به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علی اکبر سیاری، معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یکی از اهداف وزارت بهداشت را ترويج زايمان طبيعي و ايمن خواند و اظهار کرد :در اين راستا برنامههاي كلاسهاي آمادگي زايمان و بيمارستانهاي دوستدار مادر از سال 87 به معاونت بهداشت و درمان دانشگاههاي علوم پزشكي كشور ابلاغ شده و تاكنون در حال اجراست.
معاون بهداشت، توانمند سازي مادران براي انتخاب روش زايمان ايمن را یکی از اهداف برگزاری کلاسهای آمادگی زایمان بیان کرد و افزود: كاهش ترس از درد زايمان، آگاهي به مادران، انجام ورزشهاي خاص دوران بارداري و خوشايند سازي دوران بارداري و زايمان و در نهايت كاهش سزارينهاي غير ضروري از دیگر اهداف برگزاری این کلاسها است.
به گفته سیاری، تدوين كتاب آموزشي براي مادران و آموزش دهندگان، تهيه استانداردهاي خدمت، فضاي فيزيكي، محتواي آموزشي و تهيه چك ليست پايش كلاسها در اداره سلامت مادران از جمله اقدامات صورت گرفته در راستای برگزاری کلاسهای آمادگی زایمان است.
وی با اشاره به این که كلاسهاي آمادگي براي زايمان از هفته 20 تا هفته 37 بارداري براي مادران طي 8 جلسه90 دقيقه اي برگزار مي شود، افزود: در این کلاسها بهداشت فردي، تغذيه، سلامت روان، علائم هشدار، مراحل زايمان، روش مناسب زايمان، شيردهي، مراقبت از نوزاد و بهداشت پس از زايمان آموزش داده ميشود.
دکتر سیاری افزود: همچنین در این کلاسها ورزشهاي بارداري، اصلاح وضعيت و تن آرامي به منظور كاهش ترس از درد زايمان، تقويت عضلات و پيشگيري از صدمه به عضلات كف لگن، براي مادر انجام ميشود.
به گفته وی، دو جلسه آموزشي براي پدر در نظر گرفته شده كه در صورت فضاي مناسب بيمارستان، پدر ميتواند به عنوان همراه مادر در بيمارستان حضور داشته باشد.
معاون بهداشت با اشاره به تاثیرگذاری كلاسهاي آمادگي زايمان، ابلاغ سياستهاي جديد جمعيت، ترویج زایمان طبیعی با رویکرد علمی مبتنی بر شواهد در راستاي افزايش نرخ باروري اداره سلامت مادران، افزود: در این راستا دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس به تعميم برنامه كلاسهاي آمادگي زايمان در مراكز بهداشتي درماني حوزه بهداشت از سال 1393 اقدام کرده است.
سیاری با تاکید بر تجهيز حداقل يك مركز بهداشتي شهري در هر شهرستان و آموزش به ماماها توسط دانشگاههای علوم پزشکی کشور، افزود: در این راستا اگر كمبود فضاي فيزيكي و نيروي انساني وجود داشت، دانشگاهها میتوانند به خريد خدمت اقدام کنند.
معاون بهداشت با اشاره به تجهیز 355 مرکز بهداشت به کلاس های آمادگی زایمان و آموزش به مادران، اظهار کرد: تا کنون 75 کارگاه آموزشی برای ماماها برگزار شده که در این راستا حدود 1500 ماما آموزشهای لازم را در این زمینه دیدهاند.
سیاری افزود: در این راستا 132 تفاهم نامه با بخش خصوصی منعقد شده و 303 کلاس آموزشی مادران مورد پایش قرار گرفته است.
وی با اشاره به این که 36 هزار مادر باردار در کلاسها شرکت کردهاند، افزود: از اين تعداد 17 هزار و 550 مادر به زمان زايمان رسيدند كه زايمان 82 درصد از مادران آموزش ديده به روش طبيعي انجام شده است.
سیاری یادآور شد: با توجه به سابقه آموزشها در حوزه درمان و اطلاعات يك ساله حوزه بهداشت، تاثير آموزشها بر مادران به منظور انتخاب روش ايمن زايمان و فرهنگ سازي و رضايتمندي موثر و مشهود است و ميتواند در كاهش سزارين هاي غير ضروري موثر باشد.