به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مصطفی اشرفی تبریزی، خطاط قرآن کریم متولد 1338 است. پدرش میرزا محمود اشرفیتبریزی از روحانیون و خطاطان معاصر بود. از وی قرآنهای متعددی به خط نسخ به طبع رسیده و ترجمهای از قرآن مجید ارائه داده که توسط انتشارات جاویدان در سال 1373 منتشر شده است. مصطفی اشرفیتبریزی نزد پدر کتابت آموخت و اکنون بیش از 25 سال است که به این کار اشتغال دارد. این گفتوگو در راستای تجلیل از وی از سوی سازمان دارالقرآن الکریم انجام شده است. در ادامه این گفتوگو را میخوانید: کار کتابت قرآن را از چه سالی آغاز کردید؟
تقریباً از سال 1369 به طور رسمی کتابت را آغاز کردم و قبل از آن به طور متفرقه کارهایی را انجام میدادم. علاوه بر کتابت قرآن، حافظ نیز کتابت میکردم.
این کتابت به صورت سفارشگیری بود یا برای دل خودتان کار میکردید؟
نه، از ناشران سفارش میگرفتم. در خیابان ناصرخسرو که مرکز فروش کتابهای دینی بود، دفتری داشتم که از آنجا هم شروع کردم.
پیش از آغاز کتابت رسمی قرآن، آموزشهایی دیده بودید؟
استاد اصلی من پدرم بود که کاتب قرآن بود و در این کار نیز تشویقم میکرد.
یعنی از چه زمانی شروع به این کار کردید؟
از دوران کودکی، با کتابت و خود قرآن انس داشتم و آیاتی را که پدرم کتابت میکرد، من هم ترجمههایش را میخواندم و بیشتر نیز در دوران تحصیلم در مدارس معمولا در مسابقات شرکت داشتم و در سطح کشوری نفر اول یا دوم میشدم.
پس آموزشهای رسمی داشتهاید که به صورت حرفهای کتابت و خوشنویسی را فرا بگیرید؟
بله، در سال 64 وارد انجمن خوشنویسان تهران شده و در سال 65 هم با مدرک ممتاز فارغالتحصیل شدم.
پدرتان بیشتر به چه خطهایی قرآن را کتابت میکرد؟
پدرم که اصلاً استاد ندیده بود و بیشتر هم به خط نسخ قرآن را کتابت میکرد و آثاری با خط نستعلیق هم داشت؛ چرا که کتاب «منتهیالامال» را با این خط نوشت و اولین کتابی را که کتابت کرد مربوط به آیتالله بروجردی بود و همچنین سفارش میگرفت.
پدرم روحانی بود و قرآن هم ترجمه میکرد که این اثر، ترجمهای تحتاللفظی همراه با خلاصه تفسیر است که تفاسیر برخی آیات در حاشیه قرآن نگاشته شده. در ترجمه نیز افزودههای کوتاه و مختصری دارد که غالباً به وسیله پرانتز جدا و مشخص شدهاند.
تاکنون چند قرآن کتابت کردهاید؟
تاکنون 7 قرآن را به طور کامل کتابت کردهام که حدود 20 ناشر آن را چاپ میکنند و هشتمین قرآن را نیز در دست تحریر دارم. همچنین پنج کلیات مفاتیحالجنان، دو دیوان حافظ، گلستان، بوستان سعدی و دیوان پروین اعتصامی و حدود 20 منتخب مفاتیحالجنان را با عناوین گوناگون که شامل 800 صفحه میشود را نوشتهام و اگر روی هم حساب کنید بیش از 80 جلد کتاب کتابت کردهام.
کار کتابت به ویژه کتابت قرآن چه جذابیتهایی دارد؟
با توجه به اینکه هر گاه قرآن را کتابت کردهام، همواره با وضو بودهام که این موضوع باعث آرامش من میشود و معنویت و برکت در زندگی از جذابیتهای کارم است که سبب شده به این کار علاقهمند باشم و به آن عشق بورزم.
تاکنون قرآن را به چه خطهایی کتابت کردهاید؟
بیشتر به دو خط ثلث و نسخ کتابت کردهام، هر چند حافظ و گلستان و بوستان را به خط نستعلیق نگاشتهام و قرآنها نیز عمدتاً به خط نسخ کتابت میشوند.
خاطرهای جذاب از کتابت قرآن دارید که برایمان نقل کنید؟
روزی به یکی از ناشرانی که آمد تا سفارش کتابت قرآن دهد، گفتم منتظر مناسبتی هستم تا به مشهد یا قم بروم و کارم را در آنجا آغاز کنم که این ناشر گفت؛ چرا کربلا نه؟ و این موضوع سبب شد شروع نگارش قرآنی را که به عنوان درشتخطترین قرآن در نظر داشتم کتابت کنم و از سوی انتشارات «آوای رها» به چاپ رسید، در حرم امام حسین(ع) آغاز کنم.
آموزش قرآن هم داشتید؟ یا برای فرزندانتان آموزش میدهید؟
تاکنون چند شاگرد بیشتر نداشتم و فرزندانم هم علاقهای به این کار نداشتند که به آنها آموزش دهم. اما برادرم هادی اشرفی نیز قرآن کتابت میکند.
تحت حمایت نهاد یا انجمنی هستید؟
در زندگیام مشکلات زیادی دارم، اما تاکنون کسی، نهادی و یا سازمانی از من یا قشر کاتبان حمایتی نکرده است.