به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی از مسائلی که قاریان جوان فعال و رتبهدار در ادوار قبل بسیاری از مسابقات، با آن مواجه هستند، بحث حذف شدن از دور مقدماتی بوده است، این حذف شدن، گاهی برای آنها گران تمام شده و البته غیر قابل باور برای مخاطبان و دوستدارانشان است.
در مسابقات مختلف به ویژه اخیراً، اتفاق افتاده و بارها دیده شده است که یک شرکتکننده در رشته حفظ و تلاوت با اینکه جزء شانسهای اصلی کسب رتبه بوده و در بازه زمانی کمی تا مسابقات، در رقابتهای دیگر حائز رتبه بوده است، اما در مسابقات دیگر نه تنها موفق به حضور در فینال مسابقات نشده بلکه از دور مقدماتی هم فراتر نمیروند!
برای تحلیل این موضوع و رسیدن به ریشههای این پدیده، گفتوگویی کوتاه با احمد ابوالقاسمی، مدرس و قاری بینالمللی قرآن صورت گرفته که در ادامه آمده است.
احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی کشورمان در گفتوگو با ایکنا در پاسخ به این سوال که چرا یک قاری در فاصله زمانی بسیار کوتاه بین دو رقابت قرآنی پرنوسان ظاهر شده و در یکی حائز رتبه، اما در دیگری از دور مقدماتی فراتر نمیرود، گفت: این موضوع دلایل بسیار زیادی میتواند، داشته باشد که تنها یکی از آنها آماده نبودن قاری در زمان برگزاری مسابقات است.
این قاری بینالمللی کشورمان قرعههای سخت را یکی دیگر از عوامل داشتن نوسان یک قاری در دو رقابت مختلف عنوان و تصریح کرد: ممکن است در یک مسابقه آیاتی که به قاری اختصاص مییابد، سخت و در مسابقهای دیگر راحت باشد. این امر در رسیدن به مراحل بالاتر یک مسابقه مهم است.
وی با بیان اینکه چنین پدیدهای به هیچ وجه عجیب نیست، خاطرنشان کرد: سالی که من به عنوان نماینده ایران در مسابقات بینالمللی قرآن کشور مالزی حضور داشتم در مسابقات قرآن استان تهران نتوانستم حائز رتبه شوم و با استفاده از سهمیه مسابقات قرآن جانبازان توانستم در مسابقات سراسری حضور یابم، بنابر این این موضوع چندان عجیب نیست که یک شرکتکننده در رقابتی خوب و در رقابتی دیگر ضعیف ظاهر شود.
ابوالقاسمی با تأکید بر اینکه نمیتوان برای این پدیده دلیل خاصی عنوان کرد، در پاسخ به سوالی در مورد طبیعی بودن این پدیده گفت: اگر در رقابتی قرآنی تعداد زیادی از شرکتکنندگان حذف شوند، غیر طبیعی است؛ اما یک یا دو و یا سه نفر از افراد برتر از دور مسابقات حذف شوند، نشاندهنده طبیعی بودن روند است.
این قاری بینالمللی بیان کرد: در تلاوت قرآن، هیچ حساب و کتابی وجود ندارد و همه میدانند که بگیر و نگیر دارد، یک لحظه ممکن است صدا در اوج باشد و لحظهای دیگر روی فرم نباشد، حتی خود قاریان مصری و برخی قاریان معروف همچون استاد «مصطفی اسماعیل» تلاوتهایی دارد که بسیار عالی است و از سوی دیگر تلاوتهایی نیز دارند که خیلی معمولی است و این طبیعی است.
وی در ادامه در پاسخ به اینکه قاریان جوانتر برای اینکه کمتر درگیر این پدیده شوند باید چه راهکارهایی را پیش رو بگیرند؟ گفت: برای اینکار مسئولان برگزاری مسابقات میتوانند با کارهایی همچون انتخاب قرعه واحد و یکسان کردن شرایط، راه را برای کمتر کردن این نوسانات فراهم کنند.
ابوالقاسمی افزود: توصیه خاصی در این زمینه نمیتوان به قاریان داشت، اما به اجراکنندگان میتوان توصیههایی را کرد، من به مسئولان مسابقات، توصیههایی داشتهام که تا جایی که میتوانند، قرعههای مسابقات را زودتر از آغاز مسابقات در اختیار قاریان قرار دهند و حتی روزها قبل از شروع مسابقات، قرعهها را اطلاعرسانی کنند.
این قاری بینالمللی کشورمان اظهار کرد: به عنوان مثال اگر وضعیت صدا در یک مسابقهای ضعیف باشد، قاریانی که صدای لطیف دارند و در اصطلاح لطیف میخوانند آسیب میبینند، اما قاریانی که صدای بم دارند، بهتر از بقیه سود میبرند و حتی میتوانند تا مراحل بالا بروند. این میتواند یکی از عوامل جدی نوسانات باشد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری در مورد اینکه در پرنوسان بودن تلاوتها شخص قاری چند درصد اثر دارد؟ عنوان کرد: در این موضوع خود قاری شاید حدود 30 درصد تأثیر داشته باشد. در داوری اما اینگونه نیست و درصد خطاها کمتر از دو یا سه درصد است که آن هم تأثیر بسیار کمی در نتیجهگیری کلی دارد.
ابوالقاسمی در پایان در مورد افزودن تلاوت تقلیدی به مرحله فینال که در برخی مسابقات اخیراً اجرا شد، گفت: البته من از کم و کیف این موضوع اطلاعی ندارم، اما این امر باعث میشود تا قاریان جوان به شنیدن صدای قاریان بزرگ روی بیاورند و این حرکت مناسبی است.