 هستم. مدرک کارشناسی مدیریت دارم و در حال حاضر مدیر اداره تصحیح و نظارت و ارزیابی معاونت نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم هستم. از سال 1366 وارد سازمان تبلیغات و سپس سازمان دارالقرآن شدم و 28 سال سابقه کار دارم و دورههای متعدد تربیت مصحح را پشت سر گذاشتهام و مدرک کارشناس تصحیح را گرفتهام و سابقه تدریس در دورههای تربیت مصحح قرآنی نیز دارم.
ـ یعنی از سال 1366 با کار تصحیح وارد سازمان شدید؟
بله از همان ابتدا در کار تصحیح قرآن بودم و چندین سال این کار را ادامه دادم و علاوه بر این کار پست مدیریتی نیز دارم.
ـ تاکنون چند جلد قرآن تصحیح کردهاید؟
حدود 500 جلد قرآن تصحیح کردهام.
ـ تصحیح قرآن چه جذابیتها و یا سختیهایی برای شما داشته است؟
این کار علاقه بسیاری میخواهد و عشق و علاقه نقش اصلی را در این زمینه بازی میکند و کسانی که میخواهند در این کار وارد شوند، باید در درجه نخست علم این کار را داشته باشند و در وهله دوم از دقت کافی برخوردار باشند؛ چرا که افرادی بودند که مدتی در این زمینه کار کردند، اما به دلیل سختیهای کار از آن خسته شده و آن را کنار گذاشتند؛ از این رو کار سختی است و مستقیماً با حواس فرد ارتباط دارد و زمانی که مصحح این کار را انجام میدهد، توأمان از مغز و چشم خود استفاده میکند و چون کار برپایه تمرکز است، باید در این کار قدرت صبر و تحمل بالایی نیز داشته باشد.
ـ کسی که میخواهد وارد این کار شود، نیازمند چه آموزشهایی است؟
مصحح باید علاوه بر تسلط در مباحث تجوید، روخوانی و روانخوانی قرآن به مباحث صرف و نحو، کتابت و علامتگذاری قرآن کریم تسلط داشته باشد که این موارد جزء علم کار تصحیح به شمار میرود و علاوه بر آن دقت ذاتی این کار را نیز داشته باشد؛ چرا که افرادی را داشتیم که حافظ قرآن بودند و کاملاً به علم قرآن تسلط داشتند، اما دقت کافی نداشتند و نتوانستند در این کار دوام بیاورند؛ از این رو دقت در کنار علم از اهمیت بالایی برخوردار است.
ـ یعنی دقت ذاتی در فرد باید از ابتدا وجود داشته باشد یا اینکه این اجازه به فرد داده میشود که به مرور این مهارت را کسب کند؟
تمام کسانی که متقاضی تصحیح قرآن هستند، در بدو ورود دو مرحله تست شفاهی و کتبی میشوند. تست شفاهی در راستای سنجش علم قرآنی فرد سنجیده میشود که در صورت قبولی در این مرحله، تست کتبی از فرد انجام میشود که در این مرحله 10 جزء از قرآن را که اغلاطی در آن ایجاد کردهایم به فرد میدهیم تا آن را تصحیح کند و پس از آن ارزیابی میشود که در صورت شناسایی حدود 85 تا 90 درصد اغلاط، به عنوان فردی که دارای دقت بالایی است به عنوان مصحح انتخاب میشود.
البته تست کتبی شامل سه مرحله است، در مرحله نخست دو جزء از قرآن، مرحله دوم 10 جزء از قرآن و مرحله سوم 30 جزء از قرآن توسط متقاضی تصحیح میشود تا دقت وی سنجیده شود. اگر توانایی اولیه و نسبی کار را داشته باشد، وارد کار تصحیح میشود. در این صورت به مرور زمان تجربه کسب میکند و از سوی دیگر دورههایی نیز برگزار میشود که هم در علم و هم در دقت فرد اثرگذار خواهد بود.
ـ خاطرهای از کار تصحیح قرآن دارید؟
کشور عربستان قرآنهایی را چاپ کرده و هر سال آنها را به حجاج هدیه میکند که بخشی از حجاج را ایرانیان تشکیل میدهند. سال 1367 بود که ما یکی از این قرآنها را تصحیح کردیم. با توجه به اینکه آنها ادعا دارند که قرآنهای صحیحی چاپ میکنند و آن زمان گفته بودند که اگر کسی از قرآنهای چاپ عربستان غلطی بیابد، تقدیر میکنیم؛ از این رو با تصحیح یکی از قرآنهای آن زمان، چهار غلط پیدا کردیم و آنها را ارسال کردیم که وقتی به دستشان رسیده بود، بسیار تعجب کرده و بلافاصله پیام تقدیر و تشکر ارسال کردند.
ـ آرزوی قرآنی شما چیست؟
قرآن از نظر فراگیری و آموزش در کشورمان مورد توجه قرار میگیرد و قدمهای مثبتی نیز تاکنون برداشته شده است و آرزوی من این است که مردم با نظارت بر چاپ و نشر قرآن آشنا شوند و بدانند مقوله تصحیح چیست و حتی مطمئن هستم که اغلب مردم نمیدانند که معاونتی به نام نظارت بر چاپ و نشر قرآن در سازمان دارالقرآن فعالیت میکند؛ چرا که زمانی که میگوییم همه اجزای قرآن را میخوانیم و اعرابهای آن را بررسی میکنیم، تعجب میکنند؛ از این رو رسانهها و صدا و سیما میتوانند مردم را با این مقوله آشنا کنند که نیروهایی گمنام در این راستا کار میکنند.
البته قرآن فی نفسه غلط ندارد، بلکه این اغلاط بر اثر عوامل مختلفی نظیر خطاطان و کاتبانی که خط را اشتباه مینویسند ایجاد میشود، یا مسائل فنی که در مرحله چاپ به وجود میآید و ... سبب میشود که در قرآن غلط ایجاد شود که مصححان چند هزار اعراب را بررسی و این اغلاط را استخراج میکنند.