به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدرضا صالحیامیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی صبح امروز، 24 بهمنماه در مراسم افتتاح موزه کتاب و میراث مستند ایران و مجموعه تصویری ایران در کتابخانه ملی گفت: انگیزه ما از تشکیل چنین محفل صمیمی در این فضای بیان این نکته است که اصحاب فرهنگ میتوانند زیر یک سقف با هم و با سلایق فکری و سیاسی متفاوت زیست کنند. امروز موزه کتاب و میراث مستند ایران را با حضور معاون اول رئیس جمهور افتتاح کردیم که جهانگیری خود از خانواده شهدا و شخصیتی است که نماد گفتمان عدالت در دولت یازدهم و نماد موفقیت در دولت است و بدون شک یکی از استوانههای موفقیت به شمار میرود که همه به آن اذعان دارند. وی افزود: ما در این دو سال تلاش کردیم که سازمان اسناد و کتابخانه ملی را به مجموعهای پویا تبدیل کنیم که برای این منظور اندیشگاه فرهنگی در کتابخانه ملی ایجاد شد که در سال گذشته، 160 نشست و در سال جاری، 302 نشست با حضور اندیشمندان و چهرههای فرهنگی برگزار شد که اندیشگاه به عنوان کانون نقد و بررسی و کرسی آزاداندیشی راهاندازی شده است.
صالحیامیری در ادامه به ساماندهی حوزه تاریخ شفاهی اشاره و عنوان کرد: در حوزه تاریخ شفاهی، ما تاریخ شفاهی عصر پهلوی دوم را آماده کردهایم که در قالب مجموعهای 50 جلدی به مرور منتشر میشود. ما سامان جدیدی به این حوزه دادیم؛ چرا که متاسفانه پیش از این با نوعی خطا در تاریخنگاری مواجه بودیم؛ از این رو یک روششناسی در تاریخ کشور را آغاز کردیم که آنچه به آیندگان منتقل میشود، آئینه تاریخ کشور باشد.
وی تصریح کرد: کمتر از 5 درصد منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیجیتال شده و ما بنا داریم طی یک برنامه پنج ساله، تعداد منابع دیجیتالی سازمان را به 20 درصد ارتقاء دهیم، همچنین ما در این مدت انجام پژوهشهای بنیادینی را در سازمان اسناد و کتابخانه ملی آغاز کردهایم که از جمله آنها میتوان به دانشنامه فرهنگ اشاره کرد.
مشاور رئیس جمهور در ادامه بیان کرد: در دو سال گذشته 1952 جلد کتاب خطی و 1167 جلد نسخه سنگی به مخزن نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی اضافه شده؛ این در حالی است که حدود دو میلیون نسخه خطی مربوط به ایران و اسلام در جهان وجود دارد که از این تعداد نیم میلیون در داخل کشور است و تنها 320 هزار نسخه خطی به کتابخانه ملی انتقال پیدا کرده و در مجموعه فهرستگان نسخ خطی (فنخا) منتشر شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما بر این باور هستیم که تنها راه توسعه در کشور فرهنگ است و فرهنگ، اقتصاد، سیاست و جامعه را خواهد ساخت و اگر باور داریم که فرهنگ انسانساز است باید در این راستا تلاش کنیم و در جهت رفع موانع فرهنگی بکوشیم.
صالحیامیری یادآور شد: ما باید تعامل فرهنگی خوبی در داخل و خارج کشور داشته باشیم و در این زمینه تشکلهای فرهنگی در دولت یازدهم هویت جدیدی پیدا کردهاند و انسجام میان دولت و نخبگان فرهنگی افزایش یافته و تنوع فکری و فرهنگی در جامعه را به رسمیت شناخته است.
در ادامه مراسم، حجتالاسلام سیدمحمد دعایی، سرپرست مؤسسه اطلاعات خاطراتی از هجرت امام خمینی(ره) به عراق و فرانسه نقل کرد و در ادامه گفت: بنیاد دایرةالمعارف بزرگ اسلامی در حال تعطیل شدن است و نزدیک به یک سال است که بزرگان و اندیشمندانی که آنجا را اداره میکردند حقوقی دریافت نکردهاند.
وی افزود: این موضوع جفاست که چراغی که در این حوزه روشن شده، به خاموشی برود. در پایان دوره اصلاحات، اقدامات بزرگی انجان شد و دریافتی بسیاری از بزرگان و اندیشمندان در حد لیاقت آنها یعنی افزایش 200 درصدی یافت، اما برخی از این بزرگان قبل از این اقدام بازنشسته شده بودند و این اقدام شامل آنها نشد که در این راستا برخی از آنها نامههایی را به دولت ارسال کرده و درخواست کردهاند تا مشمول این اقدام شوند.