کد خبر: 3475244
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۷
جهانگیری بیان کرد:

تنگناهای جدی در حوزه کتاب و نشر

گروه ادب: معاون اول رئیس جمهور با اشاره به تنگناهای جدی در حوزه کتاب و نشر گفت: وضعیت کتاب نماد زایندگی فرهنگی و فکری جامعه است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم افتتاح موزه کتاب و میراث مستند ایران و رونمایی از مجموعه تصویری ایران پیش از ظهر امروز شنبه، ۲۴ بهمن با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در این مراسم جهانگیری با اشاره به سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و دهه فجر گفت: انقلاب اسلامی قطعاً انقلابی فرهنگی بود و مردم ایران و انقلابیون دوران مبارزه به دنبال احیای ارزش‌های اعتقادی و زدودن ظلم و ستم و استقرار آزادی و استقلال و پیشرفت بودند و تا تحقق کامل این ارزش‌ها و کرامت انسانی در جمهوری اسلامی راهی طولانی در پیش داریم، اما باید با صلابت این مسیر را دنبال کنیم.
وی افزود: من یک مدیر اجرایی هستم و حوزه فعالیتم کارهای توسعه‌ای بوده، اما با تمام وجود حس کرده‌ام که توسعه همه‌جانبه کشور بدون تقویت بنیان‌های فرهنگی، علمی و اجتماعی ناممکن است و هم ناقص. همچنین توسعه فرهنگی توان نوآوری، زایندگی و بالندگی اندیشه‌ها را در پی خواهد داشت و هیچ گاه توسعه در بستر و زمینه‌های فرهنگی و فکری بسته شکل نمی‌گیرد و باید محیطی آزاد برای بالندگی اندیشه‌ها فراهم کرد که یکی از نمادهای مهم این زایندگی، وضعیت کتاب است.
جهانگیری در ادامه عنوان کرد: به همان میزان که سرمایه‌های فرهنگی کشور رشد می‌کند و افزایش می‌یابد، باید تنوع را در تولیدات فرهنگی کشور داشته باشیم که در این زمینه هیچ دستاوردی جای کتاب را نخواهد گرفت و به ویژه برای جامعه مسلمانی که به اسلام اعتقاد دارد، آثار مطلوب در حوزه فرهنگی، همچنان کتاب‌ها هستند و درخشان‌ترین آثار فرهنگی آن نیز میراث مکتوب به شمار می‌آیند.
وی در ادامه بر جایگاه کتاب تأکید کرد و گفت: باید همچنان به جایگاه والای کتاب و پدیدآورندگان آن احترام گذاشت؛ چرا که معجزه پیامبر(ص) کتاب است و باید جایگاه ویژه‌ای داشته باشد، البته باید اذعان کرد که متاسفانه شرایط کتاب و وضعیت آن هم از نظر تولید هم از نظر مصرف و هم اقتصاد نشر، با تنگناهای جدی روبرو است و امروز در جامعه ما، به دلایل مختلف از تنگناهای اقتصادی و طبیعی سخن زیاد گفته می‌شود، اما تنگناهای پیش روی توسعه فرهنگی و تهدیدات سرمایه اجتماعی، کمتر از تنگناهای طبیعی و اقتصادی نیست.
جهانگیری افزود: در سال‌های اخیر متأسفانه فساد گسترش بیشتری یافته و نهادهای رسمی و قانونی کشور را دربرگرفته است و به صورت نهادینه شکل گرفته که تخریب سرمایه‌های مادی را سبب شده است، که تبعات و آسیب‌های تخریب آثار مادی را به دنبال دارد، اما کسی این موضوع را بررسی نمی‌کند که این موضوع چه خساراتی را بر فرهنگ وارد می‌کند، از این رو این امر ضروری است که به آسیب‌های فرهنگی آن بیش از پیش بپردازیم.
وی تصریح کرد: کاری که امروز در کتابخانه ملی انجام شد، یک کار ارزشمند و فرهنگی است و مجموعه ای است که برای نسل‌های آینده باقی خواهد ماند و در این راستا حفظ و نگهداری میراث فرهنگی از جمله تکالیف دولت است و خوشبختانه سازمان میراث فرهنگی در سال‌های اخیر چند موزه مهم را افتتاح کرده و خوشحالم که کتابخانه ملی با مدیریت صالحی‌امیری هم توانسته وظایف خود را در این زمینه به خوبی ایفا کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به دو نیاز مهم دولت اشاره و عنوان کرد: دولت با مسائل فراوانی در سطح داخلی و بین‌المللی مواجه است و در این زمینه صاحبنظران و اندیشمندان باید دولت را در توجه دادن به حل مشکلات مردم، یاری کنند. دولت نیاز به تقویت کانون‌های فکر و شبکه‌های تفکر دارد و نیاز دوم دولت تقویت و ایجاد شبکه‌ها و نهادهایی است که بتوانند تاریخ و فرهنگ پرافتخار ملی را چه در حوزه اسلامی و چه در حوزه ایرانی روزآمد کنند؛ از این رو ما باید با جوان امروز با زبانی که می‌پسندد، مسائل را تدوین و منعکس کنیم.
جهانگیری با اشاره به سخنان حجت‌الاسلام سیدمحمود دعایی، سرپرست موسسه اطلاعات درباره احتمال تعطیل شدن مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی به دلیل مشکلات مالی، گفت: دولت با محدودیت‌هایی روبه‌روست و متأسفم اگر بخش‌های فرهنگی به دلیل کمبود منابع کارشان با مشکل مواجه شده است، اما باید این را هم گفت که در طول ۳۷ سال گذشته، هیچ سالی بدتر از سال ۱۳۹۴ از جهت کمبود منابع بودجه‌ای نبوده است.
گفتنی است در این مراسم محمدباقر نوبخت، معاون رئیس جمهور، علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش، علی طیب‌نیا، وزیر امور اقتصاد و دارایی،‌ مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی،‌ حجت‌الاسلام علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، سیدرضا صالحی‌امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و جمعی از اهالی فرهنگ در کتابخانه ملی ایران حضور داشتند.
captcha