کد خبر: 3479602
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۱

بررسی فقهی - حقوقی ماهیت قرارداد استصناع

گروه اقتصاد: فصلنامه پژوهش‌های فقه و حقوق اسلامی در شماره 1 از سال دوازدهم خود مقاله‌ای را با عنوان «بررسی فقهی حقوقی ماهیت قرارداد استصناع» به قلم یاسر عبدی، جعفر جعفرزاده و محمود آری منتشر کرده است.

در گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در خلاصه مقاله «بررسی فقهی حقوقی ماهیت قرارداد استصناع» می‌خوانیم: قرارداد استصناع عبارت است از سفارش ساخت یک شیء معین که ناشی از توافق بین صانع یا سازنده و مستصنع یا سفارش‌دهنده می‌باشد. در خصوص ماهیت قرارداد استصناع میان فقها و حقوق‌دانان اختلاف نظر وجود دارد.
نظرات مطرح شده در خصوص ماهیت آن عبارتند از: بیع، بیع سلف، اجاره، جعاله، قولنامه، قرارداد خصوصی مطابق ماده 10 قانون مدنی و عقد مستقل. با وجود نظرات مختلف می‌توان بر آن اعتقاد بود که قرارداد استصناع یک عقد مستقل است و از آن جایی که مبیع در زمان انعقاد قرارداد وجود خارجی ندارد و بعد از مدتی در آینده به وجود خواهد آمد، نوعی عقد معلق است که آثار آن نیز از زمان تحقق معلق علیه- ساخته شدن مبیع – می‌باشد. مقاله حاضر دیدگاه اخیر را می‌پذیرد.
در مقدمه این مقاله آمده است: قراردد استصناع که به سفارش ساخت تعبیر می‌شود، در آن سازنده متعهد می‌شود کالایی مطابق درخواست سفارش‌دهنده بسازد و در موعد مقرر تحویل دهد. استصناع که یک توافقنامه بین سازنده و سفارش دهنده می‌باشد، هم مواد کالا و هم عملیات ساخت آن بر عهده سازنده است که با این حساب این معامله توافقی به لحاظ ماده مانند خرید و فروش یعنی بیع و به لحاظ کاری که باید انجام بگیرد مانند اجاره است.
علاقمندان می‌توانند جهت دریافت این مقاله به این نشانی مراجعه فرمایند.
captcha